Plačiau sergamumo koronavirusine infekcija situaciją Lietuvoje ir kovos su ja priemones pirmadienį spaudos konferencijoje apžvelgė sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos vadovas Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Liga plinta tarp jaunų

Kaip spaudos konferencijoje sakė ministras A. Veryga, šiuo metu sulaukiama daug žinučių, ką daryti ugdymo įstaigai, kurioje nustatytas koronavirusas. Pasak ministro, tikrai ne visais atvejais ugdymo įstaiga turi karantinuotis.

„Kiekvienoje situacijoje yra sprendžiama individualiai, įvertinus, kiek kontaktų turėjo užsikrėtęs asmuo. Bet tikrai nereiškia, kad visa ugdymo įstaiga turėtų rinktis nuotolinį mokymąsi“, – sakė A. Veryga.

Ministro teigimu, stebint epidemiologinę situaciją, šiuo metu ji nėra itin blogėjanti. Tačiau negalima atsipalaiduoti, nes, kaip sakė A. Veryga, sąlyginis situacijos pagerėjimas gali būti siejamas su tuo, jog pradėjome labiau saugotis.

„Santykinai nedidelis mirčių skaičius paaiškinamas tuo, kad koronaviruso infekcija dažniau užsikrečia jaunesni žmonės, negu buvo kovo ir balandžio mėnesį. Bet nepamirškime, kad tie jaunesni žmonės anksčiau ar vėliau vis tiek susitinka su vyresniais“, – sakė A. Veryga.

Kaip sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus padalinio vadovė Rolanda Lingienė, daugiausia COVID-19 ligos atvejų nustatoma testuojant asmenis, priklausančius aukštai rizikos grupei, arba atliekant profilaktinius tyrimus.

„Per pirmą rugsėjo savaitę besimptomių atvejų nustatyta 40 proc. Per rugpjūtį jų buvo 29 proc. Serga vis jaunesni žmonės, be to, COVID-19 nustatyta ir mokyklų auklėtiniams“, – sakė NVCS atstovė.

Aktualūs du židiniai

Pasak R. Lingienės, šiuo metu aktualūs 2 židiniai, susiję su asmeninėmis šventėmis.

„Per vakarykštę parą Tauragės apskrityje nustatyti 4 atvejai siejami su Klaipėdos apskrityje vykusia švente“, – sakė R. Lingienė.

Kitas židinys – Trakų rajone vykusi šeimos šventė.

„Šios šventės metu buvo rūkomas kaljanas – visi susirgę, tai yra 9 asmenys, jį rūkė. O svečių buvo apie 30. Tad, jei buvo daugiau rūkiusių kaljaną, tikėtina ir daugiau susirgimų. Nustatytas gana didelis sąlytį turėjusių asmenų skaičius – apie 100. Šie asmenys laikomi didelės rizikos ir visi yra izoliuoti. Jie iš tokių svarbių įstaigų kaip Trakų rajono savivaldybė, policijos, seniūnijų darbuotojai“, – sakė R. Lingienė.

Taip pat, pasak NVSC atstovės, sekmadienį užregistruotas dar vienas naujas židinys. Koronavirusas nustatytas žemės ūkio prekyba ir priežiūra užsiimančioje įmonėje, kuri veikia Kėdainiuose. Asmuo yra šios įmonės darbuotojas. Dabar su šia įstaiga susiję 2 susirgimai.

„Pirmasis nustatytas, kai asmuo užsikrėtė po kontakto su antriniu atveju, susijusio su „Adform“ kiemeliu. Pirminė hipotezė, kad galėjo būti pažeistos izoliacijos sąlygos, nes laikantis saviizoliacijos antriniai, o juo labiau tretiniai atvejai negali būti užfiksuoti“, – kalbėjo R. Lingienė.

Nerimas dėl moksleivio

Anot NVSC atstovės, koronavirusu užsikrėtęs mokinys iš Pilaitės Martyno Mažvydo progimnazijos lankėsi futbolo treniruotėje, todėl sąlytį turėjusių asmenų skaičius gali padidėti.

„Norėčiau priminti, kad mokinių, kurie šiuo metu laikosi saviizoliacijos, tėvai yra kontaktų kontaktas arba antrinis kontaktas ir jiems izoliacija neturi būti taikoma. Tai – tarptautinė praktika, jie nelaikomi kaip didelės rizikos asmenys. Bet, žinoma, yra įvairių aplinkybių, ir tai sprendžia NVSC. <...> Jei vaikai izoliuoti ir tėvams reikia juos prižiūrėti, tie tėvai negaus nedarbingumo pažymėjimų“, – sakė R. Lingienė.

Specialistė pakomentavo ir dabartinius mokyklų sprendimus.

