Padidinus rodiklį, pagal kurį sudaromas šalių, laikomų paveiktomis, sąrašas, iš jo, remiantis naujausiais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, turėtų būti išbrauktos kaimyninės Lenkija ir Estija, taip pat Vokietija, Švedija, Norvegija, Islandija, Bulgarija.

Šis sąrašas turėtų įsigalioti pirmadienį. Į paveiktų sąrašą taip pat neturėtų patekti ir kaimyninė Latvija, Kipras, Suomija bei Lichtenšteinas, kur sergamumas ypač mažas.

Penktadienį atnaujintame paveiktų šalių sąraše taip pat nebeliko Kanados, Azerbaidžano, Kirgizijos, Etiopijos, Gambijos, Bangladešo, Sent Vincento ir Grenadinų bei Farerų salų.

Nuo rugsėjo 14 d. paveiktomis bus laikomos tos šalys, kuriose per paskutines 14 dienų sergamumas COVID-19 liga viršija nebe 16 atvejų, kaip anksčiau, o 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Lietuvos sergamumo rodiklis šiuo metu siekia 15,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Sergamumo rodiklis padidintas iki 25

Penktadienį sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pranešė, kad ketinama pakeisti rodiklį, pagal kurį tvirtinamas paveiktų šalių sąrašas. Iki dabar paveiktomis šalimis buvo laikomos tos, kurios sergamumas per pastarąsias 14 dienų viršijo 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Nuo kitos savaitės paveiktomis koronaviruso šalimis bus laikomos tos, kur sergamumas per dvi savaites viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

„Tebesikalbame su Baltijos šalių kolegomis. Turime žinių, kad Estija jau yra priėmusi šį rodiklį didinti iki 25 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų. Mes taip pat turime pritarimą tokį sprendimą priimti. Nuo pirmadienio taikysime šį rodiklį“, – spaudos konferencijoje žadėjo A. Veryga. Pasak ministro, su Latvija dėl to tebevyksta derybos.

Tiesa, ministras įspėjo, kad 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų rodiklis nebūtų taikomas kai kurioms trečiosioms šalims.

Aurelijus Veryga

„Yra šalių, kurių nei testavimo strategija, nei teikiamais duomenimis nelabai galime pasikliauti, nes arba tų tyrimų yra labai mažai, arba iš viso jie yra neskelbiami. Tokioms šalims tas rodiklis, aišku, negaliotų“, – patikslino A. Veryga.

Didžiausias sergamumas yra Ispanijoje

Kol kas Sveikatos apsaugos ministerija nepaskelbė naujausio paveiktų šalių sąrašo, bet, kaip rodo naujausi ECDC duomenys, šiuo metu yra gana nemažai Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės (EEE) šalių, kuriose sergamumo rodiklis neviršija 25 šimtui tūkstančių gyventojų.

Be to, naujausi duomenys rodo, kad Lietuva nebeperžengia nė 16 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų kartelės. Per pastarąsias dvi savaites sergamumas 100 tūkst. gyventojų mūsų šalyje nukrito iki 15,6. Mažesnis sergamumas ES ir EEE šalių sąraše yra tik Kipre (čia rodiklis yra 4,1), Latvijoje (sergamumo rodiklis čia yra 4,3), Suomijoje (sergamumo rodiklis čia 8,2), Lichtenšteine (kur sergamumo rodiklis yra 7,8).

Sergamumo rodiklis Estijoje šiuo metu yra 20,8, Vokietijoje – 20,9, Švedijoje – 24,7, Norvegijoje – 23,3.

Didžiausias sergamumas koronavirusu tarp ES ir EEE šalių yra Ispanijoje. Čia jis siekia 265,5 šimtui tūkst. gyventojų. Šioje šalyje yra ir didžiausias Europoje mirčių nuo koronaviruso rodiklis. Per pastarąsias 14 dienų jis yra 1,5. Itin aukštu sergamumu išsiskiria ir Prancūzija, kur sergamumo rodiklis yra 140,6 šimtui tūkstančių gyventojų. Trečioje vietoje yra Kroatija. Čia sergamumo rodiklis yra 91,4 šimtui tūkstančių gyventojų.

Kaip elgtis, grįžus iš paveiktų šalių?

