Kol kas dar karantino teigiamų rezultatų nematyti – antradienį pranešta apie 1109 naujus COVID-19 atvejus ir 11 mirties nuo koronaviruso atvejų.

Plačiau apie tai, kokia yra koronaviruso paplitimo situacija Lietuvoje, ir kitus aktualius klausimus antradienį spaudos konferencijoje papasakojo A. Veryga, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja, gydymo įstaigų ir sveikatos priežiūros paslaugų dėl koronaviruso teikimo organizavimo koordinatorė Inga Cechanovičienė.

Nerimas dėl audinių – pagrįstas

Aurelijus Veryga

A. Veryga pasakojo, kad neseniai telefonu kalbėjo su Danijos ambasadoriumi. Anot ministro, jis išgirdo nerimą keliančių signalų.

„Pagal tuos duomenis, kurie buvo pateikti ir pristatyti, stebimos tam tikros viruso mutacijos ir yra nustatyta žmonių užsikrėtimų nuo audinių. Danija ėmėsi tikrai labai griežtų priemonių, bus užmigdomi milijonai šitų kailinių žvėrelių šalyje. Imamasi griežtų karantino priemonių tame regione.

Gavome tam tikrų žinių iš Pasaulio sveikatos organizacijos, kad ir daugiau valstybių gali turėti problemų.

Rytoj Vyriausybei yra ruošiami nutarimai dėl karantino pakeitimo. Bus siūloma nustatyti privalomą 14 dienų izoliaciją iš Danijos atvykusiems. Panaši izoliacija galės būti siūloma atvykusiems ir iš kitų valstybių, kur yra panašių problemų, tai – Italija, Nyderlandai, Ispanija ir Švedija. Jei iki rytojaus informacija nepasikeis ir bus patvirtinta, kad panašių problemų dėl plitimo audinių fermose yra šiose valstybėse“, – kalbėjo ministras.

Audinė

Karantino perspektyvos

A. Veryga abejojo, kad karantinas galėtų būti atšauktas. Kartu nesiryžo spėlioti ir to, ar prireiktų trečiojo karantino Lietuvoje.

„Tam, kad karantinas būtų atšauktas ir visos priemonės panaikintos, turėtų grįžti tokie normalūs rodikliai, kai liga visiškai nebeplinta, nustatomi pavieniai atvejai, kuriuos nesudėtinga atsekti. Iki to – ilgas kelias. Pirma yra sergamumo mažėjimas iki tokio lygio, kad ligoninės galėtų vėl dirbti normaliu režimu, o COVID-19 pacientai gydomi tik tam skirtuose skyriuose.

O dėl trečio karantino – mes vos antrą pradėjome, todėl sunku spėlioti. Kaip Vyriausybė apsispręs, aš tikrai už Vyriausybę negaliu atsakyti. Kaip ir minėjau, beveik neturiu jokių abejonių, kad jis bus pratęstas. O kokiam laikui, dabar nedrįsčiau spėlioti“, – kalbėjo A. Veryga.

Ragino nestigmatizuoti persirgusių žmonių

Taip pat A. Veryga ragino nepradėti stigmatizuoti koronaviruso ir nebijoti šia liga persirgusių žmonių, ypač tų, kurie po 10 izoliacijos dienų grįžo į darbus. Pasak ministro, toks nutarimas buvo priimtas pačių medikų remiantis naujausiais tyrimų duomenimis, mat po 10 dienų ligos žmogus dažniausiai jau nebeužkrečia kitų.

Ministras žadėjo patikslinti ir reikalavimus darželiams, kad juos lankantiems vaikams, kuriems jau sukako 6 metai, kaukių dėvėti nereikėtų. Kaukės būtų privalomos tik jau mokyklinio amžiaus sulaukusiems vaikams. Dėl to trečiadienį apsispręs Vyriausybė.

Tiesa, A. Veryga pabrėžė, kad niekas neplanuoja atšaukti kaukių mokyklinukams ir ragino tėvus nesiremti sąmokslo teorijomis.

„Kaukė nėra koks nors rezervuaras, kur prisikaupia anglies dvideginio. Kaukė viso labo yra iškvepiamo ir įkvepiamo oro filtras“, – sakė ministras.

Pirmųjų vakcinos dozių realu tikėtis sausį


SAM vadovas negalėjo tiksliai atsakyti, kada Lietuvą galėtų pasiekti vakcina nuo koronaviruso.

„Kada realu ar nerealu gauti vakciną, tiksliai tikrai neatsakysiu, viskas priklausys nuo gamintojų, kaip jiems seksis registruoti, pristatyti. Manau, kad pirmąsias dozes realu gauti sausio mėnesį, bet tai nereiškia, kad visos vakcinos ir atkeliautų. Kai kurių tikrai sulauksime tik kitų metų antroje pusėje, nes jų kūrimo stadijos labai skirtingos“, – pastebėjo A. Veryga.

Per dieną susirgo 53 medikai

Šio ryto duomenimis, ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 702 asmenys, pusei iš jų taikomas deguonis, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje guli 75 pacientai, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 47. Vis dėlto dar ne visos ligoninės pateikė duomenis, tad skaičiai gali būti didesni.

D. Razmuvienė dar kartą pakartojo, kad epidemiologams nerimą kelia augantis sveikatos priežiūros specialistų užsikrėtimo koronavirusu skaičius.

„Tai, kas vyksta sveikatos priežiūros įstaigose, kiek suserga sveikatos priežiūros specialistų, tikrai neramina. Vakar užregistruoti 53 sveikatos priežiūros specialistai, kuriems buvo diagnozuota koronavirusinė infekcija. Jei palygintume 2 mėnesius, per visą spalį buvo užregistruoti 724 užsikrėtę medikai, o per šias 9 lapkričio mėnesio dienas taip pat užregistruoti 723 atvejai tarp medikų, skaičiai yra dideli“, – sakė D. Razmuvienė.

Nuramino dėl Astravo elektrinėje įvykusios avarijos

A. Veryga spaudos konferencijoje užsiminė ir apie avariją Astravo atominėje elektrinėje. Ministras ragino nepanikuoti ir nepradėti vartoti jodo tablečių, nes šiuo metu jų nereikia.

Astravo atominė elektrinė

Radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotoja, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas Ramunė Stasiūnaitienė taip pat teigė, kad jokios padidėjusios radiacinės taršos Lietuvoje nebuvo užfiksuota.

Be to, prie Baltarusijos sienos yra sutankintas ankstyvo perspėjimo stočių tinklas, kuris, padidėjus radiacijai, tuoj pat perduotų signalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (533)