Koronavirusas neapleidžia ir Raseinių rajono. Čia dviejų savaičių sergamumo rodiklis yra 1 tūkst. 47,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Aukšti sergamumo rodikliai yra ir kaimyninėse Raviliškio, Kelmės bei Šiaulių rajono, taip pat Šiaulių miesto savivaldybėse.

Apie tai, kaip ketinama trukdyti koronavirusui toliau plisti Lietuvoje ir apie naujausius atvejus antradienio spaudos konferencijoje papasakojo sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Kitaip vertins paveiktas šalis

A. Veryga priminė, kad Lietuva atnaujino paveiktų sąrašą ir įtraukimo į šį sąrašą metodiką.

„Nuo šiol į paveiktų šalių sąrašą įtraukiamos tos šalys, kurių sergamumo rodiklis yra daugiau nei 10 proc. didesnis nei Lietuvos. Trečiosioms šalims taikomi šiek tiek kiti reikalavimai, papildomai vertinama jų testavimo strategija, testų atlikimo skaičius.

Pritaikius šią metodiką daugiau šalių nebėra paveiktų šalių sąraše. Berods, 10 tokių valstybių iš Šengeno erdvės. Tai reiškia, kad parvykus iš tų valstybių mūsų piliečiams nebereikės izoliuotis ar turėti neigiamų testų“, – patikslino SAM vadovas.

Veryga: nenorėčiau būti Grinčas

Vilniaus universiteto mokslininkai prognozuoja, kad gruodį sergamumas COVID-19 liga pasieks piką ir atvejų gali išaugti net iki 900. Ar tai reiškia, kad Kalėdas sutiksime karantine?

„Labai labai teorinis klausimas ir aš, aišku, nenorėčiau būti Grinčas. Manau, visi laukiame Kalėdų ir norėtume jas sutikti taip, kaip esame įpratę, šeimos rate. Kaip bus, tik laikas parodys ir kokia bus epidemiologinė situacija. Buvo pažadas iš vakcinos gamintojų, kad gruodį jau turėtume gauti vakcinų. Aišku, visų gyventojų labai greitai nesuskiepysime, nors ir pasiektų pirmosios vakcinos. Bet labai tikiuosi, kad visi Kalėdas galėsime sutikti ne karantine“, – sakė A. Veryga.

Per parą patvirtina 118 COVID-19 atvejų

NVSC informavo, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 118 koronavirusinės infekcijos atvejų. 48 iš jų registruoti Vilniaus, 36 Kauno, 14 Šiaulių, 12 Klaipėdos, 4 Telšių, 3 Marijampolės bei 1 Panevėžio apskrityse.

Po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 81 asmuo. Be to, per praėjusią parą registruoti 2 įvežtiniai atvejai – po vieną iš Baltarusijos ir Norvegijos. Tuo metu, 35 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko.

R. Lingienės teigimu, ligoninėse šiuo metu dėl koronaviruso gydomi 149 pacientai, iš jų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose – 22, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 10 pacientų, deguonies terapija – 80 asmenų.

Epidemiologų dėmesys – Kaunui

Iš visų per praėjusią parą registruotų atvejų apie 40 proc. susiję su protrūkiais.

Didžiausias dėmesys, pasak NVSC atstovės, dabar skiriamas 2 protrūkiams Kauno gydymo įstaigose.

„Per vakar dieną 2 infekcijos atvejai buvo patvirtinti LSMU Kauno klinikų neurochirurgijos skyriuje, vienas pacientas, kitas gydytojas. Iš viso registruoti 6 susiję atvejai, iš kurių 5 pacientai ir 1 darbuotojas“, – sakė R. Lingienė.

Taip pat 2 COVID-19 infekcijos atvejai registruoti LSMU Kauno ligoninės kardiologijos skyriuje. Vienas iš asmenų yra pacientas, kitas antrinis atvejis. Iš viso registruotas 21 atvejis, susijęs su šiuo protrūkiu.

„Be to, Kauno apskrityje registruotas dar vienas protrūkis, siejamas su Birštone esančia Sanatorija „Tulpė“. Vakar infekcija patvirtinta 2 asmenims, tai yra darbuotojui ir pacientui, iš viso šiame protrūkyje registruoti 3 atvejai, 1 darbuotojas ir 2 pacientai“, – kalbėjo epidemiologė.

Naujas protrūkis, kuris, pasak R. Lingienės, reikalauja didesnio epidemiologų dėmesio, registruotas Telšių apskrityje. Koronaviruso infekcija patvirtina 4 Plungės savivaldybės ligoninės palaikomojo gydymo ir reabilitacijos darbuotojams. Privalomai izoliuoti 12 darbuotojų, visiems šiame skyriuje gydomiems pacientams – 21, atliktas COVID-19 testas, kol kas jie neigiami. Ligoninėje nuolat dirba epidemiologai.

