„Dauguma sutinka, kad tai reikia pradėti nuo sveikatos apsaugos sferos darbuotojų ir tų, kas yra priešakinėje kovos linijoje, bet ir tuomet reikia nustatyti, kam iš jų kyla didžiausias pavojus; tuomet bus pagyvenusieji ir taip toliau. Atsiras daug instrukcijų, bet aš galvoju, kad paprastam žmogui, jaunam ir sveikam, vakcinos gali tekti palaukti iki 2022 metų“, – sakė S. Swaminathan, kurios žodžius cituoja televizija CNBC.

„Žmonės linkę manyti, kad esą sausio 1-ąją ar balandžio 1-ąją jie gaus skiepą ir viskas grįš į normalias vėžes. Taip nebus“, – pabrėžė mokslininkė.

Ji išreiškė viltį, kad 2021 metais pasaulyje pasirodys bent viena saugi ir veiksminga vakcina nuo koronaviruso, tačiau bus prieinamas ribotas jos dozių kiekis. S. Swaminathan žodžiais, šiuo metu pasaulyje vykdomos daugiau kaip 10 vakcinų paskutinės tyrimų fazės.

PSO epidemiologė Maria van Kerkhove savo ruožtu pareiškė, kad prieš pradedant visų kokios nors šalies gyventojų vakcinavimą būtina paskiepyti pažeidžiamiausioms grupėms priklausančius žmones visame pasaulyje.

Ji taip pat sakė, kad net dabar, kai vakcinos dar nėra, egzistuoja galimybė sustabdyti koronaviruso plitimą. Reikia nešioti kaukes, vengti masinių susibūrimų, dažnai plauti rankas su muilu, priminė ji.