Ekspertai prognozuoja, kad sergamumo pikas, priklausomai nuo to, kaip bus laikomasi karantino sąlygų, bus pasiektas per pastarąją savaitę-dvi.

Kaip stengiamasi suvaldyti sergamumo situaciją Lietuvoje ketvirtadienį spaudos konferencijoje pasakojo sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktorius Danas Bakša ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Mirusiųjų amžiaus vidurkis yra 77,8 metai

Šiuo metu ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 907 asmenys, reanimacijoje 83, su deguonies kaukėmis 484, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 51.

Daiva Razmuvienė

D. Razmuvienė atkreipė dėmesį, kad lapkritį ypač padidėjo mirštamumas nuo koronaviruso.

Visų Lietuvoje dėl koronaviruso mirusiųjų amžiaus vidurkis, pasak epidemiologės, yra 77,8 metai. Iš viso registruotos 244 mirtys. Vien per 11 lapkričio dienų registruotos 78 mirtys.

Taip pat epidemiologė teigė, kad lapkritį stebimas didesnis vyresnio amžiaus žmonių užsikrėtimo skaičius.

„Galima drąsiai sakyti, kad Vėlinių laikotarpį nesugebėjome atlaikyti su rekomendacijomis“, – pridūrė D. Razmuvienė.

Pasak epidemiologės, per 11 lapkričio mėnesio dienų registruoti 963 užsikrėtę sveikatos priežiūros specialistai. Tarp jų ir slaugytojos, slaugytojų padėjėjai. Per visą spalio mėnesį šis skaičius buvo 724.

Kreipėsi į pacientus

A. Veryga perdavė pagrindinių kovidinių ligoninių medikų prašymą pacientams.

„Prašymas yra susijęs su sudėtinga situacija, kai užsipildžius pagrindinėms ligoninėms, lengvesnės būklės pacientus tenka guldyti į kitas ligonines, kurios yra pasirengusios ir tinkamos COVID-19 pacientams.

Medikų vardu norėčiau paprašyti visų pacientų būti sąmoningais, nors ir nėra patogu atvykus į vieną įstaigą būti pervežamam kitur. Ir visi, matyt, nori gydytis universitetinėse ligoninėse, bet šiose ligoninėse gydomi pacientai, kuriems reikia ypatingos pagalbos“, – sakė A. Veryga.

Paklaustas, kokia šiuo metu yra situacija pagrindinėse šalies ligoninėse, kur gydomi COVID-19 liga sunkiai sergantys pacientai, ministras sakė: „Situacija pagrindinėse ligoninėse kaip buvo, taip ir išlieka, labai įtempta. Jų ištekliai ir resursai yra labai riboti, dėl to pacientai yra guldomi į mažesnes ligonines. Nuolat yra bendraujama, bendradarbiaujama su organizuojančiomis ligoninėmis. Bet šiaip situacija išlieka labai įtempta, dėl to neatsitiktinai šiandien paprašiau pacientų būti supratingais, kad tie, kuriems nereikia sudėtingos pagalbos, nesipiktintų, kad yra pervežami į mažesnes ligonines, kur jiems pagalba tikrai bus suteikta“.

„Neužtenka tik rasti patalpą ir nuvežti ten lovų“

Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis pristatė Vilniaus savivaldybės planus plėsti infrastruktūrą dėl COVID-19. Anot jo, artimiausiu metu bus atidaromas Antakalnio klinikinės ligoninės antrasis korpusas bei, jei susirgimų daugės, planuojama laikinoji ligoninė prie parodų centro „Litexpo“.

Ministro paklausus, kas galėtų dirbti laikinojoje ligoninėje Vilniuje, pastatytos prie „Litexpo“ rūmų, A. Veryga sakė, kad atsakyti negalėtų, nes tai Vilniaus savivaldybės rengiama ir organizuojama priemonė ir patarė kreiptis į Vilniaus savivaldybę.

