JAV ir kitose pasaulio šalyse bandomąja vakcina bus paskiepyta iki 60 tūkst. savanorių, pranešė bendrovė ir JAV Nacionaliniai sveikatos institutai (NIH), finansuojantys bandymus.

Šiuo žingsniu J&J tapo dešimtąja įmone pasaulyje ir ketvirtąja Jungtinėse Valstijose, kuri pradėjo 3-iojo etapo vakcinos nuo COVID-19 bandymus.

J&J, vakciną nuo COVID-19 ne pelno tikslais kurianti per savo antrinę įmonę „Janssen“, tikino, kad vakcina gali būti patvirtinta naudojimui jau 2021 m. pradžioje, jei bus įrodyta, kad ji saugi ir efektyvi.

„COVID-19 ir toliau darant poveikį kasdieniam žmonių gyvenimui visame pasaulyje, mūsų tikslas išlieka toks pat – pasinaudojant mūsų bendrovės pasauline patirtimi ir mokslo inovacijomis padėti užbaigti šią pandemiją“, – teigė J&J valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Alexas Gorsky'is.

Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto direktorius Anthony'is Fauci pridūrė: „Jungtinėse Valstijose yra pradėti keturių kuriamų vakcinų nuo COVID-19 3-iojo etapo klinikiniai bandymai praėjus vos 8 mėnesiams po to, kai SARS-CoV-2 buvo nustatytas.“

„Tai yra neįtikėtinas mokslo bendruomenės pasiekimas, kuris tapo įmanomas dėl dešimtmečių vakcinų technologijų pažangos ir koordinuoto, strateginio požiūrio vyriausybėje, versle ir akademijoje“, – tikino A. Fauci.

JAV bendrovei vakcinai nuo COVID-19 kurti yra skyrusi 1,45 mlrd. dolerių.

J&J vakcina yra paremta genetiškai modifikuotu peršalimą sukeliančiu adenovirusu, kuris nebegali daugintis. Į šį virusą yra įtraukta COVID-19 sukeliančio koronaviruso dalis – baltymas, kuriuo pasinaudojęs koronavirusas patenka į žmonių ląsteles.

J&J tą pačią technologiją naudojo kuriant vakciną nuo Ebolos viruso, kurį Europos Komisija patvirtino šiemet liepą.

Bendrovė taip pat žada nedelsiant paskelbti ankstesnio bandymų etapo rezultatus.

Prestižiniame moksliniame žurnale „Nature“ paskelbti J&J vakcinos nuo COVID-19 bandymai su makakomis parodė, kad vakcina suteikia visišką ar beveik visišką apsaugą nuo užsikrėtimo koronavirusu plaučiuose ir nosyje.

Kaip ir kitų 3-iojo etapo bandymų atveju, J&J siekia išsiaiškinti, ar kuriama vakcina gali užkirsti kelią simptominei COVID-19 atmainai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)