Kaip sekasi valdyti koronaviruso infekcijos plitimą Lietuvoje penktadienį spaudos konferencijoje pranešė sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos vadovas Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Pasak D. Razmuvienės, pastarąją parą registruoti dar 2 nauji židiniai.

„Buvo 29 aktyvūs židiniai, vakar dieną registruoti dar 2. Iš viso jau turime 31 aktyvų židinį. Pirmas Vilniaus rajone registruotas židinys yra siejamas su vandentiekio, šildymo ir kondicionavimo sistemų įrengimu užsiimančia įmone. Čia registruoti 2 atvejai per vakar dieną. Šiuo metu iš viso ten yra 3 COVID-19 atvejai. Kitas židinys Šiauliuose, siuvimo įmonėje. Vakar patvirtintas vienam asmeniui, dabar yra jau 2 toje siuvykloje susirgę asmenys. Aišku, ne visada pavyksta nustatyti infekcijos šaltinį. Per vakar dieną tokių atvejų yra 4 – 3 Vilniuje ir 1 Kauno apskrityje“, – sakė epidemiologė.

Koronavirusas plinta mokyklose

Koronavirusas jau ima plisti mokyklose, net kai kurios net uždaromos.

„Pasirodžiusi informacija apie du naujus moksleivių susirgimus – Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos ir Raseinių Šaltinio progimnazijos. Duomenys kol kas labai kuklūs. Kalbant apie Klaipėdos susirgimą – mokinys mokymosi procese nuo rugsėjo 1 dienos nedalyvavo, nes buvo saviizoliacijoje, kadangi nuo rugpjūčio 31 dienos turėjo kontaktą su [susirgusiu koronavirusu] šeimos nariu. Bet jo užsikrėtimo priežastis yra konservatorijos suorganizuota stovykla. Ten susirgęs asmuo lankėsi ir dabartiniu metu yra 30 asmenų, kurie yra turėję sąlytį su šiuo susirgusių asmeniu. Stovykloje iš viso buvo 78 vaikai ir jie gyvena įvairiuose Lietuvos regionuose“, – sakė epidemiologė D. Razmuvienė.

Daiva Razmuvienė

Antrasis užsikrėtęs moksleivis – Raseinių gimnazijos penktokas. Šiuo metu situacija vis dar tiriama.

„Mokykloje šiuo metu jau nustatyti 32 asmenys, kurie turėjo kontaktą. 26 bendraklasiai, mokytojas ir 5 šeimos nariai. Tačiau mokinys lankėsi ugdymo įstaigoje ir lankėsi ne tik savo mokykloje, bet ir meno mokykloje. Dabartiniu metu dirba epidemiologai. Mokinio užsikrėtimo galimybė siejama su Raseinių rajone rugpjūčio 22 dieną vykusia šeimos švente. Asmuo bendravo su toje šventėje dalyvavusiu žmogumi. Kaip tik po 8 dienų pasireiškė simptomai“, – sakė D. Razmuvienė.

Pasak epidemiologės, šiuo metu židinių formavimasis persikėlė į ugdymo įstaigas, kur kasdien registruojama po keletą naujų susirgusių vaikų. Specialistė sakė, kad iki ketvirtadienio koronavirusu Lietuvoje per visą laikotarpį sirgo 101 vaikas.

„Manau, dabar tie židiniai patys aktualiausi, nes yra ugdymo proceso pradžia. <...> Dabar dėmesys nukreiptas į ugdymo įstaigas. Kalbant apie paskutinius du židinius, kontaktinių asmenų skaičiumi jie, tikriausiai, bus gausūs. Raseiniuose šiuo metu yra 32 asmenys, kurie turėjo aukštą riziką. Kadangi asmuo lankėsi ir meno mokykloje, tai aišku, kad kontaktinių asmenų skaičius didės. Galimai gali būti gausiausi židiniai, kurie atsiras ugdymo įstaigose“, – įspėjo D. Razmuvienė.

