Laiške rašoma, jog gydytojai rezidentai, atliekantys rezidentūrą Respublikiniame priklausomybės ligų centre Kauno filiale (RPLC KF) patiria mobingą, be to, šioje ligoninėje yra šiurkščiai pažeidžiamos infekcijų kontrolės sąlygos. Pateikiami ir pavyzdžiai.

Pavyzdžiui, jog vienai iš RPLC KF dirbusiai gydytojai rezidentei nustačius COVID-19, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) nepateiktas išsamus didelės rizikos kontaktą turėjusių asmenų sąrašas, nors darbuotojai visą darbo dieną praleido tame pačiame kabinete. Be to, šiems asmenims buvo draudžiama izoliuotis, vienai gydytojai rezidentei, kaip rašoma rašte, buvo taikomas mobingas, darant spaudimą toliau dirbti net ir jaučiant COVID-19 būdingus simptomus.

Kitas pasakojamas atvejis taip pat panašus – įstaigos slaugytojai nustačius teigiamą koronavirusą, personalas nebuvo izoliuotas, neatlikta patalpų dezinfekcija.

„Įstaigoje nesilaikoma Covid-19 prevencinių priemonių: med. personalui nesuteikiamos atskiros patalpos darbui, pietavimui ir pacientų, kuriems dar neatliktas Covid tyrimas, apžiūrai – visi procesai vyksta viename kabinete, po paciento apžiūros kabinetas nedezinfekuojamas, nevėdinamas.

Naujai stacionarizuoti pacientai atvyksta į skyrių iš anksto neatlikę Covid tyrimo, tokie pacientai gydytojo apžiūros laukia bendrame skyriaus koridoriuje, lankosi bendrame procedūrų kabinete, kur yra paimamas Covid-19 tyrimas, tyrimai ne visada imami su tam skirta apranga. Nurodytas atvejis, kai darbuotojams tyrimai imti iškart po paciento, su ta pačia kauke ir tomis pačiomis pirštinėmis, prieš tai nedezinfekavus darbo vietos“, – laiške vardijamos jaunųjų gydytojų išsakytos problemos dėl Kauno filialo.

Taip pat paminima, kad nauji pacientai paguldomi į izoliacinę palatą, kuri yra bendrame skyriuje, pacientai palatoje dažnai būna be kaukių, jų palatos durys ne visada būna uždarytos, pacientai naudojasi bendru tualetu, eina rūkyti pro bendrą koridorių į bendrą rūkomąjį.

Išvardinta ir daugiau priekaištų šiai ligoninei. Pavyzdžiui, minima, kad kiekvieną rytą vyksta bendruomenės susirinkimai, kuriuose dalyvauja visi stacionaro gydytojai, rezidentai ir pacientai, per dieną toje pačioje patalpoje vyksta trys tokie susirinkimai, patalpa tarp susirinkimų nėra dezifenkuojama ir vėdinama. Koridoriuje nėra dezinfekcinių priemonių, personalui ribojamas ir/ar apsunkintas apsauginių priemonių suteikimas.

„Pabrėžiame gydytojų rezidentų atsiliepimuose atsispindinčią šios rezidentūros bazės vykdomos medicininės edukacijos kokybę, tačiau dėl aukščiau išvardintų priežasčių šiuo metu vertiname šią rezidentūros bazę kaip netinkamą darbo vietą jauniesiems gydytojams“, – rašoma laiške ir priduriama, kad kol kas ši rezidentūros bazė yra sustabdoma, kol nebus atliktas išsamus tyrimas.

Pasak rezidentų, problemos atsirado dėl naujos vadovybės

Pasak Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentės Kristinos Norvainytės, ši problema RPLC KF nėra nauja problema, o labiau paaštrinta sena, kuri labiau išryškėjo koronaviruso akivaizdoje.

„Ten jau kurį laiką personalas patiria mobingą, tik apie tai bijota šnekėti. Tačiau tai nėra kažkas naujo, tik dabar prisidėjo dar higienos nesilaikymas įstaigoje. Tai dar labiau paaštrino situaciją, nes tapo ne tik emociškai, bet ir fiziškai nesaugu“, – pasakojo K. Norvainytė.

