Nebetieks paslaugų Antakalnio ligoninėje

„Artėjant savaitgaliui vyksta didysis pasirengimas dėl vietų arba lovų skaičiaus didinimo. Esame tame etape, kai, galima sakyti, jau išsisemia mūsų rezervai, tai yra personalas – jo vis daugiau serga, yra saviizoliacijoje. Jo reikia vis didesnio skaičiaus.

Šiandien jau turėjome sutarimą su Antakalnio ligoninės (Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, – aut. past.) direktoriumi, kad nuo šiandien dienos planuojama uždaryti Antakalnio g. 57 [skyrių].

Visiškai nebebus teikiamos jokios paslaugos Antakalnio ligoninėje. Taip turėsime papildomai šiam savaitgaliui 60 vietų. O ateinančią savaitę, deja, bet nepakanka Antakalnio ligoninėje darbuotojų. Tai papildomos vietos arba lovos galės būti atidaromos tik radus personalą arba pasitelkus vienokias arba kitokias komandas darbui, jeigu būtų toks poreikis“, – kalbėjo Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų, kurios yra organizuojanti COVID-19 ligoninė sostinės regione, direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Didina kovidinių lovų skaičių

Anot A. Bilotienės Motiejūnienės, uždarus Vilniaus miesto klinikinės ligoninės skyrių Antakalnio g. 57, iš ten esančių 170 lovų surenkama šešiasdešimti lovų COVID-19 pacientams didinti.

„Tai lovų turime, bet kas su lovomis ir pacientais dirbs, gali pritrūkti jau kitą savaitę.

Jeigu būtų poreikis plėstis, bus užimtos 60 lovų Antakalnio klinikose, bet, kaip ir minėjau, nors lovų yra, bet nebus, kas dirba. Tai gali atsitikti ne už ilgo“, – įspėjo Santaros klinikų atstovė.

Kartu A. Bilotienė Motiejūnienė pasakojo, kad dėl susiklosčiusios situacijos plečiamas ir COVID-19 skyrius Santaros klinikoje – čia atsiras dar 10 lovų koronavirusu susirgusiems pacientams gydyti.

Vilniaus miesto klinikinė ligoninė

„Alytaus regione prašome, kad apsvarstytų variantą ir galimybes nuo pirmadienio atsidaryti 30 lovų. Tačiau, matyt, būsime pasiekę savo maksimumą šiame etape, kadangi visur trūksta personalo.

Jeigu toliau laikysis tokiame lygmenyje kreivės ir toliau didės, gali būti didelės problemos“, – neslėpė Santaros klinikų atstovė.

Masiškai išrašo pacientus

Pagal dabartines tendencijas, lovos, skirtos sunkiai susirgusiems COVID-19 liga, užsipildytų, jeigu būtų paguldyti dar 30–35 pacientai.

„Sunku pasakyti, kaip rutuliosis šis savaitgalis. Jeigu [sergamumas] padidėtų, tai visos šitos lovos iki kitos savaitės vidurio būtų užpildytos“, – įspėjo A. Bilotienė Motiejūnienė, pridūrusi, kad šią naktį 20-čia papildomų lovų COVID-19 pacientams gydyti prasiplėtė ir Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė.

„Penktadienis yra didžioji išrašymų diena. Maksimaliai, ką tik galime išleisti, kam jau nereikalingi intensyvūs gydymai stacionare, tikrai išrašinėjame. Nes dėl vietų trūkumo mes nelaikome pacientų papildomai dienos ar kitos.

Penktadienis gera diena tuo, kad peržiūrima ir maksimaliai, pagal galimybes išrašoma“, – pasakojo ligoninės atstovė.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius

Santaros klinikose vis dar šiek tiek teikiama neatidėliotina planinė pagalba, kadangi Vilniaus miesto klinikinė ligoninė nebeteiks net ir skubios pagalbos.