Pagyrė Raseinius

R. Lingienė atkreipė dėmesį ir į karštuoju koronaviruso tašku tapusius Raseinius.

„Kalbant apie kitus karštuosius taškus, norėtųsi gerą žodį skirti Raseinių gyventojams. Atvejų ten fiksuojame, bet per praėjusią parą jų buvo sąlyginai nedaug – 14, kai rugsėjo pabaigoje buvome registravę apie 50 atveju. Skirtumas didžiulis ir matome, kad Raseinių židinys blėsta“, – sakė R. Lingienė.

Raseiniškiai nerimauja, ar yra tikimybė, kad Raseiniuose būtų pratęstas 2 savaičių karantinas?

„Tikrai labai sudėtinga, ar užteks Raseiniuose tų 2 savaičių, bet tikrai labai norėtųsi, kad užtektų. Yra pirmų gerų ženklų, kad situacija ten stabilizuojasi. Aišku, logika tokia, matyt, ir bus, kad vienose savivaldybėse ta situacija blogės ir ten reikės pritaikyti priemones, kitose ji gerės ir tas priemones bus galima atšaukti. Matyt, kad Lietuvoje ir gyvensime tokiu savotišku šachmatų lentos principu, kai taikant priemones valdomi židiniai. Prie tokio scenarijaus turime priprasti, kol neturėsime vakcinos“, – kalbėjo A. Veryga.

Nerimą kelia Kelmė

Nors Raseinių židinys gęsta, tačiau epidemiologams nerimą kelia Kelmė.

Pasak R. Lingienės, šio ryto duomenimis, Kelmės apskrityje 14 dienų sergamumas 100 tūkstančių gyventojų yra 208,8. Bendrą Lietuvos rodiklį jis lenkia daugiau nei 3 kartus. Nuo rugsėjo 14 iki spalio 11, Kelmės rajone užfiksuotas 71 COVID-19 atvejis. Kelmės savivaldybė įtraukta į didelės rizikos sąrašą. NVSC atstovė ragina šią savivaldybę imtis griežtesnių priemonių.

„Taip pat norėčiau paminėti protrūkį Kelmės pieninėje, kur registruoti 39 susiję atvejai, – pasakojo NVSC atstovė. – Turime neramių signalų iš Kelmės rajone įsikūrusių Liolių socialinės globos namų, paskutiniu metu ten registruota 16 infekcijos atvejų“, – sakė R. Lingienė.

Pasidomėjus, kokių priemonių bus imamasi naujuose karštuose koronaviruso taškuose, R. Lingienė kalbėjo: „Nekalbant apie Raseinius, Kelmės savivaldybei teikė kolegos, dirbantys vietoje, griežtinti priemones, įsteigti mobilų punktą, kad gyventojams testavimo prieinamumas būtų pagerintas, atšaukti visus renginius, nuotolinį mokymą įvesti, įvairų nuotolinį darbą ten, kur įmanoma. Taip pat aktyviai bendradarbiaujama su Plunge“.

Nuo rugsėjo 1, COVID-19 infekcija buvo patvirtinta 93 studentams, protrūkiai registruoti Šiaulių universiteto viename iš kursų, su juo susiję 17 atvejų. Taip pat užsikrėtimai buvo VGTU bendrabutyje.

Įvežtinių atvejų mažėja, sergančių vyresnių daugėja

Kartu R. Lingienė pastebėjo, kad Lietuvoje mažėja įvežtinių atvejų, bet

„Kai liepą įvežtiniai atvejai sudarė 26 proc., rugpjūtį 11 proc., rugsėjį 4,3 proc., spalį 3 proc., tad įvežtinių atvejų mažėja.

Daugėja 60 metų ir vyresnių asmenų sergamumas koronavirusu. Rugpjūtį tokių asmenų buvo 12 proc., rugsėjį 16,1 proc. Šiomis dienomis tokių asmenų turime 18 proc. Tai tam tikras signalas, kad infekcija grįžta pas vyresnius asmenis“, – sakė R. Lingienė.

Daugybė užsikrėtimų susiję su židiniais

5 atvejai, Vilniaus apskrityje registruoti praėjusią parą, yra siejami su protrūkiu Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje. Iš jų 4 yra mokiniai ir 1 mokytojas. Šiuo metu iš viso registruota 17 susijusių koronaviruso atvejų.

7 atvejai, registruoti Vilniaus apskrityje, t. y. Vilniuje ir Elektrėnuose, yra siejami su protrūkiu tarp ledo ritulininkų.

