Šiemet skiepytis anksčiau profesorių paskatino koronavirusas. Gripo vakcina nuo koronaviruso, priešingai paplitusiai nuomonei, neapsaugo, bet profesorius atkreipė į kitą ypatingą priežastį, kodėl šiemet labai svarbu pasiskiepyti.

Kol kas profesorius negalėjo pasakyti, kurio tipo – A ar B – gripas šiemet cirkuliuos.

„Tik žinau, kad yra keturvalentė vakcina. Tai bus, be abejo, A ir B tipų gripas. Jau atsiųsti pirmieji gripo vakcinos pavyzdžiai, kuriuos privačios firmos platina. Vakcina jau yra ir aš ja esu pasiskiepijęs“, – portalui Delfi kalbėjo profesorius.

A. Laiškonis nesiryžo prognozuoti, ar gripas šiemet bus grėsmingesnis. Esą sunku iš pat pradžių nuspėti, koks gripas cirkuliuos. O ir gripo vakcina nėra tai, kas nuo šio viruso apsaugotų 100 proc., nes visų imuninis atsakas yra skirtingas. Bet ji palengvina gripo, jeigu juo žmogus susirgtų, eigą ir apsaugo nuo galimų komplikacijų.

„Nemanau, kad šiais metais gripo epidemija bus lengvesnė. Ji sutaps su koronavirusu, tad gripas, mano galva, tikrai neturėtų būti lengvesnis, nes susidubliuos su kita oro lašeliniu būdu plintančia infekcija“, – patikslino pašnekovas.

Visuomenėje sklando mitas, kad pasiskiepijus nuo gripo mažiau gresia koronavirusas. Bet profesorius sakė, kad tai netiesa: „Čia du skirtingi virusai. Vakcina nuo gripo tikrai neapsaugo nuo koronaviruso. Tai žinoma 100 proc. Abiejų ligų sukėlėjai yra skirtingi, kiekvienas turi sau būdingą vakciną.

Gripas nepriklauso koronavirusams. Gripo virusas priklauso ortomiksovirusams – kitai virusų grupei. Taip, kad jie – gripas bei koronavirusas – nesikryžmina ir neturi jokio sutapimo. Tikimybė susirgti iš karto dviem oro lašeliniu būdu platinamomis infekcijomis yra labai didelė. Juo labiau, kad viena iš jų – koronavirusas – asimptominė. Žmogus galbūt nešioja tą virusą ir to nežino. Jeigu tokiam žmogui prisidės gripas, tai tas gripo virusas, savaime aišku, suaktyvės. Reikia suprasti, kad tos dvi ligos, kai susidubliuos, tikrai viena kitą pasunkins“, – įspėjo profesorius.

Gripas

Kaip tik tai ir yra priežastis, kodėl jis pats nusprendė kuo skubiau skiepytis nuo gripo, net nelaukdamas, kol atsiras nemokama vakcina.

„Jeigu nebūtų koronaviruso, aš nebūčiau ėjęs skiepytis iš anksto. Bet dabar, kadangi galiu gauti koronavirusą, ačiū dievui, pasiskiepijau nuo gripo ir manau, kad nors tai mane pasaugos nuo tų dviejų infekcijų susidūrimo.

O šiaip visada skiepydavausi maždaug spalio pradžioje, nes antikūnai geriausiai pasigamina po poros mėnesių, kai būna sergamumo gripu pakilimas. Pas mus jis būna sausio–vasario mėnesiais. Bet šiuo metu saugau save anksčiau, nelaukiu to pakilimo. Duok dieve, kad antikūnai pasigamintų tol, kol aš negavau koronaviruso.

Mano nuomone, kuo anksčiau šiemet pasiskiepysi nuo gripo, tuo geriau. Nes jūs matote, kas darosi su koronaviruso situacija Lietuvoje. Matote, kad diena iš dienos užsikrėtusiųjų daugėja ir nors kartą priimtas protingas mūsų Visuomenės sveikatos centro ir Ekstremaliųjų situacijų centro sprendimas riboti masinius renginius.

Matome, kas darosi Europoje, kas darosi Azijoje. Izraelis jau paskelbė karantiną. Prancūzijoje sergamumo rodiklis 100 tūkstančių gyventojų yra 180 žmonių. Jau ligoninės pergrūstos, tas pats darosi su Ispanija, tas pats darosi su kitomis šalimis“, – pastebėjo A. Laiškonis.

Lietuvą pirmosios gripo vakcinos siuntos pasiekė šį pirmadienį. Šią savaitę bus paskirstyta net trečdalis visų šiam sezonui nupirktų vakcinų dozių – maždaug 80 tūkst., įsigytų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų. Šiemet, kaip ir anksčiau, ligonių kasų kompensuojamomis gripo vakcinomis bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys.