„Ši situacija rodo, kad mokyklos, mokyklų bendruomenės neretai renkasi ne gyventi naujoje realybėje su koronavirusu, ne imtis visų reikalingų priemonių, bet avansu užkirsti kelią grėsmėms, kurios dar net nėra nustatytos. Tai, žinoma, irgi yra sprendimas, bet labai greitai galime prieiti tokią situaciją, kai karantiną pačios mokyklos įsives visur. Šiuo metu per 4 mokslo dienas reikėjo izoliuoti daugiau nei 200 mokinių ir jų tėvų bei pedagogų. Jei būtų izoliuotos ištisos klasės, kaip pirmomis dienomis bandyta, kurios neturi jokio sąlyčio su susirgusiais, tai įsivaizduokite, kokie tai bus skaičiai. Su virusu teks gyventi ilgai, reikia prie jo priprasti ir taikyti visas atsargumo priemones, apie kurias informuojame. Akivaizdžiai matyti, kad informacijos trūksta, dėl to kitą savaitę NVSC organizuos mokymus ugdymo įstaigoms“, – kalbėjo R. Lingienė.

Europos ekonominės erdvės šalyse, pasak R. Lingienės, šiuo metu vaikų ir paauglių iki 19 metų sergamumas yra mažiau nei 5 proc. Lietuvoje šiuo metu jis sudaro 7,29 proc.

„Absoliučiai didžioji dauguma žmonių serga arba besimptomėmis formomis, arba simptomai mažai išreikšti“, – sakė R. Lingienė.

Epidemiologė pasakojo, kad nuo rugsėjo 1-osios koronavirusu užsikrėtė 9 mokyklose būnantys asmenys, iš jų – 7 moksleiviai. Izoliacijos šiuo metu laikosi apie 200 moksleivių, jų tėvai, mokytojai, galbūt kiti mokyklos darbuotojai, jeigu turėjo sąlytį su užsikrėtusiais.

7 nauji atvejai siejami su židiniais

NVSC pranešė, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 17 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. 9 iš jų užregistruoti Vilniaus, 4 – Tauragės, 3 – Kauno ir 1 – Marijampolės apskrityse.

R. Lingienė pasakojo, kad ligoninėse šiuo metu dėl koronaviruso gydomi 42 asmenys, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose guli 4, su deguonies kaukėmis – 16, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 1 ligoniui.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 14 žmonių. 3 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko. Įvežtinių atvejų per praėjusią parą neužregistruota.

4 per pastarąją parą Tauragės apskrityje nustatyti koronaviruso atvejai siejami su Klaipėdoje rugpjūčio 28 d. vykusia šeimos švente. Sekmadienį COVID-19 liga patvirtinta vienam šios šventės dalyviui ir trim su šventės dalyviais kontaktavusiems asmenims. Vertinama, kad su protrūkiu dabar iš viso siejami 7 koronaviruso atvejai.

2 nauji atvejai Vilniaus apskrityje siejami su asmenine švente, vykusia rugpjūčio 28 d. Trakų rajone. Abu asmenys dalyvavo šventėje. Iš viso su šiuo židiniu siejami 9 COVID-19 atvejai.

Taip pat sekmadienį užfiksuotas naujas židinys Kauno apskrityje. Koronavirusas nustatytas žemės ūkio technikos prekyba ir priežiūra užsiimančioje įmonėje. Šiuo metu su židiniu siejami 2 koronaviruso atvejai.

Be to, vertinama, kad per pastarąją parą 7 žmonės užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, tačiau šie atvejai, turimais duomenimis, nepriskiriami infekcijos židiniams.

Vienas iš šių asmenų yra vaikas, lankantis vieną privačią Vilniaus mokyklą. Paskutinį kartą joje vaikas buvo rugsėjo 2 d. Izoliuota viena klasė, kurioje mokosi 14 vaikų, ir 2 mokytojai, kontaktavę su užsikrėtusiuoju. Taip pat nedelsiant priimti sprendimai dėl patalpų dezinfekcijos.

NVSC primena, kad mokinių, kurie šiuo metu laikosi izoliacijos, tėvai yra vadinamasis kontakto kontaktas, tad jiems izoliacija neturi būti taikoma. Izoliacija taikoma, kai turėtas didelės rizikos sąlytis su sergančiu COVID-19 liga asmeniu, kuriam liga patvirtinta laboratoriniu tyrimu.

3 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 3 asmenys. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su tais, kuriems nustatyta COVID-19, nebendravo.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinta 3100 COVID-19 ligos atvejų, tebeserga 1046 asmenys, 1955 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, paisyti fizinės distancijos ir kita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (389)