Naujausius duomenis apie koronavirusą ir populiacijos tyrimą penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje pristatė sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, populiacijos tyrimo koordinatorius Mindaugas Stankūnas.

Didins rodiklį

Kaip spaudos konferencijoje sakė A. Veryga, visą šią savaitę buvo diskutuojama, ar neturėtų keistis rodiklis, pagal kurį tvirtinamas paveiktų šalių sąrašas.

Dabartinį koronaviruso paveiktų šalių sąrašą galite matyti čia.

„Tebesikalbame su Baltijos šalių kolegomis. Turime žinių, kad Estija jau yra nutarusi šį rodiklį didinti iki 25 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų. Mes taip pat turime pritarimą tokį sprendimą priimti. Nuo pirmadienio taikysime šį rodiklį“, – sakė A. Veryga.

Nuo kitos savaitės paveiktomis koronaviruso šalimis bus laikomos tos, kur sergamumas per dvi savaites viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, o ne 16 atvejų kaip iki šiol, paskelbė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Nuo pirmadienio mes taikysime šį rodiklį, tai reiškia, kad šiandien, tvirtinant paveiktų šalių sąrašą, jau bus žiūrima ne į 16-os atvejų 100 tūkst. gyventojų rodiklį, bet į šalių, kurios bus peržengusios 25 atvejus 100 tūkstančių gyventojų per paskutines 14 dienų, rodiklį“, – spaudos konferencijoje sakė ministras. Pasak jo, su Latvija dėl to tebevyksta derybos.

Kaip teigė SAM vadovas, jei būtų priimtas Baltijos šalių sprendimas dėl 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų rodiklio, galėtume šiek tiek lengviau atsikvėpti, nes į šį sąrašą tikriausiai patektų ir Lenkija.

„Derinamės kartu su Baltijos šalių kaimynais, su kuriais turime vadinamąjį Baltijos šalių burbulą. Kam jis taptų aktualus? Stebėdami situacijas aplinkui, turbūt galėtume lengviau atsikvėpti ir tas burbulas galėtų išsiplėsti, nes į tą šalių sąrašą greičiausiai patektų ir mūsų kaimynė Lenkija, kuri yra labai aktuali daugeliui mūsų tautiečių.

Aišku, šitas rodiklis nebūtų taikomas kai kurioms trečiosioms šalims, nes yra šalių, kurių nei testavimo strategija, nei teikiamais duomenimis nelabai galime pasikliauti, nes arba tų tyrimų yra labai mažai, arba iš viso jie neskelbiami. Tokioms šalims tas rodiklis, aišku, negaliotų“, – patikslino A. Veryga.

Be to, A. Verygos teigimu, keisis paveiktų savivaldybių rodiklis.

„Ten taip pat bus ne 16, o 25 atvejai. Taip pat nuo rugsėjo 15 dienos“, – kalbėjo SAM vadovas.

Įspėjo keliautojus

A. Veryga pastebėjo, kad, deja, ne visais atvejais keliautojai elgiasi atsakingai, – atmestinai pasižiūri į duomenų pildymą, jų pateikimą.

„Yra priimti sprendimai, kurie įpareigos visus vežėjus užtikrinti, kad keleivius, kurie bet kokios rūšies transportu atvyks į Lietuvą, prieš jiems patenkant į transporto priemonę, nesvarbu, ar tai autobusas, ar lėktuvas, bus privaloma patikrinti, ar yra užpildę privalomą anketą. Ją užpildžius bus sugeneruotas QR kodas. Patikrinus bus galima pamatyti, ar tai tikrai tas žmogus, kuris įsėdo į transporto priemonę. Ir bus galima patikrinti, ar nebandoma gudrauti. Tie duomenys pateks į NVSC bazę. Bus efektyviau kontroliuoti tuos asmenis, kuriems privaloma saviizoliacija“, – kalbėjo ministras.

Sirgo mažiau nei 3 proc. populiacijos

Lietuvoje vykdytas populiacijos tyrimas parodė, kad koronavirusu susirgo vos mažiau nei 3 proc. populiacijos. Tiesa, pastaruoju metu sergamumas koronavirusu auga. Vien penktadienį pranešta apie 44 naujus COVID-19 infekcijos atvejus.

Ministro paklausus, ar populiacijos tyrimas nebuvo atliktas per vėlai, A. Veryga atsakė, kad idealiu atveju šis tyrimas turėjo būti atliktas nuslūgus susirgimų skaičiui.

„Dabar viskas šiek tiek „persidengia“ su ta naująja banga, bet didelio efekto ta antroji banga tyrimui, matyt, nelabai galėjo padaryti, nes matome, kas buvo pirmosios bangos metu. Tikrai nemanau, kad pavėluota“, – sakė ministras.

Serga 18 vaikų

Penktadienio ryto duomenimis, 21 Lietuvos ugdymo įstaigoje užregistruoti 25 COVID-19 atvejai.

„Serga 18 vaikų, iš jų 2 yra ikimokyklinio amžiaus. Taip pat 4 ugdymo procese dalyvaujantys asmenys ir 3 asmenys, kurie nedalyvauja ugdymo procese. Iš 21 ugdymo įstaigos šiuo metu izoliuoti 393 asmenys. Tik norėčiau dar kartą pabrėžti – mokyklose protrūkiai kol kas neplinta, nes atvejai pavieniai. Visi vaikai, kurie serga, ir mokytojai turėjo ankstesnių ryšių, tai yra sąlyčių šventėse ar kitose įstaigose“, – sakė D. Razmuvienė.

