„Artėjant moksleivių atostogoms, šiandien kaip tik buvo diskutuojama galimybė tas atostogas turėti ne savaitės, o dviejų, ir turėti tam tikrą pauzę ugdymo sistemoje“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo A. Veryga, pažadėjęs, kad ši idėja iškelta pirmadienį per Vyriausybės COVID-19 valdymo komiteto posėdį.

A. Veryga teigė manantis, kad tokia priemone būtų galima tikėtis „pokyčio į pozityviąją pusę“, tačiau tik tuo atveju, jeigu bus pasitelkiamos ir kitos priemonės.

Viena jų – renginių ir kiti apribojimai, kur moksleiviai nesibūriuotų.

Rudens atostogos moksleiviams turėtų prasidėti pirmadienį, spalio 26 dieną, grįžti į mokyklas – lapkričio 3-iąją.

Ministras patikslino: „Tai dar tik idėja, nepatvirtinta. Dėl ko 2 savaitės – nes tai yra toks laikotarpis, kai įvyksta bent vienas inkubacinis ciklas ir per kurį galima tikėtis kažkokio pozityvesnio rezultato ir kažkokio pokyčio į pozityvesnę pusę.

Bet yra „jeigu“. Jei bus sutarta dėl tokio mechanizmo ir jei greta bus daugiau papildomų priemonių, renginių apribojimų, kitų viešų vietų, kur vaikai nesusirinktų tiesiog ir viruso plitimas bent vienoje srityje apribotas. Tai būtų galimybė mažinti viruso plitimą“.

Plungės ir Kelmės rajonuose grįžtama prie nuotolinio mokymo. Paklaustas, ar prie nuotolinio mokymo planuoja pereiti ir daugiau įstaigų, ministras atsakė: „Matyt, neišvengiamai dalis įstaigų prie jo pereis, ten, kur išplis užkratas.

Kol kas masinio perėjimo prie nuotolinio mokymo nėra planuojama ir stengiamasi kiek įmanoma jo išvengti, nes, vėlgi, tas nuolatinis buvimas nuotoliniame mokyme yra žalingas vaiko ugdymui ir vaiko raidai“.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė pastebėjo, kad vėl registruojami šeiminiai protrūkiai, iš šeimų virusas išplinta į ugdymo įstaigas ir darbovietes.

Daiva Razmuvienė

„Taip pat neramina skaičiai iš ugdymo įstaigų. Iš 205 vakar registruotų atvejų būtent ¼ registruota ugdymo įstaigose“, – kalbėjo epidemiologė.

Iš viso nuo rugsėjo 1 dienos, anot NVSC specialistės, koronaviruso atvejų buvo jau 250 ugdymo įstaigų. Dauguma užsikrėtusiųjų – moksleiviai.

Dėl galimybės prailginti mokinių atostogų epidemiologai nėra visiškai ramūs. Pasak D. Razmuvienės, jei nebus uždarytos vietos, kuriose galės susirinkti moksleiviai, iš tokios priemonės bus daugiau žalos nei naudos.

„Nesakau, kad pratęstos atostogos gali patrukdyti, bet puikiai žinome iš gripo epidemijos patirties, mokyklos uždaromos, moksleiviai randa kitas susibūrimo vietas. Ir būtent tose susibūrimo vietose gali susirinkti iš įvairių mokyklų, įvairaus lygio, įvairių klasių. Jei veiks uždaros žaidimų ar kitos vietos, tai ten, be abejonės, gal atsirasti viruso plitimas“, – sakė D. Razmuvienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (299)