„Vadinasi, pacientų srautus Vilniaus mieste ir rajone teks perskirstyti. Liekame mes ir Lazdynų ligoninė, kur skubią pagalbą teiks, taip pat M. Marcinkevičiaus ligoninė, tačiau, kaip žinia, truputį mažesnėmis apimtimis. Tai iššūkis laukia, nes ne tik reikės gydyti kovidinius pacientus, reikės tam personalą dedikuoti, bet papildomai ir tam tikrų kitų pacientų gausime mes“, – pastebėjo A. Bilotienė Motiejūnienė.

Planines gydymo paslaugas toliau bandys teikti Lazdynų ligoninė. O Antakalnio ligoninė neteiks jokių paslaugų. Taigi, šiuo metu iš minėtosios ligoninės iškeldinėjami chirurginio profilio pacientai, ką gali, išrašomi namo, ko negali išrašyti, perkelia kitur.

Norėtų tampresnio bendradarbiavimo

A. Bilotienė Motiejūnienė pasakojo, kad su Sveikatos apsaugos ministerija kalbamasi ir apie galimą blogiausią scenarijų, kad jau kitą savaitę personalo ligoninėse pritrūks.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius

„Personalo turime, kiek turime. Matyt, reikės daryti tam tikrus sprendimus ir gali būti poreikis svarstyti, kur, kokios paslaugos ir kaip gali būti teikiamos.

Taip pat tikėtina, kad būtų reikalingas tampresnis bendradarbiavimas tarp regionų tam, kad matytume tą vaizdą, kiekviename regione yra laisvų lovų su personalu.

Mes jau tokį nedidelį bendradarbiavimą vykdome su Panevėžio regionu, taip pat Molėtų ligoninėje yra mūsų pacientų, bet būtų tampresnio bendradarbiavimo poreikis visame regione, kadangi regionuose yra skirtinga situacija kiekvieną dieną“, – kalbėjo Santaros klinikų atstovė.

COVID-19 skyriuose sutinka dirbti ne visi medikai

Ligoninės atstovė pastebėjo, kad dalis medikų atsisako dirbti su COVID-19 pacientais.

„Gal daugiau tokio yra vidutinio personalo, bet yra ir gydytojų. Procento nepasakysiu, bet tikrai jis nemažas.

Tenka ilgai diskutuoti, kad dabar turime kitokį mechanizmą. Tik pagal Darbo kodekso 45 straipsnį RIGHT_BRACKETperkelti darbuotoją galima su jo] rašytiniu sutikimu.

Kitą kartą kalbiname labai ilgai, kalbame ne tik su darbuotoju, bet ir su padalinio vadovais. Viskas priklauso nuo to, kokia atmosfera, ką apie tai galvoja padalinio vadovai, nes jie yra arčiau darbuotojų, kurie galėtų daryti įtaką“, – teigė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Pasak jos, problemų kelia tiek perkeliant personalą iš skyriaus į skyrių, tiek ir perkeliant iš vienos įstaigos į kitą.

„Bet kuriuo atveju darbuotojas turi savanoriškai su tuo sutikti. Pagal Darbo inspekcijos išaiškinimą, turi būti taikomas tas [Darbo kodekso] 45 straipsnis. Vadinasi, jeigu patvirtinta sutartis, pagal kurią gali būti darbuotojas perkeliamas, tai būtinai su jo sutikimu“, – kalbėjo A. Bilotienė Motiejūnienė, pridūrusi, kad, esant ekstremaliai situacijai, kaip ir kare, gali būti taikomos ir griežtesnės priemonės.

Gydymas vidutiniškai trunka 10 dienų

Nepaisant personalo trūkumo, sergantieji COVID-19 infekcija ligoninėse gydomi kiek galima maksimaliai.

„Gydymas trunka vidutiniškai apie 10 dienų. Bet tai – netaikomas standartas visiems. Gali būti pagerėjimas po 5 dienų ir gali tęsti ambulatoriškai gydymą, o gali būti pablogėjimas ir neužteks tų 10 dienų“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Vilniaus regione yra šiuo metu 570 pacientų, sergančių COVID-19 liga.

Per dieną regione paguldomi apie 30–35 pacientai, iš kurių sudėtingiausi guldomi Santaros klinikose.

Regione yra 73 reanimacinės lovos, iš jų 50 – Santaros klinikose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)