Įvežtiniai atvejai – iš Ukrainos ir Prancūzijos

Koronavirusas Lietuvoje.

Po 14 per praėjusią parą patvirtintų COVID-19 infekcijos atvejų registruota Vilniaus ir Šiaulių apskrityse, 5 Telšių, 4 Klaipėdos, 3 Tauragės. Dar po 1 atvejį patvirtina Kauno, Panevėžio ir Alytaus apskrityje.

Kaip sakė D. Razmuvienė, šiuo metu ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 34 asmenys, iš jų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose – 4, 1 taikoma dirbtinio plaučių ventiliacija, 13 su deguonies kaukėmis.

Praėjusią parą registruoti du įvežtiniai atvejai.

Vienas įvežtinis atvejis per praėjusią parą patvirtintas Klaipėdos apskrityje asmeniui, kuris į Lietuvą atvyko iš Ukrainos.

Antrasis įvežtinis atvejis registruotas Telšių apskrityje. COVID-19 patvirtinta asmeniui, į Lietuvą grįžusiam iš Prancūzijos.

Židiniuose – po keliasdešimt atvejų

Daugiausiai atvejų židinyje, pasak D. Razmuvienės, per praėjusią parą užfiksuota Šiaulių siuvimo įmonėje. Iš viso joje 28 koronaviruso atvejai.

17 atvejų ketvirtadienį buvo patvirtinti židiniuose. Didžiausi židiniai šiuo metu fiksuojami Šiaulių apskrityje.

Per pastarąją parą užfiksuoti 7 nauji atvejai, siejami su siuvimo įmone „Interscalit“. Iš viso su šia įmone jau yra siejami 28 COVID-19 atvejai.

Ketvirtadienį taip pat užfiksuotas ir naujas židinys kitoje siuvimo įmonėje Šiauliuose „Comco“. Šioje įmonėje ketvirtadienį patvirtini 6 atvejai. NVSC informuoja, kad įmonės veikla sustabdyta. Šiuo metu turimais duomenimis, sąsajos tarp atvejų, patvirtintų dvejose siuvimo įmonėse, nenustatytos.

Trys nauji atvejai Tauragės apskrityje yra siejami su protrūkiu Kęstučio batalione. Iš viso šiame kariuomenės dalinyje patvirtintas 41 susijęs infekcijos atvejis.

Vilniaus apskrityje, Švenčionių rajone, patvirtintas dar vienas atvejis, siejamas su įmone „Intersurgical“. Vertinama, kad su šiuo protrūkiu dabar siejami 48 atvejai.

Be to, dar 13 asmenų užsikrėtė po kontakto su anksčiau patvirtintais atvejais. Iš jų 2 atvejai užfiksuoti dvejose Vilniaus miesto mokyklose – M. Mažvydo ir Gabijos progimnazijose. Vienu atveju nustatyti 37, kitu – 38 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys.

Beveik trečdalio užsikrėtimo aplinkybės nežinomos

12 asmenų užsikrėtimo aplinkybės kol kas nėra žinomos. Asmenys tyrėsi pajutę simptomus arba profilaktiškai.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 3243 koronavirusinės infekcijos atvejai, iki šiol tebeserga 1095 asmenų, 2049 jau yra pasveikę.

Tarp renginių žiūrovų – ne mažesnis nei 1 metro atstumas

Penktadienį pranešta, kad patikslinti reikalavimai dėl atstumų laikymosi viduje ir lauke vykstančiuose kultūros, pramogų bei kituose renginiuose, taip pat aukšto meistriškumo sporto varžybose. Sprendime numatyta, kad renginiuose, kuriuose žiūrovai sėdi, tarp žiūrovų turi būti išlaikomas ne mažesnis nei 1 metro atstumas arba žiūrovai turės būti sodinami į kas antrą kėdę, išskyrus sutuoktinius, artimuosius giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus. Renginiuose, kuriuose žiūrovai stovi, organizatoriai privalės užtikrinti, kad būtų laikomasi ne mažesnio nei 1 metro atstumo tarp žiūrovų.

Renginių žiūrovai ir dalyviai, išskyrus atlikėjus, bei sporto varžybų žiūrovai, aptarnaujantis personalas privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Veido kaukių, respiratorių ar kitų apsauginių priemonių gali nedėvėti renginio metu sportuojantys žmonės bei žmonės, turintys negalią, kurie dėl savo sveikatos būklės nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti sveikatai. Tokiu atveju rekomenduojama rinktis veido skydelį.

Ši tvarka įsigalios nuo pirmadienio.

Kompensuos išlaidas

A. Veryga sakė, kad jau užbaigtas gydymo įstaigų prašymų dėl išlaidų koronaviruso metu kompensacijos tyrimas. Pasak jo, absoliuti dauguma šių išlaidų pripažintos kaip tinkamos kompensuoti.

„Suma, kuriai buvo pateikta kompensacijų, tai yra apie 14 mln. eurų ir didžioji dalis šių išlaidų pripažintos tinkamomis“, – sakė SAM vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)