Apie tai, kaip ketinama pažaboti šį sergamumo augimą, pirmadienį spaudos konferencijoje pasakojo sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Įspėjo planuojančius keliones

A. Veryga priminė, kad nuo šio pirmadienio pasikeitė sergamumo rodiklis, pagal kurį šalys įtraukiamos į paveiktų sąrašą. Jis padidintas nuo 16 iki 25 šimtui tūkstančių gyventojų.

Tačiau ministras spaudos konferencijoje paragino visus keliautojus išlaikyti budrumą.

„Budrumo nepraraskite ir, jei planuojate keliones, pasižiūrėkite, kokie tų šalių sergamumo rodikliai. Jei kelionė yra ne artimiausiu metu, ne šią savaitę ir šalis yra labai arti prie paveiktų šalių rodiklio, priartėjusi labai netoli prie 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų per paskutines 14 dienų, vis tik gerai pagalvokite, ar tokia kelionė būtina. Gali taip atsitikti, kad išvykus ten ir grįžus gali tekti izoliuotis“, – sakė A. Veryga.

Paklausus, kaip greitai šalis gali peržengti paveiktų šalių rodiklį ir atsidurti sąraše: pavyzdžiui, jei Lenkijoje šiuo metu rodiklis yra 19,2, ar saugu būtų keliauti į šią šalį, A. Veryga atsakė, kad dėl to, jog Lenkija yra labai netoli, tikėtina, kad žmonės vyks automobiliais ir per parą galėtų grįžti atgal.

„Tai labai nuogąstauti ir nereikia. Čia labiau kalbame apie keliones, kur žmonės susiplanuoja ilgesnį išvykimą, kuris trunka keletą dienų, kur yra skrydžiai. Ypač, jei tai susiję su darbo reikalais. O šiaip šalys labai greitai gali tą rodiklį perlipti. Kaip matėte, mes ir patys visai neseniai buvome tikrai ne tokioje pozicijoje, kokioje esame dabar. Mūsų kaimynai estai buvo netgi geresnėje pozicijoje negu Lietuva yra šiuo metu. Bet tie rodikliai labai greitai išauga ir tai priklauso nuo daugybės veiksnių. Kai rodiklis yra arti 20, tikrai reikėtų suklusti ir, jei nėra būtina, tokias keliones bent kuriam laikui atidėti“, – kalbėjo SAM vadovas.

Medicinos paslaugos gali ir nebūti stabdomos

Ministras pažadėjo: jei virusas ir toliau neplis gydymo įstaigose, kaip yra dabar, galima tikėtis, kad odontologinės ir kitos gydymo paslaugos nebus stabdomos.

„Panašu, kad didžioji dalis įstaigų ir ten dirbančių specialistų išmoko saugotis, išmoko naudoti apsaugos priemones. Šiandien kaip tik ryte su specialistais kalbėjomės, kad būtų gerai tam tikrus dalykus priminti kai ką, kas galėjo per vasarą pasimiršti. Kaip parodė praktika, įstaigos, net ir turinčios COVID-19 pacientų, jei tinkamai naudoja apsaugos priemones, tinkamai elgiasi, užsikrėtimo rizika yra labai minimali, tai tikėkimės, taip ir liks“, – sakė A. Veryga.

Ligoninėse guli 37

Kaip sakė D. Razmuvienė, šiuo metu ligoninėse yra 37 hospitalizuoti asmenys. Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose – 5. Dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 1 asmeniui.

„Ligoninėse, kaip ir visą rugpjūčio mėnesio pabaigą, rugsėjo mėnesį gulinčių skaičius, yra vidutiniškai apie 35–45. Vakar registruoti 37 hospitalizuoti asmenys. Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose – 5. Panašiai kiekvieną dieną, pradedant rugpjūčio mėnesiu iki dabar, kažkur apie 3–6 asmenis yra gydoma intensyvios terapijos skyriuose. Dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 1 asmeniui. Vidutiniškai būdavo po 1–3 asmenis“, – sakė D. Razmuvienė.

