Situacija ligoninėse atidžiai stebima

A. Veryga atsakė, ar ketina riboti planines gydymo paslaugas.

„Matome vėlgi tikrai labai aktyviai aptarinėjamą temą. Daliai gyventojų tai gali sukelti tam tikrų baimių, nes, dar nepriėmus jokių sprendimų, jau yra klausiama, ar tikrai paslaugos bus prieinamos.

Noriu nuraminti gyventojus, kad paslaugų stabdymas tikrai bus paskutinė priemonė, pirmiausia bus diegiamos kitos, kurios gali apriboti kokias nors veiklas. Bet tikrai niekas nepradės nuo sveikatos priežiūros paslaugų, ypač planinių“, – ramino A. Veryga.

Anot ministro, situacija ligoninėse atidžiai stebima.

„Šiandien turime 39 proc. užimtų vadinamųjų rezervinių COVID-19 lovų. Iki 70 proc. dar yra tolokai. Kiek man teko matyti žinutes ir poliklinikų pasisakymus, o jos teisingai nuogąstauja, kad stabdant paslaugas gyventojams jos būtų sunkiau prieinamos.

Aš suprantu, kad vadovai yra pasiruošę, tinkamai valdo srautus. Šiuo metu poreikio stabdyti planines paslaugas nėra, mes taip pat suinteresuoti, kad gyventojai jas gautų. Tie rodikliai, kurie buvo priimti gerokai anksčiau, daug ko nežinant apie COVID-19, tikrai bus peržiūrimi, kad planinės paslaugos būtų kiek įmanoma ilgiau išlaikytos ir nestabdomos“, – kalbėjo SAM vadovas.

Ministro paklausus, kokie yra kriterijai, kai jau būtų galvojama apie planinių paslaugų ribojimą, jis atsakė: „Aš jau esu juos minėjęs, vienas iš tokių kriterijų yra rezervinių COVID-19 lovų užimtumo procentas. Šiandien jis – 39 proc. Toks, kad jau užsidegtų geltonas signalas ir verstų pagalvoti apie planines paslaugas, yra 70 proc. užimtumas.

Dėl ambulatorinių paslaugų – tie rodikliai buvo sudėlioti anksčiau, numatyta, kad 50 atvejų Lietuvoje ir 100 atvejų konkrečioje savivaldybėje. Bet tikrai tuos rodiklius peržiūrėsime, nes matome, kad jie nelabai koreliuoja su stacionarų užimtumu, tad juos tikrai reikės keisti. Pirmiausia, jei bus apribojimų, jie bus įvedami kitoms sritims, ne sveikatos.“

Raseinių likimas spręsis netrukus

Pati sudėtingiausia situacija vis dar išlieka Raseiniuose. Vien per praėjusią parą užregistruoti 127 kontaktą su sergančiaisiais turėję asmenys, jiems paskirtas tyrimas.

„Niekur nereikia važiuoti [tirtis], pačiuose Raseiniuose yra tokia galimybė. Tačiau dalis paskambino ir iškart pasakė, kad nevyks tirtis, nenurodė priežasties, kiti tiesiog neatvyko. <...> Dabar patikrinome, kiek užsiėmęs Raseinių mobilusis punktas. Antradieniui, trečiadieniui ir ketvirtadieniui buvo skirta 870 vietų, iš jų 63 proc. yra laisvų, bet žmonės nenori ateiti išsitirti. Jei tokia situacija bus ir toliau, žmonės vangiai kreips dėmesį į tokį svarbų dalyką, situacija gali žymiai blogėti ir gali prireikti griežtesnių ribojimų“, – sakė D. Razmuvienė.

A. Verygos teigimu, pirmadienį Raseinių savivaldybei buvo išsiųstos rekomendacijos dėl galimo karantino. Antradienį šioje savivaldybėje vyks posėdis, kuriame turėtų būti priimtas sprendimas.

Taip pat ministras kalbėjo, kad dviejose savivaldybėse – Vilniaus ir Kauno – nuo pirmadienio pradeda dirbti mobiliosios psichologinės pagalbos krizių komandos.

