Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pirmadienį žurnalistams trumpai pristatė naujausius sprendimus, susijusius su koronaviruso (COVID-19) situacijos valdymu šalyje.

Karantinas įsigalios nuo trečiadienio vidurnakčio

A. Veryga kalbėjo, kad dėl pablogėjusios situacijos karantinas bus skelbiamas daugiau savivaldybių nei prieš tai. Ministro teigimu, papildomos savivaldybės, kuriose bus skelbiamas karantinas, yra šios: Kauno miesto, Klaipėdos miesto, Šilalės rajono, Širvintų rajono, Trakų rajono, Telšių rajono, Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono.

„Tose savivaldybėse, kuriose skelbiamas karantinas, jis įsigalios nuo trečiadienio, spalio 28 dienos, nulio valandų. Be to, vertinant sudėtingėjančią situaciją, pačios karantino sąlygos yra papildytos. Tai nustatoma savivaldybėse; tose, kur įsigalioja karantinas, dėvėti kaukes bus privaloma visose viešose vietose, išskyrus asmenis, kurie sportuoja, kurie dalyvauja aukšto meistriškumo varžybose, yra instruktoriai arba teisėjai, neįgalūs asmenys, kaip ir pirmojo karantino laikotarpiu, kaukių nereikės dėvėti už gyvenamosios vietos, miestų, miestelių, kur žmonės nesutinka kitų asmenų“, – aiškino ministras.

Taip pat nustatoma, kad kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigose turi būti ribojamas paslaugų gavėjų srautas. Vienam asmeniui privaloma užtikrinti ne mažesnį nei 10 kvadratinių metrų plotą.

Savivaldybėse, kuriose bus paskelbtas karantinas, kaukes reikės dėvėti ir lauke. Sporto varžybose negalės būti jokių žiūrovų, kultūros renginiuose žiūrovai liks, tačiau teks griežčiau laikytis atstumo.

Varžybos galės vykti tik be žiūrovų

„Senosiose savivaldybėse, kur karantinas jau paskelbtas, tie papildymai irgi įsigalioja nuo trečiadienio, o naujose, natūralu, kad ir pats karantinas įsigalioja nuo trečiadienio su visomis papildytomis sąlygomis. Trečiadienį Vyriausybei bus teikiamas sprendimas dėl nutarimo Nr. 152 – dėl valstybės lygio ekstremalios situacijos pakeitimo“, – kalbėjo A. Veryga.

Jame būtų nustatoma, kad draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami renginiai ir susibūrimai, išskyrus aukšto meistriškumo varžybas, kurios vyksta be žiūrovų.

„Tai reiškia, kad arenose visos varžybos turės vykti be žiūrovų“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovas.

„Taip pat kultūros renginiai, kai elektroniniu būdu parduodami bilietai, užtikrinama patekimo kontrolė ir ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas tarp žiūrovų, – tai reiškia, kad sodinti į kas 2 kėdę nebeužteks, reikės maždaug į kas 3 kėdę. Šitie siūlymai bus teikiami trečiadienį, jei jie bus priimti, įsigaliotų nuo penktadienio“, – sakė A. Veryga.

Draus lankyti pacientus

A. Veryga sulaukė klausimų, ar keisis patekimo pas medikus tvarka.

„Patekimo pas medikus tvarka nesikeičia. Tik savivaldybėse, kuriose įvedamas karantinas, draudžiama lankyti pacientus, išskyrus kritinės būklės, vaikus iki 14 metų ir gimdyves. O šiaip pats paslaugų teikimas nesikeičia“, – žadėjo SAM vadovas.

Anot A. Verygos, reagentų koronavirusui tirti kol kas pakanka, bet laisvų lovų, skirtų koronavirusu užsikrėtusiems pacientams gydyti, užimtumas sparčiai auga.

„Per savaitgalį papildomai buvo hospitalizuota 60 žmonių, tas skaičius tikrai greitai auga. Jei vertintume anksčiau buvusią 401 lovą, tai šios dienos duomenimis, 83 proc. užimtos. Ligoninės didina skaičių, papildomai atlaisvinamos 262 lovos, skirtos COVID-19 pacientams gydyti. Regione dar yra galimybė lovų skaičių padidinti beveik 600-ais“, – teigė A. Veryga.

Tiesa, kaip pastebėjo ministras, procesai, kad būtų panaudota dar 600 lovų, jau yra sudėtingesni. Dėl to gali tekti kitus pacientus perkelti, tam tikras planines paslaugas atidėti ir panašiai.

Paraudonuoti gresia ir Šiauliams

Pasak A. Verygos, prie raudonosios zonos grėsmingai artėja ir Šiaulių miestas.

„Neatmesčiau galimybės, kad trečiadienį galėtų būti paskelbtas ir šitas pakeitimas, aišku, tą pačią dieną karantinas ten neįsigalios.

Įdomumo dėlei – iš žaliosios zonos nuo praeitos savaitės į geltonąją pateko 15 savivaldybių.

Žaliojoje zonoje likusios tik 5 savivaldybės: Tauragė, Alytus, Utena, Varėna ir Rokiškis. Situacija blogėja net ir tose, kurios buvo žalios“, – įspėjo A. Veryga.

Per parą – 766 nauji koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pirmadienį pranešė, kad per praėjusią parą Lietuvoje buvo patvirtinti 766 koronavirusinės infekcijos atvejai. 208 atvejai patvirtinti Vilniaus, 170 – Klaipėdos, 166 – Kauno, 112 – Šiaulių, 60 – Telšių, 28 – Panevėžio, 9 – Marijampolės, 7 – Tauragės, 4 – Alytaus, 2 – Utenos apskrityse.

Iš 766 atvejų neištirti yra 468. Iš per sekmadienį ištirtų 298 atvejų didžiausi užfiksuoti protrūkiai susiję su VšĮ Plungės rajono savivaldybės ligoninės protrūkiu, – patvirtinta 17 atvejų. 9 patvirtinti atvejai susiję su Kuršėnų ligoninės židiniu. Taip pat 9 atvejai – su Klaipėdos Respublikinės ligoninės protrūkiu.

Tarp mirusiųjų – ir jaunesnio amžiaus asmenys

Kauno apskrityje užfiksuotas mirties atvejis, asmuo priklausė 60–70 metų amžiaus grupei, turėjo kitų ligų. Atliekant židinio epidemiologinę diagnostiką nustatyta, kad atvejis susijęs su LSMU Kauno klinikų Neurochirurgijos skyriaus protrūkiu.

Šiandien gautas pranešimas, kad spalio 16 d. mirė Telšių apskrities gyventojas, priklausęs 50–60 metų amžiaus grupei. Asmuo turėjo kitų ligų. Jis galėjo užsikrėsti šeimoje.

Taip pat viena mirtis dėl kitų priežasčių užfiksuota Vilniaus apskrityje. Asmuo priklausė 50–60 metų amžiaus grupei.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 10 949 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 6600 asmenų, 4166 – pasveiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (894)