Kaip spaudos konferencijoje sakė A. Veryga, pirmadienį COVID-19 komitete buvo aptarta bendra Lietuvos situacija, Raseinių padėtis, kuri, pasak ministro, po truputį gerėja bei dėl izoliacijos trukmės.

„Mokslininkų išvados buvo pateiktos ir tikrai yra tokių optimistinių dalykų. Asmenys, kurie net ir buvo užsikrėtę, bet turi lengvus simptomus, pakankamai greitai būna nebeužkrečiami. Po šio pasitarimo peržiūrėsime izoliacijos taisykles ir turbūt, kad asmenims, kurie buvo užsikrėtę, izoliacija bus trumpesnė“, – sakė SAM vadovas.

Pasak A. Verygos, esmė ne pats testas: „nes viruso tam tikrų dalių gali būti ir praėjus simptomams. Bet, kiek šiandien teko išklausyti, tai žmogus tokioje situacijoje nebėra užkrečiamas. Vienas iš tokių dalykų yra simptomų buvimas arba nebuvimas. Tikrai tikėtina, kad tos izoliacijos trukmės gali gerokai trumpėti.“

Kaip sakė SAM vadovas, svarbu yra vertinti simptomų buvimą ar nebuvimą. Taip pat „svarbu suprasti, kad ne 37 dienos, o trumpesnis laikotarpis yra, kai žmogus užkrečiamas. O kiek dienų nuspręsime taikyti, su epidemiologais dar tarsimės.“

Trumpinti izoliacijos trukmę galėtų nuspręsti šeimos gydytojas

Žurnalistams paklausus, ar neplanuojama imtis griežtesnių pandemijos valdymo priemonių, ministras atsakė, kad kol kas apie tai kalbėta nebuvo.

„Netgi atvirkščiai, kaip ir sakiau, yra gerų žinių dėl izoliacijos. Mokslas nestovi vietoje, sužinome naujų dalykų ir žmonių galbūt nebereikia taip ilgai laikyti izoliacijoje. O daugiausiai atvejų yra tuose židiniuose“, – kalbėjo A. Veryga.

Pasak ministro, kol kas nematoma viena ar kelios konkrečios sritys, kurios smarkiai išsiskirtų ir jose būtų galima pritaikyti tokią specifinę priemonę.

„Ateityje, jei liga plistų, pirmiausia reikėtų tikėtis apribojimų ten, kur yra susibūrimai, kur žmonės susirenka“, – pridūrė ministras.

Gerėjant situacijai Raseiniuose, šiek tiek švelnėja ir ten taikomi ribojimai. Mobilusis patikros punktas, pasak ministro, nebėra toks apkrautas.

„Tikėkimės, kad tą situaciją ten galime laikyti suvaldyta. Bet tai yra labai rimtas įspėjimas ir ženklas. Teko dabar matyti, kad platinamas yra socialiniuose tinkluose vienos gydytojos laiškas, kuri nuvažiavo ten savanoriauti, savivaldybėms ir merams, kad vis tik reikėtų labai rimtai žiūrėti į infekcijų kontrolę. Nors ir buvo mokymai organizuoti, bet, panašu, kad tikrai ne visi rimtai į juos žiūrėjo. Jei išplinta virusas gydymo įstaigose, tai reiškia, kad nebuvo infekcijų kontrolės arba jos nebuvo labai rimtai laikomasi“, – sakė A. Veryga.

Per vakar parą šalyje patvirtinti 125 COVID-19 infekcijos atvejai. Iš jų 35 Kauno, 33 Vilniaus, 28 Šiaulių, 13 Telšių, 10 Klaipėdos, 3 Alytaus, 2 Tauragės apskrityse, – praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Pavirtinti 55 atvejai, kurių užsikrėtimo aplinkybės nežinomos. Per vakar parą taip pat nustatyti 5 įvežtiniai: po 1 iš Estijos, Vokietijos, Lenkijos, po 2 iš Jungtinės Karalystės.