Pažymėtina, kad žmonėmis, turėjusiais sąlytį, laikomi grįžusieji ar atvykusieji iš šalių, įtrauktų į koronaviruso infekcijos paveiktų šalių sąrašą, arba keliavę per paveiktas šalis. Jiems yra privaloma izoliacija. Tačiau izoliacija neprivaloma, kai žmonės keliauja oro transportu, neišeidami iš oro uosto tranzito zonos arba keliauja iš koronaviruso infekcijos nepaveiktos šalies tranzitu per Lenkiją, kai joje užtikrinami tik būtinieji sustojimai, pavyzdžiui, degalų papildymui, higienos poreikių užtikrinimui ir pan.

Be to, jeigu žmogus iš paveiktos šalies keliavo oro ar jūrų transportu, oro ar jūrų uoste jis privalo užpildyti ir pateikti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams registracijos NVSC patvirtinimą arba užpildytą popierinę anketą. O jeigu žmogus keliavo žemės transportu, jis privalo ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento užsiregistruoti NVSC.

Užsieniečiai, atvykę iš šalių, įtrauktų į koronaviruso infekcijos paveiktų šalių sąrašą, jei valstybėje, iš kurios atvyko arba per kurią keliavo, sergamumas per pastarąsias 14 kalendorinių dienų viršijo 25, privalo turėti ne seniau nei 72 val. laikotarpiu iki atvykimo į Lietuvą atliktą koronaviruso tyrimą bei gautą neigiamą atsakymą, išskyrus sveikatos apsaugos ministro įsakyme numatytąsias išimtis

Lietuvos piliečiai ir Lietuvoje teisėtai gyvenantys žmonės, atvykę iš šalių, įtrauktų į koronaviruso infekcijos paveiktų šalių sąrašą, jei valstybėje, iš kurios atvyko arba per kurią keliavo, sergamumas per pastarąsias 14 kalendorinių dienų viršijo 25, privalo turėti ne seniau nei 72 val. laikotarpiu prieš atvykstant į Lietuvą atliktą koronaviruso tyrimą ir gautą neigiamą atsakymą arba per 24 valandas nuo atvykimo į Lietuvą kreiptis į Karštąją liniją 1808 arba kitą koronaviruso infekcijos tyrimus atliekančią įstaigą, išskyrus sveikatos apsaugos ministro įsakyme numatytąsias išimtis.

Labiausiai paveiktų valstybių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną savaitę, atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius užsienio šalyse.

Pažymėtina, kad sąlytį turėjusiais asmenimis laikomi grįžusieji ar atvykusieji iš šalių, įtrauktų į koronaviruso paveiktų šalių sąrašą, arba keliavę per paveiktas šalis. Jiems yra privaloma izoliacija. Tačiau izoliacija neprivaloma, kai žmonės keliauja oro transportu, neišeidami iš oro uosto tranzito zonos.

Be to, kiekvienas oro, jūrų ar sausumos transportu reguliariais, specialiais ar užsakomaisiais reisais į Lietuvą grįžtantis ar į ją atvykstantis keliautojas nuo rugsėjo 15 d., antradienio, savo asmens duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams turės pateikti elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad dar prieš įlipdamas į lėktuvą, keltą, autobusą ar traukinį žmogus turės užpildyti anketą NVSC interneto svetainėje ir gautą patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą – pateikti įlaipinimo į transporto priemonę metu.

Tais atvejais, kai žmogus savarankiškai keliavo žemės transportu, jis privalo ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento elektroniniu būdu užsiregistruoti NVSC.

Visi iš paveiktų šalių atvykę užsieniečiai privalo turėti ne seniau nei 72 val. laikotarpiu iki atvykimo į Lietuvą atliktą koronaviruso tyrimą bei gautą neigiamą atsakymą, išskyrus operacijų vadovo sprendime numatytas išimtis. Neigiamas tyrimo rezultatas neatleidžia nuo prievolės izoliuotis 14 dienų.

Lietuvos piliečiams ir Lietuvoje teisėtai gyvenantiems žmonėms, grįžtant ar atvykstant į Lietuvą, toks tyrimas nėra privalomas, tačiau ir toliau išlieka privaloma 14 dienų izoliacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (316)