Problemos, kaip sakė pašnekovė, remiantis kitų medikų liudijimais, atsirado prieš porą metų, kai direktorės pareigas pradėjo vykdyti dabartinė ligoninės direktorė.

„Kiek teko girdėti iš įstaigos vadovės, pasak jos, tai yra vieno rezidento nuomonė, bet jokiu būdu taip nėra, turime gerokai daugiau nei vieno rezidento liudijimus, neoficialiai ir kitų darbuotojų liudijimus. Tai, kad rezidentės atšauktos iš šios rezidentūros vietos, manau, irgi labai daug ką pasako. Tikrai niekas tokių sprendimų nedarytų, jei skundų būtų nedaug“, – kalbėjo K. Norvainytė bei pridūrė, kad visoje medikų bendruomenėje jaučiama, jog tolerancijos lygis, pavyzdžiui, psichologiniam smurtui ir darbo santykių pažeidimams, yra labai didelis.

Administracija pažeidimų nerado

Susisiekėme su RPLC KF direktore Loreta Stoniene, tačiau plačiau situacijos vadovė komentuoti nenorėjo, nes šiuo metu serga.

„Vyksta tyrimas ir viskas. Matysime, kas iš to didelio triukšmo išeis. Nekomentuosiu nieko, nes sergu, negaliu ir galvoti nieko. Jei yra skundas, tyrimas visada būna. Skundas neteisingas. Šiuo metu vyksta tyrimas ir bus viskas išsiaiškinta. Ir tikiuosi, kad vėl gyvensime, kaip gyvenome. Tiesiog kartais taip supykę žmonės pasielgia. Negalėjome to uždrausti. Komentuoti neturiu teisės, nes esu nedarbingume“, – sakė L. Stonienė.

Visgi plačiau situaciją sutiko pakomentuoti RPLC direktoriaus pavaduotoja Aušra Širvinskienė, kuri yra vidinio tyrimo pirmininkė. Kaip pasakoja pašnekovė, ir jai teko apsilankyti Kaune bei susipažinti su visais pateiktais argumentais.

„Gal pradėkime nuo to, kad rezidentai praktiką čia atlieka daug metų. Šie rezidentai taip pat ne dabar pradėjo atlikti praktiką, kai kurie iš jų rezidentūroje jau 3 mėnesius. Tačiau jokio skundo nebuvo pateikta, nei praktikos vadovams, kurie koordinuodavo jų darbą, nei skyrių vedėjams. Pas mus yra skyrius, į kurį gali kreiptis visi darbuotojai, kurie jaučia kokį nors spaudimą iš, pavyzdžiui, aukštesnes pareigas užimančių asmenų. Bet niekas nėra gavęs jokio nusiskundimo“, – kalbėjo A. Širvinskienė.

Pasak jos, kadangi rašte nėra konkrečiai išdėstyta, kas ir kokį mobingą vykdė, labai sunku jį patikrinti.

„Iš rašto net neaišku, kokie specialistai ten yra kaltinami. Pas mus tikrai yra specialistai, į kuriuos galima tokiais atvejais kreiptis, bet niekas tokių nusiskundimų negavo“, – sakė pašnekovė.

Taip pat ji paminėjo, kad dėl išdėstytų infekcijų kontrolės pažeidimų buvo sudaryta komisija, kuri aiškinosi situacija bei konsultavosi su Higienos institutu. Taip pat buvo suorganizuoti Higienos instituto mokymai.

„Visi paminėti jaunųjų gydytojų teiginiai laiške – nepasitvirtino. Viskas yra dokumentuota. Vienas iš argumentų, kad pacientai kartais nusiima kaukes. Be abejo, kad taip gali įvykti, tačiau gydytojų darbas ir yra edukuoti dėl kaukių nešiojimo, – kalbėjo A. Širvinskienė.

– Manau, kad dabar Lietuvoje turime gana jautrią situaciją, visi bijo koronaviruso. Tokia situacija sukelia įtampą ir įvyksta taip, kad kartais įtampa pasireiškia ne ten, kur turėtų.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)