Tokių, kaip jis, užsikrėtusių koronavirusu ir priverstų po valandą ar net kelias šalti prie ligoninių durų lauke ar laukti laikinose prie gydymo įstaigų pastatytose vėjo košiamose palapinėse, yra ne vienas. Žmonės piktinasi tokia tvarka, o sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga guodžia, kad temperatūra dar ne tokia žema ir, kol nebus rastas problemos sprendimas, siūlo važiuojant į ligoninę šilčiau apsirengti.

Lauke šalo valandą

Vilnietis Andrius su žmona jau daugiau nei savaitę serga COVID-19 liga. Pirmoji susirgo žmona. Ji karščiuoti pradėjo praėjusį antradienį, o koronavirusas jai patvirtintas ketvirtadienį. Tą patį ketvirtadienį pradėjo karščiuoti ir Andrius. COVID-19 ligos diagnozė jam patvirtinta šeštadienį.

„Gydėmės namuose. Viskas buvo kaip ir normaliai, bet vyras labai karščiavo, vis nekrito temperatūra – laikėsi virš 38. Numušdavo vaistais ir vėl pakildavo.

Šeštą ligos parą šeimos gydytoja mums pasiūlė kreiptis į ligoninę, nors be aukštos temperatūros kitų simptomų, pavyzdžiui, dusulio nebuvo. Jos manymu, karščiavimas galėjo reikšti komplikaciją“, – portalui Delfi pasakojo Andriaus žmona.

Karščiavimui nepraeinant, vyras nusprendė vykti į Santaros klinikas išsitirti, juolab, kad šeimos aplinkoje buvo COVID-19 susirgusių žmonių, kuriems patvirtinta ir pneumonija. Tad išsikvietė greitąją. Prieš tai namuose pasimatavo temperatūrą. Termometras rodė 39 laipsnius. Temperatūrą, prieš važiuodamas į ligoninę, vilnietis numušė vaistais.

„15.20 val. jis jau buvo Santariškėse. Parašė man žinutę: „Stoviu lauke prie Priimamojo durų. Siaubingai šalta. Stoviu skersvėjyje po stogeliu, ne palapinėje. Jeigu dar nesirgau plaučių uždegimu, tai dabar tikrai susirgsiu“. Tai – visiškai nesuvokiama situacija“, – piktinosi žmona.

Moteris ypač sunerimo, kai vyras po kiek laiko parašė: „Šalta klaikiai. Turbūt išeisiu“.

„Sakau: „Ką man daryt? Atvažiuoti pasiimti?“ Bet juk neturiu teisės išeiti iš namų, nes irgi sergu!

Paskambinau savo pažįstamai, kuri dirba Santarose. Ji susisiekė su savo pažįstamu iš Infekcinių ligų skyriaus ir paprašė mano vyru pasirūpinti. Po to skambučio vyrą iš karto priėmė į vidų ir gana greitai padarė rentgeną, paėmė kraujo. Buvo 16.30 val. Vadinasi, lauke jis laukė valandą.

Gal taip tik sutapo, kad vyrą priėmė iškart po skambučio, bet panašu, kad be pažįstamų geriau į tokias institucijas nesikreipti“, – svarstė pašnekovė.

Moteris sakė suprantanti, kad medikai neturi kitos išeities, kaip versti laukti pacientus lauke, bet taip esą neturėtų būti: „Čia yra sistemos problema. Taip negalima. Nežinau, kuo tai baigsis, bet, jeigu mano vyras ir neturėjo uždegimo, tai tikėtina, kad po šiandien dienos tikrai turi“.

Įrengs apšiltintas konteinerines patalpas


VUL Santaros klinikų vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė, sužinojusi apie situaciją, atsakė: „Nuoširdžiai apgailestaujame dėl mūsų pacientų patirtų nepatogumų. Keičiantis epidemiologinei situacijai, pacientų srautai auga ir taip nutinka tais atvejais, kai būna užimtos visos laukimo vietos.

Kitą savaitę prie Infekcinių ligų centro įrengtą laukimo palapinę pakeis šaltajam orui pritaikytos apšiltintos konteinerinės patalpos“.

Veryga: kol kas reikia pasirūpinti šiltesniais rūbais

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, paklaustas, kaip vertina situaciją, kai sergantys COVID-19 pacientai yra priversti laukti po valandą ir ilgiau lauke, kol bus apžiūrėti medikų, atsakė: „Kaip čia vertinti? Blogai, kad taip yra. Bet, matyt, įstaigos tikrai stengiasi padaryti viską, kad tikrai būtų užtikrinta ir infekcijų kontrolė, kad įstaigoje neišplistų liga, neatsitiktų kažkokių nenumatytų dalykų ir pacientai gautų pagalbą.

Aurelijus Veryga

Dar turėkime galvoje, kad kol kas temperatūra nėra minusinė ir oro sąlygos nėra kažkokios labai tragiškos. Reikėtų, žinant tokias situacijas, pasirūpinti šiltesniais rūbais ar kitomis priemonėmis, kurios leistų tokiose sąlygose palaukti, kol pacientas saugiai bus priimtas į pačią gydymo įstaigą. Bet, matyt, galima paieškoti ir kitų sprendimo būdų, netgi tose pačiose palapinėse galima, matyt, statyti šildytuvus, rasti kažkokių kitų priemonių, kurios leistų ne žvarbiomis sąlygomis, neperšalus pacientams sulaukti, kol jie bus paguldyti į gydymo įstaigą.

Matyt, reikėtų žiūrėti, kur konkrečiai tai vyksta, ir, bendradarbiaujant su savivaldybe, bendradarbiaujant su tarnybomis, kurios ten veikia, ieškoti kūrybiškesnių sprendimų: šildytuvų ar kitų priemonių, kurios leistų pacientams nepatirti tokio diskomforto“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (706)