Pagal sutartį, pasirašytą šį mėnesį, Kauno mokslininkų įkurta UAB „Krizinių tyrimų centras“ padės Kazachstano medikams daug greičiau nustatyti virusu užsikrėtusių sveikatos būklę, viruso stadijas, apmokys taikyti skubią ir kritinę pagalbą, deguonies padavimą pacientams, rengs ir apmokys kaip naudotis plaučių vėdinimo įranga bei teiks kitus praktinius mokymus, kovojant su COVID-19 pandemija šalyje.

Anot įmonės vadovo Dino Vaitkaičio, Lietuvoje sukurtas ir praktikoje taikomas mokymų modelis leis pasaulio medikams nuotoliniu būdu užtikrinti skubų ir kokybišką medicininio personalo parengimą kovoje su pandemija, gelbstint pacientų gyvybes, priimant teisingiausius ir skubius sprendimus.

„Šie mokymai atveria unikalias galimybes apginkluoti medicinos personalą būtinomis žiniomis per itin trumpą laiką, ne tik teoriniu, bet ir praktiniu lygiu. Kalbame apie žinių eksportą ir praktinį jų taikymą, apjungiant naujausias pasaulio medikų žinias, kovoja už žmonių gyvybes. Gydytojams nereikia niekur keliauti, kiekvienas mokymų dalyvis gauna gyvą, kompetentingo specialisto priežiūrą, dirbdamas su savo įstaigos įranga“, – sako įmonės vadovas.

Lietuvių bendrovę Kazachstano „Kardiologojos ir vidaus ligų mokslinių tyrimų institutas“ susirado patys, ieškodami, kas galėtų suteikti tokias paslaugas Respublikoje.

„Nors ir šis mūsų sukurtas modelis Lietuvoje sulaukė tam tikrų politinių viešų interpretacijų, dėl to gavome savotišką nemokamą reklamą. Jau turime sulaukę kvietimų ir iš kitų šalių, ne tik iš Azijos, bet ir Europos“, – sako D. Vaitkaitis.

Mokymų metu medikams yra sukuriamos realios praktinės situacijos, kuriose jų elgesį moderuoja ir konsultuoja Lietuvos gydytojai, o patys medikai atlieka visas būtinas užduotis pacientų gyvybėms gelbėti su savo turima medicinos įranga. Mokymai apima pacientų būklės įvertinimą, būtinų sprendimų priėmimą, dirbtinės plaučių ventiliacijos praktikas, deguonies padavimo reguliavimą, būklės kontrolę, jos priežiūrą, tolimesnį gydymą ir kt.

Lietuvių sukurti mokymai pradedami teikti šią savaitę, kurių metu bus parengta ir apmokyta arti pusę šimto Kazachstano Respublikos medikų, kovojančių su COVID-19 šioje šalyje, skirtingose medicinos įstaigose.

UAB „Krizinių tyrimų centras“ sėkmingai veikia jau 24 metus, bendrovė priklauso šalies medicinos mokslininkams, pirmosios pandemijos metu įmonė teikė analogiškų mokymų paslaugas Lietuvos medikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)