Dėl susiklosčiusios situacijos stabdomas naujų pacientų priėmimas į Radviliškio ligoninę, o tie, kuriems būtina skubi pagalba, nukreipiami į kitas gydymo įstaigas. Visi Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus pacientai izoliuoti. Izoliuoti ir 37 darbuotojai, dirbantys Slaugos ir palaikomojo gydymo bei Priėmimo – skubios pagalbos skyriuose.

Pirminį šaltinį nustatyti sudėtinga

Koks buvo pirminis židinio šaltinis, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai kol kas atsakyti negali. Žinoma tik tiek, kad pirmiems dviem Radviliškio ligoninėje susirgusiems asmenims – Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus medikui ir pacientui – COVID-19 diagnozė buvo patvirtinta dar antradienį. Kaip portalui Delfi pasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė, abiem šiems asmenims pasireiškė COVID-19 ligai būdingi simptomai, todėl nuspręsta juos ištirti.

„Antradienį COVID-19 liga susirgo medikas. Tą pačią dieną liga diagnozuota ir pacientui. Vakar mes pranešėme apie trečiadienį nustatytą atvejį vienam medikui. Tada gauti dar 5 teigiami testai, bet jų trečiadienį nespėta ištirti. Tik vakar baigė tirti ir patvirtino kaip naujus atvejus – jie atsispindės šiandienos statistikoje.

Asociatyvi nuotrauka

Vakar gavome informaciją apie dar 23 teigiamus testus, bet mūsų specialistai vakar nespėjo tų epidemiologinių tyrimų atlikti, todėl šiandienos statistikoje šie 23 atvejai neatsispindės“, – penktadienio rytą komentavo J. Petravičienė.

Anot specialistės, kol kas neaiškios nei mediko, nei paciento, kuriems COVID-19 buvo patvirtinta dar antradienį, užsikrėtimo aplinkybės.

„Slaugos ir palaikomojo skyriuje dirbančio mediko užsikrėtimo aplinkybės buvo įvardintos kaip tos, kurių mūsų specialistams nustatyti nepavyko. Lygiai taip pat buvo laikoma, kad paciento užsikrėtimo aplinkybės nežinomos.

Kadangi simptomai pasireiškė labai panašiu metu, labai sudėtinga epidemiologiškai nustatyti, kas nuo ko užsikrėtė ir kas yra pirmasis. Jeigu matytume, kad simptomai viena diena anksčiau prasidėjo vienam, tada būtų aišku, kuris yra pirmasis, susirgęs šitoje įstaigoje. Dabar tai nustatyti labai sudėtinga. Abiejų užsikrėtimo aplinkybės nežinomos ir nebuvo, kad šie atvejai būtų susisieti, kaip bendravę su kitais, sergančiais COVID-19, sugrįžę iš užsienio ar patys būtų keliavę. Tokios informacijos užsikrėtę asmenys mūsų specialistams nepateikė ir tiesiog buvo įvertinta, kad abiejų užsikrėtimo aplinkybės kol kas nėra žinomos“, – paaiškino J. Petravičienė.

Kol kas pašnekovė negalėjo patikslinti, kiek laiko medikas dirbo, iki jam pasireiškiant simptomams.

Po to, kai nustatyti pirmieji du atvejai, NVSC nurodė profilaktiškai ištirti visus Radviliškio ligoninės darbuotojus ir pacientus. Tokiu būdu išsiaiškinta daugiau atvejų.

„Esame nurodę ligoninei ištirti visą personalą ir pacientus PGR tyrimo būdu: imant tepinėlį iš nosiaryklės. Kol kas tas procesas vyksta ir kol kas naujesnių duomenų nėra“, – kalbėjo J. Petravičienė.

Kol kas panašu, kad šis židinys yra lokalus, neišeinantis už įstaigos ribų.

Stabdo renginius

Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis portalui Delfi pasakojo, kad tokio COVID-19 protrūkio, kaip dabar, savivaldybės teritorijoje nebuvo.

„Iki šiol labai ramiai gyvenome. Buvo tik pavieniai atvejai“, – kalbėjo meras.

Antanas Čepononis (centre)

Radviliškio ligoninei neleista teikti paslaugų, priimant naujus pacientus. Anot A. Čepononio, šiuo metu Radviliškio ligoninėje, iki situacija nurims, sustabdytos visos planinės operacijos, o tie pacientai, kuriems būtina skubi pagalba, arba tie, kurie jau dabar guli minėtoje gydymo įstaigoje ir jų būklė to reikalauja, pagal atskirą susitarimą nukreipiami į Joniškio arba Respublikinę Šiaulių ligoninę.

Jau nustačius pirmuosius koronavirusinės infekcijos atvejus Radviliškio rajono savivaldybė po skubiai sušaukto savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio, pranešė nuo rugsėjo 18 iki 20 dienos rekomendavo įvairių renginių organizatoriams (tiek kultūros, tiek sporto, tiek susitikimų, konferencijų, tiek NVO, tiek savivaldybės įstaigų organizuojamų, tiek komercinių ir pan.), esant galimybei, perkelti renginius iš vidaus patalpų į lauką.

Taip pat nuspręsta nuo pirmadienio, rugsėjo 21 dienos, atšaukti ar vėlesniam laikui atidėti visus Radviliškio rajono savivaldybės teritorijoje suplanuotus tiek komercinius, tiek nekomercinius renginius ir neplanuoti naujų renginių iki kol epidemiologinė situacija Radviliškio rajone nepagerės ir nebus priimtas atskiras sprendimas. Šis draudimas galioja Radviliškio rajono savivaldybės administracijai, visoms savivaldybės įstaigoms ir įmonėms ir kitiems fiziniams ir juridiniams asmenims, organizuojantiems masinius renginius, konferencijas, seminarus, susitikimus ir pan.

Atrado pažeidimų

Atlikus epidmiologinis patikrinimus, Radviliškio ligoninėje rasta ir pažeidimų, kuriuos NVSC specialistai nurodė nedelsiant pašalinti.

NVSC vertinimu, šioje gydymo įstaigoje buvo netinkamai atskirti pacientų bei personalo srautai, nėra sudarytos darbuotojų pamainų grupės, skirtos teikti gydymo paslaugas atskiriems pacientams. Patikrinimo išvados šiuo metu ruošiamos.

Ligoninei nurodyta organizuoti vadinamųjų „švarių“ ir „nešvarių“ srautų judėjimą ligoninėje, izoliuoti Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus pacientus, kuriems COVID-19 nepatvirtinta.

Gydymo įstaiga taip pat privalo užtikrinti, kad dirbtų tik darbuotojai, neturintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų ir kitų susirgimų požymių, taip pat darbuotojai, nesantys privalomoje izoliacijoje. NVSC ligoninei pavedė užtikrinti, kad visam personalui ir pacientams būtų atlikti laboratoriniai tyrimai koronavirusui nustatyti PGR metodu, t. y. imant tepinėlį iš nosiaryklės.

Taip pat ligoninei pavesta tinkamai valdyti darbuotojų srautus, pagal galimybes darbą perorganizuoti taip, kad kuo daugiau darbuotojų būtų saugiame kontakte vienas nuo kito ar nekontaktuotų.

Be to, nurodyta užtikrinti, kad vaikščiojantys Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus pacientai bendrose patalpose dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), jas reguliariai keistų.

NVSC specialistai ligoninės administracijai pateikė nurodymus ištaisyti pažeidimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)