Sekmadienio vakarą laikraštis „Suvalkietis“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė informaciją, kad sirgusi koronavirusu Marijampolės ligoninėje mirė 53 metų moteris. Mirtis ją ištiko staiga, nors greitosios pagalbos medikai moterį gaivino jau veždami į ligoninę. Pirmasis apie tai paskelbė portalas lrytas.lt.

Apie šią mirtį oficialiai pranešta tik antradienį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro išplatintame pranešime apie naujus užsikrėtimo ir mirties nuo COVID-19 atvejus Lietuvoje.

„Mūsų krašto žmones pasiekė netikėta, liūdna ir skaudi žinia – ligoninės Priėmimo skyriuje spalio 24 d. užgeso ir anapilin išėjo Suvalkijos krašto bendruomenininkų šeimos narė. <...> Mielai, daugelio atmintyje su šypsena lūpose išliksiančiai gyvybingai moteriai pražūtingu tapo viršutinių kvėpavimo takų nepakankamumas. Ji buvo saviizoliacijoje, bet COVID-19, artimųjų teigimu, nebuvo konstatuotas. Rugpjūčio viduryje gimusiai moteriai buvo 53 metai...“, – rašoma feisbuko įraše.

Atvežta reanimuojama

„Delfi“ susisiekė su Marijampolės ligoninės atstovais, jie sakė, kad šiuo metu atliekamas velionės skrodimas. Daugiau detalių tikimasi sužinoti po jo. Tačiau NVSC šį atvejį jau įtraukė į mirčių nuo koronaviruso statistiką.

„Komentuoti kol kas nieko negaliu, nes atiduota skrodimui atlikti teismo medicinos ekspertams. Jie turi patvirtinti, dėl ko. Moteris pas mus buvo atvežta reanimuojama ir numirė. Negalime pasakyti nei taip, nei kitaip. Tiksliai nepasakysiu, kiek laiko prabuvo ligoninėje. Ją atvežė jau ištikus klinikinei mirčiai. Tol, kol vyko reanimacija, ji prabuvo ligoninėje. Labai trumpai. Jai virusas buvo nustatytas. Bet daugiau jokių duomenų dar neturime“, – sakė Marijampolės ligoninės atstovė Lina Dubinskaitė.

Informaciją pateikė tik po dviejų dienų

Nors moteris mirė šeštadienį, 24 d., apie jos mirtį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė tik antradienį.

NVSC Vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė portalui „Delfi“ paaiškino, kad informaciją apie mirties atvejus jie pateikia tada, kai ją gauna iš gydymo įstaigų.

„Pacientų mirtį ir tam tikras ligos pasekmes, iš kurių viena yra mirtis, patvirtina medikai, ne Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Medikai, ligoninės įpareigotos pranešti NVSC apie mirtis per 24 val. Ne visos gydymo įstaigos tą padaro.

Informaciją apie šį mirties atvejį mūsų Marijampolės departamentas gavo vakar apie pietus. Kaip įprasta, tada mūsų specialistai sistemoje pažymi, kad asmuo, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, mirė, o tada mes apie tą mirtį pranešame“, – sakė J. Petravičienė.

Antradienį vykusioje Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos konferencijoje epidemiologė Daiva Razmuvienė sakė, jog, spalio mėnesio duomenimis, Lietuvoje maždaug 96–97 proc. sergančiųjų yra žmonės iki 65 metų. Vyresnių asmenų sergamumas sudaro tik apie 3–4 proc. Epidemiologė trumpai pasisakė ir apie į antradienio statistiką įtrauktas mirtis.

„Kuo daugiau serga, tuo didesnė ir mirčių rizika. Tas amžius 50–60, taip, vakar užregistruotos dvi mirtys. Bet dar neturime visos informacijos, šie asmenys galimai turėjo lėtinių ligų. <...> Galbūt tie žmonės ilgiau gydėsi namuose, kreipėsi vėliau, jei kreipėsi vėliau į gydymo įstaigą, nustatė diagnozę, liga galėjo būti pažengusi toliau ir, žinoma, ta išeitis buvo tokia, kokią ją užregistravome, – mirtis“, – sakė D. Razmuvienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (500)