2 atvejai, vertinama, yra susiję su protrūkiu Ukmergės Senamiesčio progimnazijos Laičių pradinio ugdymo skyriuje. Vienas asmuo yra darbuotojas, kitas atvejis – antrinis šeimoje. Iš viso su protrūkiu siejami 3 infekcijos atvejai.

Taip pat 1 atvejis, registruotas per praėjusią parą, siejamas su protrūkiu Lietuvos kriminalinės policijos biure (iš viso 3 susiję atvejai), dar 1 – susijęs su protrūkiu Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente (iš viso 8 susiję atvejai), taip pat 1 registruotas atvejis siejamas su protrūkiu UAB „Vilniaus vandenys“ (iš viso 3 susiję atvejai).

3 atvejai, pirmadienį registruoti Kauno apskrityje, siejami su protrūkiu Blinstrubiškių socialinės globos namuose. Visi atvejai yra antriniai. Bendrai su protrūkiu siejami 106 infekcijos atvejai: 43 darbuotojai, 54 gyventojai ir 9 antriniai atvejai, t. y. asmenys iš darbuotojų artimos aplinkos.
2 infekcijos atvejai Kaune, vertinama, yra susiję su protrūkiu Kauno klinikų Neurochirurgijos skyriuje. Vienas asmuo yra pacientas, kitas – darbuotojas. Iš viso registruoti 6 susiję atvejai, iš kurių 5 yra pacientai ir 1 darbuotojas.

Šiaulių apskrityje per praėjusią parą registruoti 2 COVID-19 atvejai, siejami su Radviliškio parapijos bendruomenės socialinių paslaugų centru. Abu atvejai yra antriniai. Iš viso patvirtinti 7 susiję atvejai: 3 darbuotojai ir 4 antriniai atvejai šeimose.

Dar 2 atvejai Šiauliuose siejami su prekybos centre „Saulės miestas“ veikiančios parduotuvės „Rimi“ konditerijos centru. Vienas iš šių asmenų yra darbuotojas, kitas – antrinis atvejis darbuotojo šeimoje. Šiuo metu registruoti 5 infekcijos atvejai: 2 darbuotojai ir 3 antriniai atvejai šeimose.

Per praėjusią parą registruotas 1 atvejis, siejamas su Joniškio Saulės pagrindinės mokyklos dienos užimtumo centru (iš viso registruota 17 susijusių atvejų: 13 auklėtinių ir 4 antriniai atvejai šeimose), taip pat patvirtintas dar 1 atvejis, siejamas su Šiaulių dienos centru „Goda“, kur iš viso registruoti 4 susiję susirgimai (2 darbuotojai ir 2 auklėtiniai, t. y. centro lankytojai).

3 infekcijos atvejai, vakar registruoti Klaipėdos apskrityje, siejami su UAB „Danės perlas“. Asmenys yra darbuotojai. Vertinama, kad su protrūkiu yra susiję 5 COVID-19 atvejai.

35 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 35 asmenys. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų.

Lietuvoje – dar 3 mirtys nuo koronaviruso

NVSC praneša, kad praėjusią parą iš gydymo įstaigų gauta informacija apie 3 mirtis nuo koronaviruso – 2 registruotos Šiaulių apskrityje, 1 – Kauno apskrityje. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 106 gyvybes.

Pirmasis mirusysis priklausė 80–89 metų amžiaus grupei, turėjo lėtinių susirgimų. Koronavirusas asmeniui patvirtintas spalio 2 d. Atliekant židinio epidemiologinę diagnostiką, nustatyta, kad asmuo užsikrėtė po kontakto su sergančiu artimuoju.

Dar vienas mirusysis priklausė 80–89 metų amžiaus grupei, turėjo lėtinių susirgimų. Koronavirusas asmeniui patvirtintas rugsėjo 22 d. Kaip asmuo užsikrėtė, specialistams, atlikusiems epidemiologinę diagnostiką, nustatyti nepavyko.

Trečiasis mirties nuo koronaviruso atvejis registruotas Kauno apskrityje. Asmuo priklausė 70–79 metų amžiaus grupei, turėjo lėtinių susirgimų. Koronavirusas asmeniui patvirtintas spalio 12 d. Asmens užsikrėtimo aplinkybių, atliekant epidemiologinį tyrimą, specialistams nustatyti nepavyko.

Taip pat praėjusią parą iš gydymo įstaigų gauta informacija apie 10 mirties atvejų, kai užsikrėtusieji koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių. Visi šie atvejai registruoti Šiaulių apskrityje.

Pasak R. Lingienės, 10 asmenų, kurie mirė sirgdami koronavirusu, bet dėl kitų priežasčių, mirė ne pastarąją parą, tik gydymo įstaigos vėlavo pateikti informaciją.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 6366 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 3386 asmenys, 2842 – pasveiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)