Lokalų karantiną skelbtų tik Raseiniuose

Šiuo metu, pasak ministro, NVSC rekomenduoja lokalų karantiną skelbti tik Raseiniuose, Radviliškyje kol kas tokių planų nėra. Tačiau karantinui paskelbti Raseiniuose dar reikia savivaldybės sutikimo. Pati Vyriausybė galėtų nuspręsti be savivaldybės tik tuo atveju, jei karantinas apimtų didesnį nei vienos savivaldybės plotą.

„Bendraujama su savivaldybe, su meru. Mero teigimu, jie praktiškai visas rekomendacijas yra įsidiegę ir papildomo karantino nereikia. Vėlgi, tai yra mero vertinimas, suprantu, kad tai – preliminarus, iki komisijai apsisprendžiant“, – kalbėjo SAM vadovas.

Taip pat, pasak A. Verygos, iki spaudos konferencijos dėl pagalbos Blinstrubiškių socialinės globos namams buvo atsiliepę 3 specialistai. 1 slaugos specialistas ir 2 gydytojos, jie pasisiūlė padėti.

A. Veryga sulaukė klausimo, kodėl karantino neskubama spręsti ir Radviliškyje.

„Skirtumas tarp Raseinių ir Radviliškio yra beveik dvigubas. Raseiniuose buvo apie 1000 atvejų 100 tūkstančių, Radviliškyje šiek tiek daugiau nei 400. Tai vis dėlto kol kas tokios rekomendacijos dėl Radviliškio neturime, pradėta nuo vienos savivaldybės ir dabar su ja kalbamasi“, – dėl karantino Radviliškyje paaiškino ministras.

Du nauji židiniai

Antradienio ryto duomenimis, ligoninėse dėl koronavirusinės infekcijos guli 156 asmenys, reanimacijoje – 11, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 5, su deguonies kaukėmis – 58 asmenys.

Daiva Razmuvienė

Pasak D. Razmuvienės, hospitalizacijos skaičius panašus į balandžio mėnesio duomenis, tačiau „didžiulis skirtumas yra tas, kad dabar sergama lengvesnėmis formomis ir intensyvi terapija taikoma žymiai mažesniam asmenų skaičiui“.

„Potencialiausia grėsmė yra gydymo įstaigose. Jų [kaip židinių] rugsėjo–spalio mėnesiais užregistruota tik 10 iš visų 40 židinių. Tačiau vakar dieną užregistruoti 2 nauji židiniai – Jurbarko ligoninėje ir Kauno Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje. Kaune užregistruotas 1 atvejis, Jurbarke – 2“, – sakė epidemiologė.

Per parą – 81 atvejis

Per pastarąją parą šalyje patvirtintas 81 COVID-19 infekcijos atvejis. Iš jų 32 atvejai patvirtinti Vilniaus, 31 – Kauno, 12 – Šiaulių, 3 – Tauragės, po 1 – Panevėžio, Telšių ir Alytaus apskrityse, – pranešė NVSC.

Pirmadienį taip pat nustatyti 3 įvežtiniai atvejai iš Baltarusijos, Švedijos ir Čekijos.

Per pastarąją parą patvirtinta 11 atvejų, kurių užsikrėtimo aplinkybės nėra žinomos.

34 atvejai patvirtinti po kontakto, tačiau jie, pirminiais duomenimis, nėra priskiriami protrūkiams.

Dar 5 mirtys

NVSC pranešė, kad iš gydymo įstaigų praėjusią parą gauta informacija apie 5 mirtis nuo koronaviruso (COVID-19): 4 užregistruotos Šiaulių apskrityje, 1 – Kauno apskrityje. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 99 gyvybes.

Vienas mirusysis priklausė 50–59 metų amžiaus grupei, turėjo lėtinių ligų. Koronavirusas asmeniui patvirtintas rugsėjo 26 d. Atliekant židinio epidemiologinę diagnostiką nustatyta, kad asmuo užsikrėtė po kontakto su sergančiu artimuoju namų aplinkoje.

Kitas mirusysis priklausė 70–79 metų amžiaus grupei, turėjo kitų ligų. Šiam mirusiajam koronavirusas patvirtintas rugsėjo 22 d. Asmens užsikrėtimo aplinkybės siejamos su protrūkiu Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

Dar vienas mirusysis taip pat priklausė 70–79 metų amžiaus grupei, turėjo kitų ligų. Infekcija asmeniui nustatyta rugsėjo 29 d. Jo užsikrėtimo aplinkybės siejamos su protrūkiu Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

70–79 metų amžiaus grupei priklausė ir ketvirtasis mirusysis. Jis taip pat priskiriamas rizikos grupei ir dėl turėtų kitų ligų. Koronavirusas asmeniui patvirtintas spalio 4 d. Asmens užsikrėtimo COVID-19 infekcija šaltinis ir aplinkybės nežinomos.