Protrūkiuose patvirtinti 65 atvejai

3 atvejai Vilniaus apskrityje patvirtinti Jono Basanavičiaus gimnazijos protrūkyje. Su šiuo protrūkiu jau siejama viso 6 atvejai.

1 atvejis patvirtintas Vilniaus Demokratinės mokyklos protrūkyje. Su šiuo protrūkiu siejama 4 atvejai.

Lietuvos kriminalinės policijos biure patvirtintas 1 atvejis per vakar parą. Iš viso su šiuo protrūkiu siejami 2 atvejai.

1 antrinis atvejis yra siejamas su protrūkiu „Alfa Steps“. Iš viso su šiuo protrūkiu siejama 25 atvejai.

Su Vilniaus apskrityje „liepsnojančiu“ protrūkiu tarp ledo ritulininkų siejamas 1 atvejis. Su šiuo protrūkiu siejama 25 atvejai.

Šiaulių apskrityje koronavirusine infekcija užsikrėtė 6 lopšelio-darželio „Žibutė“ darbuotojai.

3 COVID-19 ligos atvejai patvirtinti UAB „Raštuoti mezginiai“ darbuotojams Šiauliuose. Iš viso su šiuo protrūkiu siejama 11 atvejų.

2 atvejai patvirtinti darbuotojams žvejybos tinklų įmonėje Šiaulių mieste. Iš viso su protrūkiu šioje įmonėje siejama 4 atvejai.

3 atvejai patvirtinti AB „Massiwe Wood Construction“ darbuotojams. Iš viso su šiuo židiniu siejama 11 atvejų.

Šiaulių Spindulio ugdymo centre patvirtintas 1 antrinis atvejis. Iš viso su šiuo protrūkiu siejama 8 atvejai.

4 antriniai atvejai Šiaulių rajone siejami su protrūkiu AB „Rūta“ įmonėje. Su šiuo protrūkiu siejama 12 atvejų.

2 atvejai, iš kurių 1 antrinis, yra siejami su VšĮ Respublikinės Šiaulių ligoninės protrūkiu. Taip pat Klaipėdos apskrityje 1 antrinis atvejis yra siejamas su šiuo protrūkiu. Iš viso siejama 76 atvejai.

1 atvejis patvirtintas VšĮ Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje, administracijoje. Iš viso su šiuo protrūkiu siejama 11 atvejų. Taip pat 1 atvejis patvirtintas VšĮ Klaipėdos universitetinės ligoninės protrūkyje.

2 atvejai patvirtinti VŠĮ Klaipėdos Jūrininkų ligoninės Palangos departamento Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus protrūkyje.

1 atvejis patvirtintas Klaipėdos Vydūno gimnazijos mokiniui. Iš viso su šiuo protrūkiu jau siejama 4 atvejai.

Telšių apskrityje 4 atvejai patvirtinti Plungės Senamiesčio mokyklos protrūkyje. Iš viso su šiuo protrūkiu susiję jau 6 susirgimai.

7 atvejai patvirtinti UAB „Technoexport Storage Lt" įmonės protrūkyje Plungėje. Šiame protrūkyje jau registruota 15 susirgimų.

Alytaus apskrityje 2 nauji atvejai, patvirtinti per vakar parą, yra susiję su Druskininkų savivaldybės protrūkiu. Iš viso su šiuo protrūkiu jau siejama 22.

2 atvejai patvirtinti UAB „Norvelita“ įmonės protrūkyje. Su šiuo protrūkiu jau siejama 2 atvejai.

Kauno apskrityje po 1 atvejį fiksuota Blinstrubiškių socialinės globos namų protrūkyje, KTU Vaižganto progimnazijos, 1 antrinis atvejis patvirtintas LSMU Kauno ligoninės Kardiologijos skyriaus, 1 antrinis atvejis yra siejamas su Raseinių r. savivaldybe, 1 atvejis patvirtintas Kauno „Social Dance Life“ klubo protrūkyje, taip pat 1 antrinis atvejis siejamas su Erudito licėjaus protrūkiu.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 6248 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 3330 asmenys, 2793 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (363)