Rengiantis ateinančiam gripo sezonui, Valstybinė ligonių kasa (VLK) iš viso nupirko kiek daugiau nei 236 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių – 40 proc. daugiau nei pernai. Tam iš PSDF prireikė 2,3 mln. eurų. Pernai buvo nupirkta 168 tūkst. gripo vakcinų: pirmu pirkimu – 145 tūkst. vakcinų ir dar vėliau papildomai (išaugus poreikiui) – 24 tūkst. vakcinų. Pernai VLK nupirko 28 proc. daugiau vakcinų nei 2018 m.

Kaip portalui Delfi pasakojo VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė, 8000 dozių papildomai konkurso būdų nupirkta šį pirmadienį.

„Iš pradžių buvo planuota mažiau vakcinos, o gydymo įstaigoms tik vėliau paprašius daugiau dozių, operatyviai pavyko rasti, įsigyti prašytą papildomą kiekį“, – kalbėjo L. Reinartienė.

„Kaip jau skelbta, prioriteto tvarka šį sezoną nuo gripo bus skiepijami medicinos darbuotojai. Jų vakcinacija būtina, nes, suprastėjus epidemiologinei situacijai tiek dėl koronaviruso, tiek dėl gripo, būtent jie turėtų teikti pagalbą ligoniams“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

O L. Reinartienė atkreipė dėmesį į tai, kad ši vakcina skirta tik tiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems asmenims, kurie turi teisę būti skiepijami nemokamai (tai – asmenys, priklausantys rizikos grupėms). Lietuvoje nemokamai nuo gripo skiepijami vyresni nei 65 metų žmonės ir bet kurio amžiaus asmenys, sergantieji lėtinėmis ligomis (pvz., onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kt.), nėščios moterys, taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiais žmonėmis. Dėl skiepų riekia kreiptis į savo šeimos gydytoją toje gydymo įstaigoje, kurioje žmogus yra prisirašęs.

Kadangi gripo vakcinos paprastai yra pristatomos etapais, tai, pasak ministro, leidžia gydymo įstaigoms racionaliai sudėlioti skiepijimų grafikus, o pacientams – individualiai pasirinkti vizito pasiskiepyti laiką.

„Kiekvienam rekomenduotume pasitarti su savo gydytoju individualiai dėl tinkančio laiko pasiskiepyti. Vyresnio amžiaus žmonėms medikai pataria skiepytis vėliau, nes imuninė sistema geba išlaikyti antikūnius ne visą gripo sezoną“, – teigė ministras.

Ministras A. Veryga anksčiau išreiškė nuogąstavimus, kad dėl išaugusio poreikio šiemet vakcinų gali pristigti.

Į tai L. Reinartienė atsakė: „Norime pabrėžti, kad kasmet perkamas toks kiekis gripo vakcinos dozių, kokį poreikį nurodo gydymo įstaigos. Kadangi gydymo įstaigos pačios nurodo vakcinos poreikį pagal savo aptarnaujamų asmenų skaičių, vakcinos turėtų užtekti pasiskiepyti visiems rizikos grupėms priskiriamiems asmenims.

Visgi rizikos grupėms priklausantys žmonės neturėtų nerimauti, kad jiems skiepyti nepakaks PSDF lėšomis perkamos gripo vakcinos. Jei gydymo įstaigoje, kurioje šie pacientai prisirašę, baigtųsi VLK nupirkta vakcina, ji būtų kompensuota papildomai. Už vieną gripo vakcinos dozę gydymo įstaigai iš PSDF bus sumokama 9,12 euro. Tiek šiemet VLK moka tiekėjui už vieną gripo vakcinos dozę. Toks sprendimas priimtas siekiant užtikrinti, kad kuo daugiau žmonių, kurie priklauso rizikos grupėms ir turi teisę būti nemokamai paskiepyti nuo gripo, galėtų šia galimybe pasinaudoti“.

„Labai džiugu, pirmiausiai, kad tokiu sudėtingu ne tik Lietuvai, bet ir visoms pasaulio šalims laikotarpiu ligonių kasų specialistams pavyko susitarti ir išsiderėti palankiausias sąlygas, kad skiepai kuo anksčiau pasiektų mūsų gydymo įstaigas. Šiemet tai nutiko kaip niekada anksti – rugsėjo viduryje. Antra – nors anksčiau buvo planuota mažiau vakcinos, o gydymo įstaigoms tik vėliau paprašius daugiau dozių, operatyviai pavyko rasti, įsigyti prašytą papildomą kiekį.“, – sakė VLK direktorius Gintaras Kacevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (414)