V. Aleksandravičienė prisiminė, kad infekuotasis naujagimis gimė atrodantis sveikas, maždaug 3,5 kg svorio ir jo sveikatos būklė iš pradžių įtarimų nesukėlė.

Paklausta, kaip kūdikis jaučiasi, ligoninės atstovė pasidžiaugė, kad jis jau yra namuose.

„Išleidome mes jį 4 parų namo. Savijauta tikrai buvo gera. Staigmena buvo ir mums, kad tai buvo teigiami testai. Padarėme pakartotinį ir turime du teigiamus testus, taigi infekuotumas yra tikrai garantuotas, nebuvo jokio klaidingo atsakymo.

Pirmą parą mums buvo šiek tiek neramumo, nes truputėlį [naujagimio] nosytė buvo užburkusi, šiek tiek buvo sekreto. Tai buvo padidintas pajėgumas stebint jį porą parų, buvo dažniau atliekami kvėpavimo funkcijos stebėjimai, bendrai būklė vertinama kas 8 val.

Bet apsiėjome be kažkokių rimtesnių komplikacijų, problemų. Trečią parą tikrai būklė buvo jau stabili. Mes dar parą jį pastebėjome ir po 4 parų jie abu su mamyte išvyko namo“, – prisiminė V. Aleksandravičienė.

Kūdikį pagimdžiusiai moteriai koronavirusas buvo nustatytas tik ligoninėje. V. Aleksandravičienės žiniomis, gimdyvei koronaviruso simptomai nepasireiškė.

Kaip pasakojo V. Aleksandravičienė, šiuo metu gimstantiems naujagimiams atliekami greitieji polimerazės grandininės reakcijos (PGR) testai, kuomet atsakymas gaunamas po kelių valandų.

„Jie tikrai atliekami ne visiems naujagimiams. Pagal visus mūsų galiojančius protokolus mes atliekame tik COVID teigiamų mamyčių naujagimiams testus ir tada atitinkamai kartais kitiems, kurie ilgiau guli stacionare dėl tam tikrų sveikatos problemų“, – paaiškino V. Aleksandravičienė.

Respublikinės Šiaulių ligoninės atstovė patikino, kad ligoninė yra puikiai pasiruošusi priimti užsikrėtusias koronavirusu gimdyves, kurių jau buvo ne viena.

„Mes jau nuo pirmojo karantino esame pasiruošę, yra specialiai paruoštos izoliacinės palatos. Jeigu viskas yra gerai, mamytė būna kartu su vaikučiu palatoje visais atvejais. Jeigu kartais būtų sveikatos problemų, turime naujagimių skyriuje pasiruošę atskirai kelis inkubatorius, kur tie vaikučiai būtų slaugomi.

Ligoninė tikrai pasiruošusi: turime tiek izoliacines gimdyklas, tiek po to pogimdyvines palatas, kur tie vaikučiai su mamytėmis yra slaugomi“, – aiškino V. Aleksandravičienė, pridūrusi, kad iki šiol dar neteko nė vienos gimdyvės atskirti nuo vaikučio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)