Apie tabako žalos mažinimo būtinybę diskutuos Santaros klinikų gydytojas kardiologas Pranas Šerpytis, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras, gydytojas psichiatras Jaunius Urbutis, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Renaldas Čiužas ir kiti medikų bendruomenės nariai bei visuomenės sveikatos specialistai.

Stebėti diskusijos taip pat pakviesti politikai, dirbantys su sveikatos apsaugos politika nacionaliniu mastu ir savivaldybėse, teigiama pranešime žiniasklaidai.

„Jau seniai aišku, kad rūkymas – vienas didžiausių mūsų visuomenės priešų. Lietuvos medikai nuolat susiduria su šio žalingo įpročio pasekmėmis, kurios neretai baigiasi mirtimi. O atsisakyti rūkyti pavyksta ne visiems. Kaip padėti šiems žmonėms? Kokių žalos prevencijos priemonių imtis? Kur link šiuo klausimu juda mūsų šalies sveikatos politika? Tai klausimai, į kuriuos atsakymų kol kas neturime. Kovoti su rūkančiųjų stigma – būtina, todėl šis forumas, tikiuosi, atsakys bent jau į dalį klausimų ir nubrėš kryptis, kuriomis galėtų judėti Lietuva“, – sako diskusiją organizuojančio savaitraščio „Lietuvos sveikata“ vyriausioji redaktorė Jolanta Babiliūtė-Simaškienė.

J. Babiliūtės-Simaškienės teigimu, nemaža dalis Europos valstybių tabako žalos mažinimo programą jau įtraukė į pagrindines sveikatos politikos gaires. Tokių šalių gretose yra Jungtinė Karalystė, Vokietija, Čekija ir prieš porą mėnesių viena svarbiausių rūkymo prevencijų tai įvardijusi Graikija. Pasak redaktorės, užsienio mokslininkai ir visuomenės sveikatos specialistai apie tai diskutuoja jau daug metų. Todėl akivaizdu, kad Lietuvoje šios diskusijos poreikis taip pat yra būtinas. Tiek medikai, tiek sprendimų priėmėjai ar visuomenė privalo atsisukti į šią problemą ir rasti tinkamiausius sprendimo būdus jai spręsti.

Šiuo metu Lietuvoje rūko kas ketvirtas suaugęs žmogus, todėl kiekvieno dalyvio patirtis ir įžvalgos bus itin vertingos.

„Turime ieškoti priežasčių, kodėl senieji kovos su rūkymu metodai nėra efektyvūs. Norėtume nagrinėti užsienio praktiką, pasaulyje atliktų tyrimų rezultatus, išgirsti skirtingas nuomones ir įžvalgas. Į diskusiją įsitraukę renginio dalyviai padės geriau suvokti tabako žalos mažinimo koncepciją, jos potencialą ir trūkumus. Renginyje išsakytos mintys ir pateikta informacija vėliau taps prieinama plačiam mūsų skaitytojų ratui“, – teigia J. Babiliūtė-Simaškienė.

Idėja suburti mokslininkus ir visuomenės sveikatos specialistus kilo po redakcijos žurnalistų dalyvavimo tarptautiniame „Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction“ renginyje, kuriame ekspertai iš viso pasaulio nagrinėjo ir aptarė skirtingus tabako žalos mažinimo aspektus - inovacijų ir technologinį, ekonominį poveikį, vartotojų įpročių keitimą, teisėkūrą ir reguliavimą.

Pasak J. Babiliūtės-Simaškienės, susidomėjimą tema ypač skatina tai, kad žalos mažinimo priemonės yra įgyvendinamos šalyse, į kurių visuomenės sveikatos politiką orientuojasi Lietuva.

„Girdime, kad vartotojai kitose šalyse, pavyzdžiui, Švedijoje, Norvegijoje, Islandijoje ir Japonijoje keičia įprastas cigaretes į alternatyvas. Taip pat vis nuskamba naujienos, kad valstybės priima sprendimus, skirtus tabako žalos mažinimo alternatyvoms reglamentuoti. Tokių žinių gauname iš Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Naujosios Zelandijos, Čekijos, o naujausias pavyzdys – Graikija“, – pasakoja J. Babiliūtė-Simaškienė.

Visuomenės sveikatos specialistai pabrėžia, kad geriausia išeitis rūkantiems asmenims – visiškai mesti rūkyti. Nuo kovo mėnesio Respublikinis priklausomybės ligų centras filialuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje teikia kvalifikuotą pagalbą metantiesiems rūkyti. Tačiau pastebima, kad gyventojai kol kas ne visiškai išnaudoja šią galimybę – norintieji atsisakyti šio žalingo įpročio vangiai ryžtasi apsilankyti pas specialistus ir gauti nemokamą pagalbą, kuri tikimybę neberūkyti padidina tris kartus.

Kaip padėti žmonėms, kuriems nesiseka mesti rūkyti? Kaip padėti rūkantiesiems sumažinti žalą sveikatai? Tai – tik pora aktualių klausimų, kurie bus nagrinėjami diskusijoje, kurioje dalyvaus aukščiausio lygmens ekspertai. Renginį internetu stebėti galės visi, kuriems ši tema yra įdomi ir aktuali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)