Plačiau COVID-19 situaciją Lietuvoje antradienį vykusioje spaudos konferencijoje pristatė sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos vadovas Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Koronavirusas paplito 15 ugdymo įstaigų

D. Razmuvienė pranešė, kad koronavirusas toliau sparčiai plinta ugdymo įstaigose.

„Iš viso šiuo metu registruota 15 ugdymo įstaigų, iš jų 2 priešmokyklinės, o 13 yra pradinės, vidurinės, įvairaus lygio ugdymo įstaigos. Iš viso kontaktinių saviizoliacijoje mokinių yra 228 mokiniai, o susirgusių mokinių ugdymo įstaigose yra 14. Ikimokyklinėse įstaigose yra 2: lopšeliuose-darželiuose serga po vieną asmenį, izoliacijoje 18 lopšelio-darželio darbuotojų. Bet tai yra ryto duomenimis, šią valandą yra duomenų, kurie pateks į rytojaus statistiką, tai registruota atvejų Klaipėdos rajone viename iš lopšelių-darželių ir kitas atvejis Klaipėdos vidurinės ar gimnazijos susirgęs mokinys“, – sakė D. Razmuvienė.

Epidemiologė nuramino, kad visi židiniai mokyklose valdomi ir labai greitai izoliuojami turėję kontaktą su užsikrėtusiais asmenimis. Tad esą kol kas netikslinga įvesti visiems nutolinį mokymą.

Kartu D. Razmuvienė patikslino, kad visi šiuo metu sergantys vaikai gydomi ambulatoriškai – nė vienas neguli ligoninėse.

Įvežtinių atvejų padaugėjo

Palyginus pirmąsias 7 rugsėjo ir pirmąsias 7 rugpjūčio dienas, rugsėjį įvežtinių atvejų buvo 10 proc., rugpjūčio mėnesį – 2.

„Iš viso registruotų pirmą rugsėjo savaitę jau registruoti 203 susirgimai, kai tuo metu rugpjūčio 1–7 dienomis registruoti tik 64 atvejai. Taip kad susirgimų daugėja, nors tai yra ir ugdymo įstaigose. Reikėtų nekelti panikos, kaip ir prognozavome, šaltasis metų laikotarpis, visada tokiu metu per orą plintančios infekcijos suaktyvėja. Reikėtų laikytis visų įmanomų rekomendacijų“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Patikslino moksleivių maitinimo tvarką

A. Veryga pasakojo, kad patikslintos rekomendacijos dėl saugaus vaikų maitinimo ugdymo įstaigose.

„Siūloma maksimaliai pagal galimybes užtikrinti valgyti tiek valgykloje, tiek klasėse, bet užtikrinti galimybę valgyti šiltą maistą. Taip pat reikėtų stengtis, kad valgykloje srautai nesimaišytų, pavyzdžiui, parenkant skirtingas valgyklos puses“, – aiškino A. Veryga.

Ministro paklausus, ar tikrai adekvatu šiuo metu įstaigų prašyti mokiniams suteikti šiltą maistą, A. Veryga atsakė, kad tikrai adekvatu.

„Matyt, bus tokių aplinkybių, kai bus neįmanoma tokią galimybę suteikti. Nieko nepadarysi, tada vaikai valgys klasėse ir tai, matyt, nebus šiltas maistas. Bet, jeigu yra galimybė, kaip mitybos specialistai ir mini, labai svarbu pasirūpinti ir kitais poreikiais, kurie yra svarbūs, kad vaikai nesulauktų kitų problemų, susijusių su virškinimo sistema. Juo labiau, šiltą maistą galima atgabenti ir iki klasės“, – sakė A. Veryga.

Taip pat ministras kalbėjo apie ugdymo įstaigoms skirtų greitųjų testų atsiėmimą. Pasak SAM vadovo, dar ne visos savivaldybės juos atsiėmė, bet tai reikėtų padaryti kuo greičiau.

„Jei matysime, kad ir toliau nekreipiamas dėmesys į rekomendacijas, neturėsime kito pasirinkimo, tik skelbti tas savivaldybes“, – kalbėjo SAM vadovas.

Kaip kalbėjo A. Veryga, bus pateiktas sąrašas ugdymo įstaigų, kurios gerai vykdo rekomendacijas ir jų pavyzdžiu būtų galima vadovautis ir kitoms mokykloms ar darželiams.

„Nors situacija nėra kritiškai blogėjanti ir matome tą svyravimą nuo dvidešimt kelių iki trisdešimt kelių, kartais perkopia 40 atvejų per parą skaičius, eksponentinio augimo nematome, bet tai nereiškia, kad turėtume atsipalaiduoti. Manau, kad priemonės, kurios buvo priimtos, davė tokį rezultatą. Be to, nematome, kad ligoninėse sparčiai augtų pacientų, gydomų nuo COVID-19 skaičius. Todėl prašau naudoti priemones, kurios rekomenduojamos“, – sakė A. Veryga.

