Štai viena privati sostinės klinika jau nuo praėjusios savaitės pradėjo registruoti tirtis COVID-19 antigenų testais. Jų rezultatai žinomi per 20 min., o ne per 6 val., kaip įprastų testų.

„Sveikatos priežiūros specialistas paima tepinėlį iš nosiaryklės, tada įdedama to tepinėlio medžiaga į tam tikrą „buferį“ ir po kelių minučių keli lašiukai užlašinami ant specialaus testo, dar po kelių minučių mes gauname atsakymą“, – „LNK Žinioms“ sakė UAB „Affidea Lietuva“ atstovas Artūras Seibutis.

Greitasis koronaviruso testas

Tačiau klinika gavo Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos perspėjimą: jei atliks antigenų testus, gaus baudą. Anot tarnybos, klinika neturi laboratorinei diagnostikai būtinos licencijos.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė aiškino, kad tyrimams atlikti „reikalinga arba laboratorija, arba kiti dalykai. Bet šiuo atveju ministerija dar nenustatė algoritmo, kas, kur ir kada turi teikti, ar bus reikalingas tikslinimas, ar naujų licencijų išdavimas“.

Nora Ribokienė

Klinika aiškina, kad antigenų testas atliekamas paprastai, todėl jiems nereikia laboratorijos.

„Čia galbūt tam tikras nesusipratimas, ar galbūt per lėtas sprendimų priėmimas ir tikrai tikimės, kad artimiausiu metu tai galėtų būti ištaisyta, nes iš esmės čia reikia šiandien tik operacijų vadovo įsakymo“, – neabejojo A. Seibutis.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga, kada bus parengta greitųjų testų atlikimo tvarka, pasakyti kol kas negali.

„Tvarkos yra rengiamos, tikrai yra tariamasi, konsultuojamasi su specialistais, kurie tiesiogiai tą darbą dirba“, – ramino laikinasis sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Akreditavimo tarnybos vadovė sako, kad būtina parengti tvarką, kada ir kaip galima atlikti greitąjį antigenų testą – kitaip iš jo bus daugiau žalos nei naudos.

„Greitasis antigenų testas nėra iš tų, kurį galėtų šeimos gydytojas naudoti šiuo metu. Greitasis antigenų testas parodo tik tuomet, kai yra didelė viruso koncentracija, tai yra – geriausiai nuo 1 iki 5 sirgimo dienos, vėliausiai – iki septintos.

Kitaip tariant, jeigu sergantis žmogus ateis vėliau kaip po savaitės, testas gali būti neigiamas dėl sumažėjusios viruso koncentracijos viršutiniuose kvėpavimo takuose. Bet tai nereiškia, kad jis neserga“, – paaiškino N. Ribokienė.

Arvydas Ambrozaitis

Gydytojas infektologas Arvydas Ambrozaitis mano, kad reikalavimas šį tyrimą atlikti laboratorijoje – perteklinis.

„Tą galima atlikti ir poliklinikoje, ambulatorinėmis sąlygomis, kadangi tai panašus testas į nėštumo testą. Tikrai nėra būtini reikalavimai, kuriuos Akreditavimo tarnyba kelia“, – aiškino A. Ambrozaitis.

Įprastas tyrimas kainuoja 70–90 eurų, o antigenų kainuotų apie 26 eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)