Anot A. Veygos, tokia data pasirinkta, „duodant laiko ir naujai Vyriausybei, kad ji, pradėjusi darbą, dar turėtų laiko bent vienam posėdyje galimybę ar prasitęsti, ar nutraukti karantiną, ar pakeisti jo sąlygas“. Esą terminas pasirinktas, apsidraudžiant, kad situacija neliktų be sprendimo, kol formuojasi Vyriausybė ir, kol ji pradės veikti.

Kultūros ministerijos siūlymą vertina skeptiškai

Trečiadienį Vyriausybėje ketinama svarstyti Kultūros ministerijos siūlymus nuo gruodžio 10 dienos leisti pradėti veikti muziejams. Bet laikinasis sveikatos apsaugos ministras prisipažino, kad šį sprendimą vertina skeptiškai.

„Manau, kad tikrai per anksti apie tokius dalykus dar šnekėti, duoti pažadus, kad kažkam bus lengviau. Juo labiau, kad mes nematome dar situacijos gerėjimo – matome tik augimo sulėtėjimą, kuris rodo, kad situacija išlieka labai sudėtinga.

Jau ne kartą šnekėjome apie tuos pačius prekybos centrus, kuriuos kitą savaitę Vyriausybė nusiteikusi vertinti, ar pakanka priemonių, ar ne ir priimti sprendimus, jeigu reikia.

Kaip Vyriausybė apsispręs, taip bus. Net jeigu tai būtų įrašyta į karantino nuostatas. Ta siūloma nuostata (dėl muziejų darbo, – aut. past.) įsigaliotų gruodžio 10-ą. Vis tiek bus dar vienas Vyriausybės posėdis, kada bus galima perkelti“, – pastebėjo A. Veryga.

Ministro nuomone, bet kurioje srityje ką nors atlaisvinant, prasideda grandininis efektas ir tų atlaisvinimų ima prašyti kiti sektoriai.

„Dabar, kol situacija yra sudėtinga, turėtume iš viso atsisakyti visko, kas nėra gyvybiškai būtina“, – kalbėjo A. Veryga.

Komendanto valandai reikia nepaprastosios padėties


A. Veryga neigė, kad karantinas šįkart neveikia.

„Jis neveikia gal tiek, kiek mes norėtume, bet kad jis visiškai neveikia, tai nedrįsčiau teigti.

Turime augimą, bet jis nebeeksponentinis. Kaip ir buvo minėta, po šios savaitės matysime, jei skaičiai ir toliau augs, tikrai neatmesčiau galimybės, kad Vyriausybė priims papildomus sprendimus“, – sakė laikinasis ministras.

Paklaustas, ar Lietuvoje nereikėtų įvesti komendanto valandos, A. Veryga pastebėjo, kad tam reikėtų nepaprastosios padėties: „Ją turėtų skelbti Seimas. Dar reikia šitos savaitės pabaigos sulaukti, kol pamatysime tikruosius efektus.

Ką matome iš kitų šalių patirties – Airijos, Izraelio – karantino efektai pasimatė trečiosios savaitės pabaigoje. Jei skaičiai augs ir toliau, vadinasi, priemonių nepakanka ir jų reikės daugiau“.

Kodėl kai kurie medikai negavo priedų?

A. Veryga sulaukė ir klausimo dėl medikams neišmokėtų priedų prie atlyginimo už darbą su COVID-19 ligoniais pirmosios pandemijos bangos metu. Dėl šios priežasties 135 medikai kreipėsi į Darbo ginčų komisiją, reikalaudami šią situaciją išspręsti. Komisija konstatavo padarytus pažeidimus.

Mobilusis koronaviruso patikros punktas Vilniuje

„Aš negaliu pasakyti už gydymo įstaigą. Kam skirti, o kam neskirti [priedus] sprendžia, įvertinęs darbo specifiką, įstaigos vadovas. Aš negaliu dabar pasakyti – jis teisingai ar neteisingai nusprendė.

Jeigu kreipėsi į Darbo ginčų komisiją, kuri konstatavo pažeidimus, reiškia, kažkas buvo neteisingai padaryta ir turi būti atitaisyta, jeigu taip buvo.

Noriu tik priminti, kad karantinui įsigaliojus yra galimybė mokėti priedus, bet tai, aišku, sprendžia vadovai, vadovaudamiesi nustatytomis tvarkomis: kam galima skirti, kas tikrai dirba, kad ne bet kas gauna priedus ir panašiai.

Jeigu yra padarytas pažeidimas, jis turi būti atitaisytas“, – neabejojo A. Veryga.

Paklaustas, kodėl priedai išmokami taip skirtingai: vienose gydymo įstaigose juos gavo 90 proc. darbuotojų, kitose – tik 3 proc., vieni labai siaurai traktuoja išmokėjimą, kiti moka ir už minimalios rizikos kontaktą, ministras atsakė: „Matote, ir pačios gydymo įstaigos labai skiriasi – vienos tiesiogiai dirba su COVID-19 infekuotaisiais ir turi daug žmonių, kurie susiduria su tokiom situacijom, kitos iš viso nedirbo pirmosios bangos metu su kovidiniais pacientais. Tai tikrai gali labai skirtis.

Aišku, būtų gerai, kad nebūtų tuo piktnaudžiaujama, nes buvo ir tokių pavyzdžių, kai buvo išmokama administracijos darbuotojams, kas tiesiogiai nedirbo arba dirbo nuotoliniu būdu. Buvo, matyt, visokių situacijų: kažkam be reikalo neišmokėjo, kažkam be reikalo mokėjo priedą, nors gal nelabai ir reikėjo.

Kiekvieną gydymo įstaigą sukontroliuoti labai sudėtinga, nes daug žmonių dirba sistemoje. Norisi tik atsakingai vertinti ir planuoti priedus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)