Išplito į 30 gydymo įstaigų

Pasak epidemiologės, šiuo metu registruota jau 30 ugdymo įstaigų, kuriose yra nustatyta koronavirusinė infekcija. Iš viso šiose ugdymo įstaigose COVID-19 nustatytas 43 asmenims. Iš jų 34 vaikams, iš kurių 2 – ikimokyklinio amžiaus, 6 ugdymo procese dalyvaujantys asmenys, 3 darbuotojai, kurie tiesioginio kontakto su ugdymo procesu neturi. 561 asmuo iš ugdymo įstaigų yra izoliuoti.

„Vienoje iš progimnazijų, Vilniaus Gabijos progimnazijoje fiksuotas plitimas. Kaip žinome iki šios dienos, plitimo pačioje ugdymo įstaigoje nebuvo, nei mokyklinėje, nei iki-mokyklinėje. Visi užsikrėtimo atvejai buvo atėję iš kažkur kitur. Dabar tai pirma ugdymo įstaiga, kurioje plitimas vyksta viduje. Iš viso užsikrėtę yra 8 asmenys“, – sakė D. Razmuvienė.

Todėl, pasak epidemiologės, iš 30 ugdymo įstaigų tik vienoje plitimas yra vietinis ir vykstantis pačioje mokykloje.

„Bet židinys yra izoliuotas, visi kontaktai surinkti, visi žinomi. Dabar viskas priklausys nuo to, kaip tas 100 mokinių, 20 mokytojų vykdys prievolę teisingai vykdyti izoliaciją, kad neatsirastų antrinis plitimas. Reikėtų labai atidžiai tą stebėti. Kol kas židinys į kitas klases neplinta. <...> Kaip ir minėjome, tokia situacija tikrai bus registruojama ir kitose ugdymo įstaigose“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Žurnalistams paklausus, kokiu atveju vaikai nebūtų įleidžiami į mokyklą – ar sloga tam yra pakankama priežastis, ministras atsakė, kad tai priklauso ir nuo to, kokia sloga.

„Sloga slogai nelygu. Tai gali atsitikti ir dėl šaltesnio oro atėjus iš vėsesnio oro ar vaikams, kurie turi alerginių susirgimų. Kiekvienu atveju reikėtų pasižiūrėti individualiai, bet šiaip pati sloga nėra laikoma specifiniu COVID-19 simptomu. Ten kaip tik laikomi labiau kiti simptomai, karščiavimas, skonio, uoslės praradimas, gerklės skausmas. Nereikėtų skubėti vaikų siuntinėti su sloga“, – sakė A. Veryga.

Dėl saviizoliacijos galės kreiptis telefonu

Kaip spaudos konferencijoje sakė ministras, nuo šiol NVSC specialistai dėl saviizoliacijos žmogų galės informuoti ir telefonu.

„Tai reiškia, nebus privaloma žmogui pasirašyti sutikimo dėl izoliacijos. Užteks, kad NVSC informaciją pateiks telefonu. Aišku, su viena sąlyga, kad telefoninis pokalbis bus įrašomas“, – įspėjo A. Veryga.

Pasak SAM vadovo, žmogus, kuris bus užsiregistravęs atlikti COVID-19 tyrimą, galės nuvykti į patikros punktą ir dėl to nebepildyti prašymo palikti izoliacijos vietą.

„Taip pat dėl to nebereikės kreiptis ir tiems, kurie gyvena ir dirba užsienyje ir norės išvykti iš Lietuvos nepraėjus 14 dienų. Jiems pakaks apie planuojamą išvykimo datą informuoti NVSC specialistus“, – sakė ministras.

Įvežtiniai iš Ispanijos, Latvijos ir Suomijos

Kaip minėta, pirmadienį paskelbta apie net 51 naują koronavirusinės infekcijos atvejį Lietuvoje. Beveik pusė jų užfiksuota Vilniaus apskrityje – 24. Kauno apskrityje patvirtinti 9, 7 Šiaulių, 5 Panevėžio, 3 Telšių, 2 Klaipėdos, 1 Tauragės, 1 Alytaus apskrityse.

Nustatyti trys įvežtinai atvejai. Du atvejai nustatyti Vilniaus apskrityje asmenims, grįžusiems iš Ispanijos ir Latvijos. Dar vienas įvežtinis atvejis užfiksuotas Kaune asmeniui, grįžusiam iš Suomijos.

