Vis dėlto tokį teiginį ne vienas sirgusysis paneigia. Kaip ir „Delfi“ kalbintas Mantas (vardas pakeistas, tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Raseiniuose gyvenantis vyras nepriklauso rizikos grupei nei pagal metus, nei dėl lėtinių ligų. Ir nors Mantas yra darbingo amžiaus ir neturi jokių ligų, tai jo neišgelbėjo nuo sunkių COVID-19 simptomų.

Sunkiausia iškęsti raumenų skausmą ir silpnumą

Kaip pasakoja vyras, koronavirusu užsikrėtė nuo savo žmonos: ji turėjo kontaktą su sergančiuoju savo darbe. Moteris simptomus pajuto jau praeitą sekmadienį ir nuo to laiko Mantas taip pat izoliavosi namuose.

„Trečiadienį pats pasijutau blogai – pradėjo skaudėti raumenis, sąnarius, pakilo temperatūra, jaučiau šaltkrėtį. Niekada nieko panašaus nesu jautęs. Sako, kad panašūs į gripą simptomai, bet nesu niekada sirgęs gripu, tad nežinau, koks jausmas. Vėliau padarė testą. Penktadienį oficialiai pranešė, kad man – koronavirusas“, – prisiminė pašnekovas.

Pasireiškę simptomai stiprėjo ir, pasak Manto, atėjusi naktis buvo itin sunki.

„Buvo labai keista, jaučiau tikrai didelį skausmą – rankos, kojos, sunku pasakyti. Ir niekaip nekrentanti temperatūra. Buvo sunku. Kamavo šaltkrėtis, bet toks keistas, sunku su kuo nors palyginti, – sakė Mantas.

– Prieš kurį laiką buvo pūlinga angina, žinoma, tai kitokia liga, tačiau irgi skauda, temperatūra, bet išgeri vaistų ir miegi. O čia visiškai negalėjau miegoti – taip skauda visus raumenis ir sąnarius, kad negali išbūti vienoje vietoje. Protarpiais nusnaudžiau, bet buvo sunku. Nenoriu dramatizuoti, tačiau man niekada nėra taip buvę. O žmonai tokios naktys buvo net 2.“

Kaip pasakojo vyras, miegui skyrus visą dieną, simptomai apmalšo, tačiau iki galo nepraėjo.

„Vis pasireiškia tokių keistų simptomų. Pavyzdžiui, keistai svaigo galva, tarsi ne po kambarį vaikščiočiau, bet po kokį keltą ar laivą. Dabar prasidėjo gilesnis kosulys, nors didelis silpnumas praėjo“, – kalbėjo pašnekovas.

Mantas itin didelį silpnumą pabrėžia kaip vieną iš nemaloniausių simptomų. Pasak pašnekovo, net išsiurbti grindis namuose šiuo metu atrodo lyg žygdarbis.

Susirgo visa šeima

Kadangi vaistų nuo koronavirusinės infekcijos dar nėra, gydymas skiriamas tik simptominis – kiek įmanoma malšinantis nemalonius ligos simptomus. Mantui gydymas buvo skirtas toks pat. Kaip pasakojo vyras, jis vartojo įprastus vaistus nuo skausmo ir temperatūros.

Įdomu tai, kad COVID-19 neretai skirtingiems žmonėms pasireiškia skirtingais simptomais. Ne išimtis yra ir ši raseiniškių šeima – Mantui ir jo žmonai atsiradę simptomai iš dalies skiriasi.

„Ji serga nuo praeito sekmadienio. Buvo visai dingusi uoslė, dabar lyg šiek tiek geriau, bet vis dar nejaučia skonio. Aš irgi nejaučiu skonio taip, kaip prieš ligą“, – pasakojo vyras.

Beje, ir Manto mokyklinio amžiaus vaikui pasireiškė simptomų – pakilo aukšta temperatūra, daugiau nei 39 laipsniai, o prieš tai jis skundėsi galvos skausmu. Tačiau dabar po truputį sveiksta.

Pašnekovas pastebi, kad šiuo metu netikėjimo naujuoju virusu mūsų aplinkoje – itin daug. „Pykdo matyti žvengiančius smile'us po visais covidiniais straipsniais“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė vyras. Kita vertus, Mantas bando suprasti žmonių pyktį dėl šios pandemijos.

Koronavirusas

„Kai žmona susirgo, aš pats negalvojau, kad man kas nors labai stipriai pasireikš, nes neturiu lėtinių, kvėpavimo ligų. Galbūt gyvenimo būdas nėra pats sveikiausias, nes dirbu sėdimą darbą, bet vis tiek šiek tiek judu. Niekada nežinai, kaip organizmas sureaguos, – sakė vyras.

– Suprantu žmones, kurie piktinasi dėl koronaviruso. Pats pažįstu nemažai tokių, kurie dėl koronaviruso nesulaukė pagalbos gydantis lėtines ligas, nors jos reikalauja priežiūros. Kai nesergi, bet artimieji ar pats negauni kokių nors gydymo paslaugų, pradedi į visa tai žiūrėti kitaip ir kyla pyktis. Aišku, kalbant apie tuos žmones, kurie tiki sąmokslo teorijomis, tai – jau gilesnė problema, išsilavinimo spragos.“

Ir priduria: „Manau, kad viruso reikia pasisaugoti kiekvienam. Nėra tragedija, bet niekas nežino, kaip kūnas sureaguos.“

Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), dažniausiai pasitaikantys COVID-19 simptomai:

- karščiavimas;
- sausas kosulys;
- nuovargis.

Rečiau pasitaikantys simptomai:

- maudimas ir skausmas;
- gerklės skausmas;
- viduriavimas;
- konjunktyvitas (akių junginės uždegimas)
- galvos skausmas;
- skonio ar kvapo nejutimas;
- odos bėrimai arba rankų ar kojų pirštų spalvos pasikeitimas.

Kaip ir esant kitoms respiracinėms virusinėms infekcijoms, viruso išskyrimas sveikstant palaipsniui baigiasi. Pasveikę žmonės išleidžiami namo. Kalbant apie žmones, kuriems taikomas izoliavimasis namuose, – jei per dvi savaites nuo paskutinės žmogaus buvimo paveiktoje teritorijoje ar sąlyčio su COVID-19 sergančiu asmeniu dienos neišryškėja ligos simptomų, jis laikomas sveiku ir jam nėra taikomi jokie apribojimai.

Lengvus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) simptomus jaučiantys pacientai, kuriems gydytojų leista gydytis ambulatoriškai, privalo laikytis visų izoliavimosi taisyklių iki tol, kol gaus patvirtinimą, jog pasveiko. Tai bus pripažįstama tuomet, kai, atlikus du testus iš eilės, esant ne trumpesniam kaip 24 val. intervalui, abu kartus bus gauti neigiami tyrimo rezultatai.

Kad išvengtumėte COVID-19 plitimo:

- Dažnai plaukite rankas. Naudokite muilą ir vandenį arba alkoholinį skystį rankoms;
- Laikykitės saugiu atstumu nuo kosinčio ar čiaudinčio asmens;
- Jei laikytis fizinio atstumo neįmanoma, dėvėkite kaukę;
- Nelieskite akių, nosies ar burnos;
- Kosėdami ar čiaudėdami nosį ir burną pridenkite sulenkta alkūne arba audiniu;
- Jei jaučiatės prastai, likite namuose;
- Jeigu pasireiškė karščiavimas, kosulys, tapo sunku kvėpuoti, kreipkitės 1808.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (578)