„Jeigu prieš kelias dienas pasidžiaugėme, kad grybų sezonas kol kas matomas tik socialiniuose tinkluose ir baravykai, geri grybai. Tai per kelias dienas pagausėjo ir labai nemažai kreipėsi žmonių, kurie po grybų suvalgymo jaučia kažkokius tai sveikatos negalavimus“, – LNK žinioms kalbėjo Respublikinės Vilniaus universitetinės Gabija Laubner.

Gabija Laubner

Dažniausiai tie negalavimai yra pykinimas su vėmimu, pilvo skausmas, silpnumas ir viduriavimas.

Vieni grybų prekeiviai sako, kad nepatyręs grybautojas miške laisvai gali prisirinkti to, ko nereikėtų. Tačiau kiti grybų pardavėjai tikino, kad šiuo metu valgomų su nuodingais grybų supainioti beveik neįmanoma.

Grybais prekiaujantis Algis tikino, kad tokie, kuriuos galima supainioti su nuodingais, šiuo metu nėra.

Bet miške šiuo metu pilna raudonųjų musmirių. Jos, pasak medikų, naudojamos svaigintis – kaip haliuciogenas.

Musmirės

Susmulkintos musmirės parduodamos maišeliuose, ant kurių visada parašoma, kad vartoti žmogui negalima jų. Tačiau prekiautoja grybais Marija girdėjusi, kad džiovintos musmirės renkamos, parduodamos kaip vaistai ir esą gana brangiai kainuoja.

Raudonosios musmirės superkamos ir eksportui į užsienį. Už kilogramą galima gauti ir 150 eurų. Na, o internete pilna medžiagos, kaip tokias musmires paruošti ir vartoti.

Grybais prekiaujantis Algis prisiminė, kad jo sūnus musmires džiovino ir valgė, nes internete perskaitė, kad tai geras grybas. Laimė, jam nieko blogo nenutiko, nenumirė.

Tačiau gydytojai perspėja su raudonosiomis musmirėmis nežaisti. Vos prieš kelias dienas iš ligoninės buvo išleistas šiais grybais kaip reikiant apsinuodijęs jaunuolis.

„Jeigu kalbėtume apie raudonąją musmirę, kurios nuodas yra muscimolis – haliuciogenas, tai pavojus yra toks, kad jų pavalgęs žmogus pradeda matyti vaizdus, kurių nėra ir girdėti garsus, kurių nėra, įsivaizduoti, kad jis yra ne tai, kas yra. Dėl to pavojingas tiek sau, tiek aplinkai, tiek kažkokiam aplinkiniams turtui. Dažniausiai pavojus yra tas, kad jie susižaloja kažkokiu būdu: gali pakenkti sau ar kitiems“, – pasakojo G. Laubner.

Suvalgius raudonųjų musmirių taip pat gali prasidėti pykinimas, vėmimas, viduriavimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)