Septynių asmenų užsikrėtimo aplinkybės neaiškios

Keturių asmenų Vilniuje ir po vieną Kaune, Klaipėdoje bei Šiauliuose užsikrėtimo aplinkybės kol kas yra neaiškios. Asmenys tyrėsi pajutę simptomus arba profilaktiškai.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

16 asmenų užsikrėtė bendravę su anksčiau užsikrėtusiais

Devyni asmenys užsikrėtė Vilniaus apskrityje. Panevėžio apskrityje tokių užsikrėtusiųjų nustatyta penki. Tai pat po vieną atvejį Kauno ir Tauragės apskrityse.

Pusė atvejų yra susiję su židiniais

Kauno apskrityje iš viso penki atvejai nustatyti dviem Raseinių policijos komisariato darbuotojams ir trims jų artimiesiems. Šiame protrūkyje iš viso jau nustatyta 13 atvejų.

Vienas atvejis nustatytas Klaipėdos apskrityje AB „Klaipėdos energija" darbuotojui. Su šia įmone jau siejami 9 atvejai.

Du atvejai patvirtinti Šiaulių apskrityje yra susiję su siuvimo įmone. Atvejai nustatyti vienam darbuotojai ir vieno iš darbuotojų šeimos nariui. Su šia įmone siejamų atvejų jau yra užfiksuota 39.

Taip pat vienas atvejis Šiauliuose užfiksuotas vieno prekybos centro darbuotojui. Su šiuo židiniu jau siejami 6 atvejai, dviem darbuotojams ir keturiems jų artimiesiems.

Šiaulių ir Telšių apskrityse patvirtinti trys antriniai atvejai po kontakto su sergančiu asmeniu. Su protrūkiu, susijusiu su šiuo asmeniu, siejami jau 5 atvejai.

Telšių apskrityje du antriniai atvejai, susiję su vienos įmonės Klaipėdos regiono darbuotojų išvyka laivu. Su šia išvyka siejami jau 11 atvejų.

Vilniaus ir Alytaus apskrityse patvirtinti iš viso trys atvejai siejami su židiniu Vilniaus VGTU bendrabutyje.

Taip pat Vilniaus apskrityje nustatyti du atvejai, susiję su šeimos švente vienoje iš kavinių.

Tarp Šiaulių atvejų randa sąsajų

Pasak D. Razmuvienės, keli skirtingi koronaviruso židiniai Šiauliuose yra tiriami ir tarp jų randama sąsajų.

„Šis atvejis būtent Šiaulių, negalėčiau labai smulkiai pasakyti, bet tie atvejai Šiaulių apskrityje, kurie buvo siuvimo įmonėje, yra nustatyti darbuotojui ir šeimos nariui. Būtent, jeigu ieškotume, kur tas šeimos narys lankėsi, galime surasti tokias sąsajas su kita siuvimo įmone. Žmogaus bendravimo grandinių gali būti netgi ne tame pačiame mieste. Jis gali turėti tam tikrų kontaktų su sergančiuoju ar izoliacijoje esančiu žmogumi“, – sakė D. Razmuvienė.

Situacija ugdymo įstaigose

Vilniaus Gabijos progimnazijos nustatyti šeši atvejai vienos klasės mokiniams. Vaikai buvo izoliacijoje nuo tada, kai pirmasis atvejis buvo patvirtintas jų klasės draugui. Iš viso šioje mokykloje jau yra 8 užsikrėtę asmenys. Atvejai patvirtinti ir dviem mokiniams, kurie užsikrėtė po kontakto šeimoje. Tai Tauragės Mažeikių r. M. Račkausko gimnazijos mokiniui ir Šiaulių apskrities Romuvos progimnazijos mokiniui. Per pastarąją parą patvirtinti atvejai ugdymo įstaigose dažniausiai siejami su anksčiau patvirtintais atvejais ne mokymosi aplinkoje. Atvejai patvirtinti Klaipėdos miesto progimnazijos darbuotojui, Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazijos darbuotojui. Šiaulių apskrityje antrinis atvejis, susijęs su siuvimo įmone, tačiau asmuo dirba V. ir S. Zubovų mokykloje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)