Išvalius kvėpavimo takus, koronavirusas gali ir toliau daugintis virškinamajame trakte, pirmadienį paskelbė Kinijos Honkongo universiteto mokslininkai. Jų išvados, paskelbtos medicinos žurnale „GUT“, gali turėti įtakos nustatant ir gydant COVID-19 atvejus.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, SARS-CoV-2 plinta daugiausia per kvėpavimo takų lašelius – virusą pernešančius išskyrų iš burnos ir nosies purslus. Tačiau nuo pat pirmųjų pandemijos savaičių Kinijos mokslininkai tvirtino, kad infekcinis virusas, randamas pacientų išmatose, taip pat gali turėti įtakos perduodant ligą.

Vasario mėnesį atliktas 73 pacientų, hospitalizuotų su koronavirusu Kinijos Guangdongo provincijoje, tyrimas nustatė, kad daugiau nei pusės jų išmatose buvo virusas.

Honkongo mokslininkai ištyrė 15 pacientų išmatų mėginius, kad geriau suprastų viruso veiklą virškinamajame trakte. Jie nustatė aktyvią žarnyno infekciją septyniems pacientams, nors kai kuriems iš jų nepasireiškė nei pykinimas, nei viduriavimas, nei kiti virškinimo sutrikimo simptomai. Trims pacientams aktyvi virusinė infekcija buvo rasta praėjus net šešioms dienoms po to, kai jų kvėpavimo takų mėginiuose COVID-19 nebebuvo.

Žarnyno infekcija.

Išvadose „pabrėžiama ilgalaikė koronaviruso ir sveikatos priežiūros svarba bei galimo viruso perdavimo išmatų keliu grėsmė“, pranešime teigė universiteto žarnyno mikrobiotos tyrimų centro vadovė Siew Chien Ng.

Pasak mokslininkės, reikėtų apsvarstyti gydymo metodus, kurie moduliuotų žarnyno mikrobiomo sudėtį ir funkcionalumą. Ypač stipriai užkrėstų pacientų žarnyno bakterijose buvo prarasti apsauginiai mikrobai ir padaugėjo ligų sukeliančių mikrobų.

Kinijos universitetas į oro uostą atvykusiems keliautojams nuo kovo pabaigos siūlė nemokamus išmatų tyrimus ir tarp daugiau nei 2000 ištirtų mėginių rado šešis užkrėstus vaikus. Nuo pirmadienio kasdien bus atliekama iki 2000 COVID-19 tyrimų, ieškant užsikrėtusių besimptomių žmonių.

Daugiau kaip vienas pacientas jau gavo teigiamą tyrimų atsakymą, nors kvėpavimo takų mėginiai buvo neigiami, sakė Francis K. L. Chanas, universiteto medicinos dekanas ir žarnyno mikrobiotos tyrimų centro direktorius.

„Išmatų testas yra tikslus ir saugus, todėl tinkamas ir net efektyvesnis ieškant COVID-19 specifinėse žmonių grupėse“, – pranešime teigė F. K. L. Chanas. Kai kurie reguliuotojai, įskaitant JAV Maisto ir vaistų administraciją, jau kreipėsi dėl išmatų tyrimų.