Nuotolinio mokymo kol kas nebus

Paklaustas, ar tai reiškia, kad bus grįžtama prie nuotolinio mokymo, A. Veryga kalbėjo: "„Šita situacija nėra joks pretekstas net ir mieste galvoti apie nuotolinį mokymą, nekalbu apie šalį. Yra sudėliotos visos priemonės, mokyklas konsultuoja NVSC specialistai, vertina, kokia yra situacija konkrečioje mokykloje ir, atsižvelgdami į tai, priima tam tikrus sprendimus.

Bendrai dėl nuotolinio mokymosi, kaip ne kartą buvo minėta, bus stengiamasi taikant kitas priemones [nuotolinio mokymo] masiniam naudojimui išvengti, kad tėvai galėtų eiti į darbą, dalyvauti savo įprastinėje veikloje, kad nestotų šalies ekonomika. Tik kritiniu atveju galėtų būti svarstoma, kad šalis galėtų grįžti prie nuotolinio mokymo“.

Vis daugėja tėvų, kurie medikų prašo, kad šie vaikams rekomenduotų nuotolinį mokymą. Paklaustas, ar dėl to neplanuojama keisti nuotolinio mokymo rekomendacijų, A. Veryga sakė, kad tikrai ne.

„Gali būti tokių situacijų, jos turėtų būti išimtinės, kai vaikai serga lėtinėmis sunkiomis ligomis – jiems nuotolinis mokymas galėtų būti prasmingas ir rekomenduojamas, bet tai neturėtų būti masinis reiškinys ir tie pavieniai vaikų, kuriems ir taip būdavo galimybė organizuoti mokymą namuose, neturėtų sukelti didelio antplūdžio į sveikatos priežiūros įstaigas“, – teigė ministras.

Ministro paklausus, ar tikrai realu įgyvendinti visas SAM rekomendacijas ugdymo įstaigoms, A. Veryga atsakė, kad pačios ugdymo įstaigos turėtų šias rekomendacijas prisitaikyti taip, kaip patogu.

„Tikrai yra tam tikros specifikos ugdymo įstaigose. <...> Užtat ir nėra kiekvienai įstaigai surašytų labai detalių, kiekvienai įstaigai absoliučiai tinkančių reikalavimų, rekomendacijų. Atsižvelgiant į įstaigos specifiką, patalpas, įstaigos turi susidėlioti savo sprendimus. Kiek tenka girdėti, ir dviem pamainomis vaikai mokomi, kad būtų galima valdyti šią riziką, ir kitų sprendimų yra ieškoma, tai tikrai manau, kad įstaigos, kurios skyrė tam pakankamai dėmesio, rado tam sprendimus, nepriklausomai nuo to, kiek yra patalpų“, – kalbėjo A. Veryga.

Kaimynai spręs, kaip vertinti Lietuvą

Sveikatos apsaugos ministras pranešė, kad penktadienį vyks Europos Sąjungos (ES) šalių sveikatos apsaugos ministrų nuotolinis posėdis, kuriame bus kalbama apie bendrus vakcinų pirkimus ir iššūkius, su kuriais susiduria šalys.

„Taip pat su nekantrumu laukiame, koks bus paskelbtas Lietuvos rodiklis. Europos ligų kontrolės centras turėtų tuos rodiklius šiandien paskelbti ir patikslinti, pagal tai mūsų kaimynės – Latvija ir Estija priims sprendimus dėl paveiktų šalių sąrašo. Kol kas tų rodiklių neturime“, – sakė A. Veryga.

Jei, pasak ministro, rodiklis bus didesnis nei 16 sergančiųjų 100 tūkstančių gyventojų, šalys, tikėtina, kad apsispręs įtraukti Lietuvą į paveiktų šalių sąrašą. Tokiu atveju išvykus į užsienį, lietuviams bus privaloma izoliacija.

Keičiasi registracijos į renginius tvarka

Kaip spaudos konferencijoje sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovas, reaguojant į tam tikrus pageidavimus ir pastabas, pakoreguota tvarka dėl registracijos renginiuose.

