„COVID-19 situacija Lietuvoje tampa nebevaldoma. Nors viešojoje erdvėje valdžios pareigūnai teigia, kad terpių tyrimams atlikti yra pakankamai, jau kuris laikas mūsų gydymo įstaigos iš laboratorijų gauna atsakymą, kad turite mažinti testavimo apimtis, nes terpių skaičius yra ribotas. Mūsų savivaldybėje esant aukštam sergamumo rodikliui, esame priversti sumažinti tyrimų apimtis“, – rašė Raseinių meras.

Pasak jo, tai reiškia, jog taupant terpes tyrimus atlikti bus galima tik artimą kontaktą su sergančiuoju turėjusiems asmenims.

Andrius Bautronis

„Tačiau ir mūsų turimas rezervas yra baigtinis. Šiuo metu esame pajėgūs atlikti ženkliai mažiau tyrimų ir tai mums neleis matyti realios situacijos ir viruso paplitimo visuomenėje. Ką jau bekalbėti apie besimptomius viruso platintojus, kurie sudaro didelę dalį visuomenėje. Ši situacija verčia mus imtis papildomų priemonių. Nors ir laikinai, tačiau turime stabdyti planinių ambulatorinių paslaugų teikimą, – feisbuke skelbė A. Bautronis.
– Šį kartą negalime prisidengti tuo, kad antroji COVID-19 banga į Lietuvą atėjo netikėtai. Laiko pasiruošti buvo daug. Namų darbai eilinį kartą nepadaryti. Kodėl nebuvo laiku įsigyta tyrimams atlikti reikiamų terpių – klausimas išlieka atviras. Tik šį kartą šis institucijų neveiksnumas gali turėti skaudžias pasekmes. Labai tikimės ir viliamės, kad artimiausiu metu situacija išsispręs.“

„Delfi“ primena, kad praėjusį trečiadienį Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius paskelbė, jog Nacionalinėje laboratorijoje baigėsi terpės, kurios uri būti naudojamos tyrimams, ir jų artimiausiu metu įsigyti nepavyks. Tuo metu Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktorius Danas Bakša „Delfi“ nurodė, kad šiuo metu trūksta ne terpių testams, bet neįvyko per CPO LT vykdytas viešasis pirkimas, siekiant įsigyti 410000 vnt. mėgintuvėlių, reikalingų koronaviruso (COVID-19) tyrimams atlikti.

Kiek vėliau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad Lietuvą pasiekė 100 tūkst. mėgintuvėlių, reikalingų koronaviruso tyrimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)