5-asis mirties atvejis užregistruotas Kauno apskrityje. Mirusysis priklausė 80–89 metų amžiaus grupei, turėjo kitų ligų. Asmeniui infekcija patvirtinta rugsėjo 23 d. Asmens užsikrėtimo aplinkybės siejamos su protrūkiu Raseinių rajone įsikūrusiuose Blinstrubiškių socialinės globos namuose.

Taip pat praėjusią parą užregistruotos 2 mirtys (Šiaulių ir Kauno apskrityse), kai užsikrėtusieji koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių.

33 atvejai susiję su protrūkiais

Per praėjusią parą patvirtinti 33 atvejai, susiję su protrūkiais. Kauno apskrityje 4 patvirtinti atvejai, iš kurių 1 antrinis, susiję su Kauno vyriausiojo policijos komisariato protrūkiu. Iš viso su šiuo protrūkiu siejami 22 atvejai.

2 atvejai, nustatyti pirmadienį, yra susiję su Erudito licėjaus protrūkiu, su juo iš viso siejama 19 atvejų.

Su Kauno autobusų protrūkiu siejamas 1 atvejis. Iš viso su šiuo protrūkiu siejami 2 atvejai.

1 antrinis atvejis siejamas su Kauno jogos studija. Iš viso su šiuo protrūkiu siejami 3 atvejai.

Per praėjusią parą su Valstybinio Kauno muzikinio teatro protrūkiu susietas 1 atvejis. Iš viso su šiuo protrūkiu siejamas 51 atvejis.

Taip pat 1 atvejis užfiksuotas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninėje, Kardiologijos skyriuje. Šiuo metu NVSC yra gavusi informacijos ir apie kitų asmenų, galimai susijusių su šiuo skyriumi, teigiamus testų rezultatus, tačiau jų epidemiologinė diagnostika dar tęsiama.

1 antrinis atvejis patvirtintas Raseinių savivaldybėje. Su šiuo protrūkiu jau siejamas 51 atvejis.

Vilniaus apskrityje 3 atvejai, iš kurių 1 antrinis, susiję su sveikatingumo klubo „Alfa Steps“. Iš viso su šiuo protrūkiu siejami 7 atvejai.

Per pastarąją parą patvirtinti 4 atvejai, susiję su ledo ritulio varžybomis. Iš viso su šiuo protrūkiu jau siejami 22 atvejai.

1 antrinis atvejis siejamas su rugsėjo 24 d. „K2 Comedy atviro mikrofono“ renginiu. Iš viso su šiuo protrūkiu siejami 2 atvejai.

Šiaulių apskrityje 4 atvejai, patvirtinti per praėjusią parą, yra susiję su AB „Rūta“. Iš viso su šiuo protrūkiu siejama 12 atvejų.

3 atvejai siejami su AB „Telia“ įmone Šiauliuose. Iš viso su šiuo protrūkiu jau siejama 15 atvejų.

1 antrinis atvejis šeimoje patvirtintas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Iš viso su šiuo protrūkiu jau siejami 65 atvejai.

1 antrinis atvejis Šiaulių apskrityje siejamas su koronavirusinės infekcijos protrūkiu Kelmės pieninėje. Iš viso su šiuo protrūkiu siejami 29 atvejai.

Sidabravo žemės ūkio bendrovėje, Radviliškyje, patvirtintas 1 atvejis. Iš viso su šiuo protrūkiu jau siejami 4 atvejai.

1 atvejis, patvirtintas per vakar parą, yra siejamas su Radviliškyje veikiančia siuvykla „Danijus“. Iš viso su šiuo protrūkiu siejamas 21 atvejis.

Panevėžio apskrityje 1 atvejis siejamas su įmone UAB „Iremas“. Su šiuo koronavirusinės infekcijos protrūkiu siejama 15 atvejų.

Tauragės apskrityje 2 atvejai patvirtinti VšĮ Jurbarko ligoninė.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 5366 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 2700 asmenų, 2546 – pasveiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (325)