Daugiausia naujų atvejųKauno apskrityje

NVSC antradienį pranešė, kad 14 iš naujai per pastarąją parą patvirtintų koronaviruso atvejų registruota Kauno, 10 Vilniaus, 4 Klaipėdos, 2 Marijampolės ir po 1 Šiaulių bei Tauragės apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 19 žmonių. 8 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko. Be to, per praėjusią parą registruoti 5 įvežtiniai atvejai.

D. Razmuvienė pasakojo, kad ligoninėse dėl koronaviruso šiuo metu gydomi 40 asmenų, iš jų 3 reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose. Su deguonies kaukėmis gydoma 14 pacientų, dirbtinės plaučių ventiliacijos reikia 1 asmeniui.

Taip pat, kaip sakė epidemiologė, koronaviruso simptomai iš 32 per pastarąją parą nustatytų pasireiškė tik kiek daugiau pusei, tai yra 18 asmenų.

Įvežtiniai atvejai – iš dviejų valstybių

4 iš pirmadienį registruotų įvežtinių (2 Vilniaus ir po 1 Klaipėdos ir Kauno apskrityse) atvejų nustatyti asmenims, į Lietuvą atvykusiems ar grįžusiems iš Ukrainos.

Kauno apskrityje koronavirusas patvirtintas asmeniui, į Lietuvą grįžusiam iš Etiopijos.

11 atvejų siejama su židiniais

7 nauji koronaviruso atvejai, nustatyti vakarykštę parą, siejami su židiniu logistikos įmonėje „Hegelmann Transporte“ Kaune. Visi asmenys buvo izoliacijoje, tad kontaktų nenustatyta. Šiuo metu su židiniu siejami 33 koronaviruso atvejai.

D. Razmuvienė pasakojo, kad visi šie asmenys yra užsieniečiai, todėl buvo izoliacijoje ir kontaktų nebuvo.

1 vakar patvirtintas koronaviruso atvejis siejamas su asmenine švente Trakų rajone. Vertinama, jog su protrūkiu šiuo metu iš viso siejama 10 susirgimų.

Dar 1 atvejis per vakarykštę parą registruotas atvejis yra susijęs su Vilniaus apskrityje veikiančia logistikos įmone „CAT Cargo Logistics Lietuva“. Koronavirusas patvirtintas vienam įmonės darbuotojui. Iš viso šiuo metu registruoti 4 susiję susirgimai.

Kauno apskrityje vakar registruotas 1 atvejis yra siejamas su Raseinių rajone vykusia šeimos švente. COVID-19 nustatyta asmeniui, kuris yra Prezidento Jono Žemaičio gimnazijos mokinys. Šiuo metu turimais duomenimis, asmuo ugdymo įstaigoje buvo rugsėjo 2 d. Izoliuoti 24 didelės rizikos sąlytį mokykloje turėję bendraklasiai.

NVSC primena, kad mokinių, kurie šiuo metu yra izoliacijoje, tėvai yra vadinamasis kontakto kontaktas, tad jiems izoliacija neturi būti taikoma. Izoliacija taikoma, kai turėtas didelės rizikos sąlytis su sergančiu COVID-19 liga asmeniu, kuriam liga patvirtinta laboratoriniu tyrimu.

Dar 1 naujas koronaviruso atvejis siejamas su židiniu „Klaipėdos energijoje“. Asmuo nėra darbuotojas. Vertinama, jog su protrūkiu šiuo metu yra susiję 3 COVID-19 atvejai.

Be to, vertinama, kad vakarykštę parą 8 žmonės užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, tačiau šie atvejai, šiuo metu turimais duomenimis, nepriskiriami infekcijos židiniams.

Atkreiptinas dėmesys, kad 2 iš šių asmenų yra Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos mokiniai. Šiuo metu turimais duomenimis, asmenys ugdymo įstaigoje buvo rugsėjo 4 d. Izoliuoti 54 didelės rizikos sąlytį mokykloje turėję bendraklasiai. Dėl mokytojų izoliavimo dar sprendžiama.

Taip pat 1 iš šių asmenų yra Martyno Mažvydo progimnazijos mokinys. Kaip jau pranešta vakar, izoliuoti 24 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys.

8 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 8 asmenys (3 Vilniaus, 2 Klaipėdos ir po 1 – Marijampolės, Šiaulių bei Kauno apskrityse). Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 3131 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 1037 asmenys, 1994 – pasveiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)