„Aš esu ne kartą minėjęs, galiu dar kartą priminti keletą svarbių praktinių dalykų. Neužtenka tik rasti patalpą ir nuvežti ten lovų, didžiausias iššūkis yra pats personalas, kurį nėra taip lengva rasti.

Prisiminkime pavasarį, kai buvo įvestos infekcijų kontrolės rekomendacijos, kiek tada iššūkių kilo regionuose esantiems medikams, nes, pasirodė, kad tas pats medikas dirba keliose įstaigose.

Analogiška problema kils ir čia, nes medikų per dieną tikrai niekas papildomai neparuoš. Kitas iššūkis bus infrastruktūra, deguonies išvedžiojimas. Sienos negydo, gydo medikai. Nepaisant gerų norų, matyt, kad savivaldybei nebūtų lengva realizuoti tokį planą“, – sakė ministras.

Siūlė neisterikuoti


Kartu A. Veryga pasisakė dėl priemonių įsigijimo. Medikai skundžiasi, kad nežino, koks yra valstybės rezervas.

„Ne kartą girdėjome, kad visuomenė nori žinoti, net jei kyla kažkokių sunkumų ar rizikų. Tai mes tikrai neslepiame, tas rizikas įvardijame, jei jų kyla.

O ateityje jų kilti gali ne viena. Lietuva absoliučios daugumos priemonių pati nesigamina, jas tenka įsigyti pasaulio rinkose ir nesame apdrausti nuo kažkokių iššūkių ar sunkumų. Tai, kad yra pasakoma ar informuojama, kad yra grėsmių, nėra ir neturėtų būti pretekstas kelti paniką visuomenėje, kažkokiais būdais prasivardžiuoti, kelti nepasitikėjimą valstybės institucijomis.

Tikrai noriu pakviesti būti susitelkusiems, neturime panikuoti, isterikuoti. Problemas iškilusias sprendžiame, ateityje jų bus ne viena“, – kalbėjo ministras.

Danas Bakša

O D. Bakša patikino, kad situacija dėl mėgintuvėlių yra valdoma, o kritinės situacijos kol kas nėra.

„Yra tam tikrų nepozityvių ženklų, kai keli tiekėjai pasakė, kad negali atvežti reikiamų kiekių. Vėlgi, viešųjų pirkimų procedūros šiek tiek užstrigo. Tas yra, ir tas ateityje, matyt, tik dar labiau ryškės. Bet šiuo metu mėgintuvėlių turime, rytdienai turėtų atvykti daugiau nei 100 tūkst. mėgintuvėlių. Tokio kiekio mums tikrai užteks, kol pabaigsime viešųjų pirkimų procedūras pagal anksčiau pradėtą viešųjų pirkimų procesą“, – sakė D. Bakša.

D. Bakša sakė, kad šiuo metu sandėlyje yra netoli 10 tūkstančių. O penktadienį laboratoriją pasieks papildymas. Tai popiet jau turėtų būti 100 tūkst.

Pasiūlymai dėl vakcinų įsigijimo bus pateikti artimiausiu metu

Taip pat ministras žadėjo, kad artimiausiu metu Lietuva turėtų sulaukti pasiūlymo dėl „Pfizer“ vakcinos įsigijimo. Lietuvai turėtų priklausyti maždaug 1,24 mln, šių vakcinų.

Aurelijus Veryga, Ramūnas Karbauskis

Ateityje, jei Europa galės įsigyti papildomą kiekį, vakcinų bus nupirkta daugiau. Tačiau šiuo metu didžiausias iššūkis kyla su logistika, mat vakcina turi būti laikoma itin žemoje temperatūroje.

Ministras taip pat priminė priminė, kad visi, kuriems kyla psichologinių problemų, gali apsilankyti puslapyje pagalbasau.lt.

„Karantinas truks tikriausiai dar ne vieną savaitę ir taip, kaip buvo pavasarį, taip ir dabar, matyt, tai sukels nemažai daliai visuomenės psichologinių iššūkių“, – sakė A. Veryga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)