Panevėžio apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas trečiadienį, apie 18 val., iš Respublikinės Panevėžio ligoninės gavo pranešimą, kad medikams iš Kupiškio rajono pristatytas šiais metais gimęs kūdikis.

Mamos teigimu, mažylis tą pačią dieną, apie 15.40 val., užsivertė karštą kavos puodelį ant savęs ir nusidegino. Vaikas su 26-erių mama paguldytas į vaikų reanimacijos skyrių stebėjimui.

Vaikas nuplikytas Pravieniškių pataisos namuose

Šiemet gegužę Pravieniškių pataisos namuose pasimatyti su bausmę dėl padaryto nusikaltimo atliekančiu tėvu atvykęs mažametis berniukas patyrė apysunkių sužalojimų – buvo nuplikytas iš praustuvo tekančiu karštu vandeniu.

Dėl įkalinimo įstaigoje įvykusio nelaimingo atsitikimo nukentėjusio mažamečio berniuko motina kreipėsi į teismą ir siekia iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Pravieniškių pataisos namų, prisiteisti patirtą turtinę ir neturtinę žalą. Panevėžyje gyvenanti vaiko motina pareiškime teismui nurodė, kad dar praėjusių metų birželio 19 d. nuvyko į Pravieniškių pataisos namus, kur įvyko pasimatymas su čia bausmę atliekančiu vaiko tėvu.

„Pasimatymo metu berniukui buvo nuplikytos rankos jam naudojantis tualete įrengtu praustuvu“, – teigiama ieškinyje teismui.

Medikai nustatė, kad mažametis patyrė riešo ir plaštakos ne visos odos storio nudegimą (pūslės, epidermio netekimas), jam taip pat diagnozuotas abiejų plaštakų nugarinio paviršiaus nudegimas.

Vaiko motina iš valstybės prašo jo naudai priteisti 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą, o jai pačiai – 70 Eur turtinės ir 2 tūkst. Eur neturtinės žalos atlyginimą.

Panašių atvejų būta ir daugiau

Atvejų, kaip dėl savo pačių ar aplinkinių neatsargumo vaikai patyrė nudegimus, būta ir daugiau. Pavyzdžiui, šiemet sausio gale Marijampolėje trimetė buvo skubiai nuvežta į ligoninę, nes darželyje apsipylė karšta sriuba ir dėl to patyrė antro laipsnio nudegimą.

Dėl įvykio į medicinos įstaigą iš karto atvyko ir Marijampolės policijos pareigūnai, tačiau po kelių dienų mažametės mamai buvo įteiktas atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą nutarimas. Ikiteisminis tyrimas taip ir nebuvo pradėtas dėl to, kad, kaip teigiama dokumente, „sveikatos sutrikdymas nėra susijęs su trečiųjų asmenų smurtiniais ar kitokiais neteisėtais veiksmais“.

Taip nuspręsta, nes neva mergaitė susižalojo pati.

Pernai į Panevėžio ligoninės reanimacijos skyrių paguldytas 2 metukų neturėjęs vaikas iš Kupiškio rajono, kuris namuose užsilipęs ant stalo čiupo puodelį su karšta arbata ir apsipylė.

Panašus atvejis Panevėžyje įvyko ir užpernai birželį. Vaikas taip pat apsipylė karšta arbata, kurį mama trumpam pastatė ant stalo. Dėl to jis gydytas Panevėžio ligoninės intensyvios terapijos palatoje.

2017 metais į Kėdainių ligoninę atvežtas, o vėliau į Kauno ligoninę dėl antro laipsnio nudegimo paguldytas tuomet 1 metų vaikas. Jį, gamindama maistą, karštu vandeniu netyčia apiplikė mama.

Kaip suteikti pirmąją pagalbą?

Šeimos gydytojas Valerijus Morozovas portalui Delfi yra sakęs, kad nudegimai ugnimi, vandeniu ar kitu skysčiu, pavyzdžiui, aliejumi yra labai panašūs.

Valerijus Morozovas

„Esminis skirtumas – nusiplikinus skysčiu ilgiau veikia karštis, ypač jei nusideginama per drabužius, todėl ir pažeidimas gali būti stipresnis“, – aiškino specialistas.

Pirmasis žingsnis patyrus nudeginimą – šaldyti pažeistą vietą. „Tiesiog po šalto vandens srove 15–30 minučių, kol susilpnės skausmas ir atvės audiniai. Jei šaldysite ledu ar ledukais, šaldytais maišeliais iš šaldiklio, šaldymo laikas turėtų būti trumpesnis. 3–5 minutės, kad nebūtų oda pažeista dar labiau“, – įspėjo medikas.

Pažeistos vietos atvėsinimas padės ne tik sumažinti skausmą, bet ir sustabdyti gilesnį karščio plitimą. Tokiu būdu bus apsaugota oda ir audiniai nuo didesnio pažeidimo.

„Jei nusiplikoma per drabužius, kurie yra prigludę, patariama pradžioje vėsinti – tiesiog pilti vandenį ant drabužių, o tada nusirenginėti, nes taip mažesnė galimybė pažeisti odą nusiimant drabužius“, – pasakojo V. Morozovas.

Gydytojas taip pat priminė, kad namuose savarankiškai galima gydyti tik nedidelius (I–II laipsnio), kurie apima iki 1 proc. kūno paviršiaus ir nesukelia didelio skausmo. Pirmojo laipsnio nudegimais laikomi tie, kurie sukelia tik odos paraudimą ir išsausėjimą. O toks nudegimas praeina per 3–7 dienas. 1 proc. kūno plotas yra maždaug delno dydžio plotas.