„Darželyje yra patvirtintas vienas šios ligos atvejis. Užsikrėtė vienas asmuo – darbuotojas. Asmuo susirgimo dieną nebuvo darbo vietoje. Įstaiga informuota raštu ir telefonu apie atvejį ir būtinąsias procedūras, taip pat susisiekta su vaikų tėvais, kurie buvo konsultuojami NVSC specialisto. Visiems kontaktavusiems asmenims (tiek darbuotojams, tiek vaikams) buvo išrašyti siuntimai pas šeimos gydytoją atlikti chemoprofilaktiką“, – teigė NVSC atstovai.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atstovai nuramino, kad situacija Vilniaus lopšelis-darželis „Gandriukas“ yra valdoma.

„Nustatytas vienas suaugusiojo užsikrėtimas meningokokine infekcija. Susirgęs asmuo šiuo metu yra gydomas. Įstaiga buvo konsultuojama Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistų, pateiktos rekomendacijos. Ugdymo įstaigoje dirbantys asmenys, turėję artimą kontaktą su susirgusiuoju, buvo informuoti, atlikta chemoprofilaktika ir šiuo metu asmenys yra stebimi. Siekiant užtikrinti profilaktiką, įstaigos patalpos dezinfekuojamos ir vėdinamos. Daugiau užsikrėtimo atvejų įstaigoje neregistruota“, – teigė savivaldybės atstovai.

Meningokokas B yra ypač pavojinga ir Lietuvoje paplitusi labai liga. 2018 metų Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuva išlieka tarp daugiausiai meningokokinės infekcijos registruojančių Europos šalių. Pernai Lietuvoje šia infekcija užsikrėtė 37 asmenys, iš kurių 6 mirė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiemet per pirmąjį ketvirtį, registruoti 8 susirgimai meningokokine infekcija ir tai penkiais susirgimais mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Šiemet susirgo penki vaikai ir trys suaugusieji. Mirties atvejų neregistruota.

Šiemet Vilniaus apskrityje užregistruoti 4 atvejai: 2 atvejai Vilniaus mieste, 2 – Vilniaus apskrityje. Susirgo 2 vaikai ir 2 suaugusieji.

Kaip Delfi.tv laidoje „Sveikatos receptas“ sakė Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Izabelė Juškienė, šis bakterinės kilmės susirgimas plinta per orą lašelių būdu.

Izabelė Juškienė

„Jis pasireiškia kaip ir pati banaliausia sloga, gali būti ir šiek tiek su kosuliu. Tarsi visiškai nesudėtingas susirgimas. Bet, jei ligos forma agresyvesnė, per keletą valandų temperatūra pradeda kilti labai intensyviai ir būna aukšta, pradeda atsirasti hemoraginės kilmės bėrimai, kurie smarkiai išgąsdina tėvus“, – komentavo gydytoja I. Juškienė.

Pavojingiausia ši liga vaikams iki 6 metų. Tačiau, kuo toliau, tuo labiau pastebima, kad šia infekcija serga ir vyresni kaip 35 metų suaugusieji.

Pasak medikės, susirūpinti tėvai turėtų, jeigu pradėjęs sloguoti ir turintis temperatūros vaikas atsisako valgyti, gerti, būna vangus, gulinėja.

„Kuo vaikas mažesnis, tuo ligos eiga greitesnė. Bet jau pasirodžius bėrimams reiškia, kad infekcija pakliuvusi į kraują ir tai sisteminės ligos pradžia, tai labai svarbu. Dažnai tėvai baiminasi, kad išbėrimas ir temperatūra jau tikrai yra meningokokinė infekcija. Bet bėrimas yra labai specifinis – jis yra hemoraginės kilmės, toks kaip išsiliejęs kraujas po oda ir paspaudus neišnyksta. Tai rimtas ženklas“, – įspėjo I. Juškienė.

Nepaisant to, kad liga prasideda gana paprastai, jos pasekmės gali būti ypač liūdnos.

„Persirgus šia infekcija vaikas gali likti ir be galūnių, be rankų, be kojų, gali atsirasti randai, protinis atsilikimas, kurtumas. Labai svarbu tėvams žinoti, kad skiepai yra pagrindinis kelias užkirsti sunkias ligos komplikacijas. Ji 100 proc. neduos garantijos, kad vaikas nesirgs, bet jis jau iš anksto bus paruoštas gynybinei reakcijai ir organizmas su juo geriau kovos“, – siūlė gydytoja I. Juškienė.

Meningokokas B - situacija Lietuvoje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)