Socialiniame tinkle ministras rašė, kad sutartis buvo sudaryta rugpjūčio 27 dieną. Pagal ją Lietuvą turėtų pasiekti daugiau nei 1,8 mln. vakcinų dozių.

A. Veryga savo paskyroje rašė: „Pagaliau! Sudaryta pirmoji sutartis dėl vakcinų nuo koronaviruso (COVID-19) įsigijimo! Pagal ją, Lietuvai numatoma patiekti kiek daugiau nei 1,8 milijono vakcinų dozių.

Tokią sutartį vakar, rugpjūčio 27 d., sudarė Europos Komisija (EK) su farmacijos milžine „AstraZeneca“. Lietuva dalyvauja šiame susitarime ir sulauks vakcinos nuo šio klastingo viruso, jei tik šios vakcinos klinikiniai tyrimai bus sėkmingi ir kai tik ji bus pagaminta.

Taigi Lietuva šių vakcinų įsigyja pagal EK parengtą ir pasirašytą sutartį su šia kompanija, dalyvaujant valstybių narių atstovams, kuria remiantis Europos Sąjungos (ES) valstybės narės iš šio gamintojo perka 300 milijonų vakcinos dozių, su galimybe vėliau papildomai įsigyti dar 100 milijonų. Įsigytos vakcinos bus paskirstytos proporcingai ES valstybėms narėms pagal jų gyventojų skaičių.

EK toliau tęsia derybas bei siekia panašaus susitarimo ir su kitais vakcinų gamintojais, o sutartis su kompanijomis „Sanofi-GSK“, „Johnson & Johnson“, „CureVac“ ir „Moderna“ numatoma pasirašyti artimiausiu metu.

Mes esame maža, bet veržli ir ambicinga šalis. Tad Lietuva išnaudoja visas galimybes, siekiant suvaldyti šio viruso plitimą ir padėti žmonėms apsisaugoti. Šios vakcinos įsigijimas – vienas svarbiausių veiksnių, kuris padės realiai užkardyti jo plitimą!

Džiugu, kad esame tarp valstybių, kurios vienos pirmųjų gaus vakciną ir galės apsaugoti savo žmonių sveikatą. Akivaizdu, kad vasaros pradžioje startavusios Europos Komisijos derybos su farmacijos kompanijomis davė apčiuopiamų rezultatų. Tad dabar lieka sulaukti, kol ji bus pagaminta ir pasieks mūsų šalį!“

Įsigys su viena išlyga

Kalbėdamas apie vakcinos pirkimą, A. Veryga spaudos konferencijoje penktadienį sakė: „Yra toks EK sudarytas principas, kad šalims paskaičiuoti galimi vakcinų kiekiai ir šalys gali apsispręsti jau dabar, ar tenkina tas kiekis, ar netenkina, ar nori kažkokį kitą tą kiekį nurodyti. Lietuva galėjo prisijungti prie 1,8 mln. vakcinų įsigijimo – tokį norą mes išsakėme.

Bet, ką noriu akcentuoti, tas įsigijimas bus tokiu atveju, jeigu ji sėkmingai baigs klinikinius tyrimus ir bus įrodyta, bus aišku, kad ji tinkama, efektyvi ir saugi vakcina“, – paaiškino ministras.

Vakcinų galima tikėtis šių metų pabaigoje

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) vadovas Gytis Andriulionis priminė vakcinos įsigijimo priešistorę: „Šių metų pradžioje, kai pradėta kalbėti apie vakcinų kūrimą ir jų įsigijimą, jau buvo tokia situacija, kad tokios didžiosios šalys, kaip Vokietija, Prancūzija, turinčios stiprią farmacijos pramonę, jau buvo įpusėjusios derybas su savo farmacijos kompanijomis dėl vakcinos kūrimo ir įsigijimo.

Būtent tada Lietuvai kartu su kitomis sąlyginai mažesnėmis valstybėmis, pavyko per Europos Sąjungą pademonstruoti vienybę ir įstoti į tą mechanizmą, jį pertvarkant. Buvo sukurtas ir startavo centralizuotas Europos Sąjungos vakcinų įsigijimo mechanizmas, kai visos valstybės, dalyvaudamos pačios, perleisdamos dalį įgaliojimų EK, pradėjo derybas su visais vakcinos vystytojais ir gamintojais“.

Pasak VVKT vadovo, šis procesas jau duoda pirmuosius vaisius. Šiuo metu pasaulyje kuriamos kelios dešimtys vakcinų nuo koronaviruso, kurių didžiajai daliai kol kas atliekami klinikiniai tyrimai.

„Europos Komisijoje buvo nustatytos taisyklės, su kuriomis kompanijomis bendrauti toliau. Yra iškeltos kelios sąlygos, kad 2020 metais bus pradėti vykdomi klinikiniai tyrimai, pateikti įrodymai apie galimą registracijos potencialą ir apie plataus masto gamybos paleidimą 2021 metais.

Kompanijų, atitinkančių tokias sąlygas, identifikuotos šešios. Šiuo metu su visomis jomis vykdomos derybos.

Šią dieną turime pirmąją išankstinę pirkimo sutartį. Jeigu kalbėti buitiškai, Europos Komisijoje buvo suderėtos vakcinos kainos, pristatymo terminai, preliminarūs registracijos laikai. Pagal suderėtą išankstinę preliminarią sutartį valstybės narės užpildo tam tikrus dokumentus ir įsigyja tam tikrą vakcinų kiekį“, – aiškino G. Andriulionis.

Vakcinų kiekis, kurį galima įsigyti, nustatomas pagal valstybės gyventojų skaičių. Pirmųjų vakcinų ir Lietuvoje, G. Andriulionio teigimu, galima tikėtis jau šių metu pabaigoje.

„Tikrai pasaulyje būsime vieni iš pirmųjų, nes poreikis didesnis negu galimi gamybos pajėgumai. O plataus masto gamyba ir pati registracijos pabaiga numatoma kitų metų pradžioje“, – žadėjo G. Andriulionis, pridūręs, kad artimiausiu metu sutartys bus parengtos ir su kitais gamintojais.

Vaistas yra dviejų antikūnų derinys

Jungtinės Karalystės ir Švedijos farmacijos milžinė „AstraZeneca“ antradienį pranešė pradėjusi klinikinius vaisto, skirto užkirsti kelią COVID-19 infekcijos plitimui bei gydyti užsikrėtusius žmones, tyrimus, o pirmiesiems savanoriams jau buvo skirtos naujojo vaisto dozės.

Vaistas, žinomas kaip AZD7442, yra dviejų antikūnų derinys, o jo poveikis tiriamas 48 sveikiems nuo 18 iki 55 metų žmonėms

Bendrovės teigimu, tyrimas padės įvertinti vaisto saugumą ir bus naudojamas tiek siekiant užkirsti kelią ligai, tiek sustabdyti jos progresavimą jau infekuotiems pacientams.

Tyrimo rezultatų tikimasi sulaukti iki šių metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (471)