„Priėmimo skyriai kemšasi, nes ligonių skaičius turime milžiniškus, gydytojai nėra kažkokie klonai, jų nepripūsi, neprigaminsi per vieną dieną ir tiesiog gali būti ir panašu, kad ateina tas momentas, kada tiesiog reikės pačiam pacientui rūpintis savimi. Kada skęstančiojo gelbėjimas taps pačio skęstančiojo reikalu“, – ketvirtadienį Santaros klinikų surengtoje tiesioginėje transliacijoje įspėjo klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjas Linas Svetikas.

Jis ragino vengti kontaktų, neiti, kur nebūtina, o su artimaisiais bendrauti telefonu, nelankyti artimųjų per šventes, nes situacija gydymo įstaigose, pasak mediko, jau virsta tragedija.

„Jeigu mes nesusiimsime ir toliau bus toks pats vaizdelis mieste, kai masės srautų, masės žmonių blaškosi neaišku ko po miestą, tai, žinokite, ateitis laukia mūsų labai niūri“, – sakė jis.

L. Svetiko teigimu, šiuo metu į priėmimo skyrių atvyksta vidutine arba sunkia COVID-19 forma sergantys pacientai, nemažai daliai jų nustatomi plaučių pažeidimai.

„Plaučių uždegimas nelygu plaučių uždegimui. Yra dalis ligonių, kurie atvyksta, radiologiškai matoma jau beprasidedančių plaučių pažeidimo požymių arba tam tikri nežymūs, jeigu galima taip pasakyti, pažeidimo požymiai. Kitų ligonių, ypač kurie serga sunkia forma rentgenogramose kartais nebematome praktiškai plaučių vaizdo“, – sakė jis.

Edvardas Danila

Vis dėlto Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas Edvardas Danila pabrėžė, kad ne visi dėl COVID-19 ar kitų priežasčių plaučių uždegimu susirgę asmenys turi būti guldomi į ligoninę, dalis jų, įvertinus būklę ir skyrus medikamentinį gydymą, gali būti išleidžiami gydytis į namus.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį įspėjo, kad nesilaikant reikalavimų, sveikatos sistema neatlaikyti gali jau po dviejų savaičių.

Arūnas Dulkys

Lietuvoje trečiadienį įsigaliojo griežtesnis karantino režimas, kurio metu uždarytos daugelis parduotuvių, kirpyklos ir apribotas žmonių judėjimas.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad jeigu žmonės laikysis nustatytų ribojimų, šiuo metu dažnai 3 tūkst. atvejų per parą siekiantis naujai nustatomų koronaviruso atvejų lygis iki sausio pabaigos galėtų nukristi iki 500–700.

Ligoninėse, ketvirtadienio duomenimis, gydomi 2356 COVID-19 pacientai, 184 iš jų – reanimacijoje.