„Registruojant dalyvius, žiūrovus į tam tikrus kultūros, pramogų renginius, dabar bus galimybė registruoti ne tik elektroniniu būdu, bet ir kitais būdais, pavyzdžiui, popieriniais sąrašais. Kad visgi, jei būtų nustatytas ligos plitimas, kad būtų galima žinoti, kas dalyvavo renginyje ir informuoti tuos žmones, kad jie yra tam tikroje rizikoje ir galbūt net išsiaiškinti aukštos rizikos kontaktus“, – sakė A. Veryga.

Įvežtiniai atvejai – iš 6 valstybių

NVSC penktadienį pranešė, kad iš 26 per praėjusią parą Lietuvoje patvirtintų COVID-19 atvejų 13 registruota Vilniaus, 5 Tauragės, po 2 – Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Utenos apskrityse.

Anot D. Razmuvienės, iš viso šiuo metu yra 31 aktyvus židinys.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 15 žmonių, 4 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą registruoti 7 įvežtiniai atvejai.

Per praėjusią parą 4 įvežtiniai atvejai registruoti Vilniaus apskrityje – COVID-19 patvirtintas asmenimis, į Lietuvą grįžusiems iš Lenkijos, Rusijos ir Švedijos bei užsieniečiui, į Lietuvą atvykusiam iš Baltarusijos.

Dar 2 įvežtiniai atvejai per ketvirtadienį registruoti Klaipėdos apskrityje. Koronavirusas patvirtintas dviem asmenims, į Lietuvą atvykusiems iš Ukrainos.

7-asis įvežtinis atvejis – koronavirusas patvirtintas Šiaulių apskrityje asmeniui, į Lietuvą grįžusiam iš Vokietijos.

11 naujų atvejų siejama su židiniais


5 atvejai, per praėjusią parą nustatyti Tauragės apskrityje, yra siejami su protrūkiu viename iš kariuomenės dalinių. Iš viso su šiuo židiniu siejami 32 susirgimai, įskaitant patvirtintus praėjusią parą.

1 ketvirtadienį Utenos apskrityje nustatytas atvejis yra siejamas su židiniu įmonėje „Intersurgical“. Šiuo metu registruoti 46 su šiuo protrūkiu susiję atvejai.

Dar 1 naujas atvejis praėjusią parą registruotas Vilniuje veikiančioje metalinius dangtelius gaminančioje įmonėje „Elmoris“. Tai 8-asis infekcijos atvejis, susijęs su šiuo židiniu.

Praėjusią parą registruotas 1 koronaviruso atvejis, kuris siejamas su viena statybų įmone „Montuotojas“, apie su kuria susijusius susirgimus skelbta jau anksčiau. Tai 4-asis susirgimas, siejamas su šiuo židiniu.

Taip pat registruoti dar du nauji židiniai. Pirmasis siejamas su vandentiekio, šildymo, kondicionavimo sistemų įrengimu užsiimančia įmone „Energomazgas“. Čia per praėjusią parą registruoti 2 infekcijos atvejai. Šiuo metu turimais duomenimis, su židiniu dabar siejami 3 COVID-19 atvejai.

Antrasis naujas židinys – Šiauliuose veikiančioje siuvimo įmonėje „Interscalit“. Per praėjusią parą patvirtintas 1 asmeniui, o iš viso su šiuo protrūkiu siejami 2 koronaviruso atvejai.

Be to, nustatyta, kad 4 žmonės (2 Vilniaus, 1 Kauno, 1 Utenos apskrityse) užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas.

4 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 4 asmenys – 3 Vilniaus ir 1 Kauno apskrityse.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 3004 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 985 asmenų, 1920 – pasveiko.

Ligoninėse šiuo metu dėl koronaviruso, anot D. Razmuvienės, gydomi 46 asmenys, iš jų reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose gydomi 6, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 2, su deguonies kauke gydoma 15 pacientų.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.