Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė pranešė naujienas apie koronaviruso plitimą Lietuvoje ir priemones, kurios turėtų padėti situaciją suvaldyti.

Lyderė blogąja prasme

D. Razmuvienė pasakojo, kad nauji atvejai registruoti 5 apskrityse.

„Daugiausia – 14 [naujų atvejų] registruota Vilniaus apskrityje. Pastaruoju metu matome, kad būtent Vilniaus apskritis yra lyderė blogąja prasme“, – konstatavo epidemiologė, pridūrusi, kad po 6 atvejus registruota Kauno, Utenos ir Panevėžio apskrityse, dar 4 atvejai nustatyti Klaipėdos apskrities gyventojams.

„Iš vakar patvirtintų 36 atvejų 26 yra simptominiai, reiškia, kad jiems pasireiškė simptomai, ir 13 asmenų nebuvo simptomų. Jie nustatyti, atliekant židinio tyrimą“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Pasak D. Razmuvienės, bendra tendencija šiuo metu Lietuvoje yra tokia, kad besimptomių atvejų iš viso registruojama apie 25 proc.

Taip pat, kaip teigė epidemiologė, atvejų, kai negalima nustatyti, kur žmogus užsikrėtė, rugpjūtį padaugėjo. Manoma, kad asmenys arba piktybiškai nepasako, kur jie buvo, arba iš tiesų negali prisiminti visų savo maršrutų per 14 dienų, tad ir užkrato šaltinis neatsekamas.

Svarbus priminimas

Specialistė priminė, kad artėjant šaltajam metų laikui vėl padaugės ir peršalimo atvejų.

Daiva Razmuvienė

„Nereikia pačiam vertinti ligos diagnozės, pajutus pirmuosius simptomus reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pagalba bus suteikta telefonu ar tai vaikas, ar suaugęs. Vaikams pradėjus eiti į mokyklas, ten taip pat bus infekcijos atvejų, įvairių, ne tik koronavirusinės infekcijos. Todėl patiems spręsti, ką daryti, tikrai nereikia“, – sakė D. Razmuvienė.

Pasak D. Razmuvienės, būtina laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo, rankų higienos bei saugaus atstumo.

„Tai tikrai gali apsaugoti, sumažinti viruso plitimą. Tas atostogų laikas, kaip ir sakėme, birželis, liepa ir rugpjūtis, aišku, visuomenėje buvo atostogų nuotaikos ir dabar visuomenėje turime tą, ką matome. Kiekvieną dieną rugpjūčio mėnesį yra fiksuojama vidutiniškai nuo 20 iki 25 patvirtintų susirgimų atvejų“, – sakė D. Razmuvienė.

26 aktyvūs židiniai

Anot specialistės, šiuo metu aktyvūs yra 26 židiniai, kuriuose susirgimų skaičius įvairus. Taip pat, kadangi židiniai yra aktyvus 14 dienų, vis po porą atvejų registruojama, susijusių, su ankstesniais židiniais.

„Reiškia, kad tie žmonės užsikrėtė, kaip antriniai kontaktai“, – paaiškino D. Razmuvienė.

Epidemiologė pridūrė, kad židinių skaičius šiuo metu didėja, palyginti su liepa ir birželiu. O, palyginti su pavasario židiniais, skiriasi jų pobūdis. Anot D. Razmuvienės, pavasarį daugiau liga plito įvairaus profilio asmens sveikatos priežiūros įstaigose, dabar gi kultūros įstaigose, šeimose ir asmeninėse šventėse bei biuruose, kur gausiai susiburia darbuotojai ir nepaiso atstumų bei saugumo reikalavimų.

„[Daugiausia] serga jauni asmenys. Rugpjūčio mėnesį 70 proc. sergančiųjų buvo jauni asmenys nuo 20 iki 50 metų. Būtent tie asmenys yra aktyvūs: jie lankosi prekybos centruose, kultūros renginiuose, baruose. Aišku, mes be to negalime gyventi, bet turime ir rezultatus“, – skėstelėjo rankomis epidemiologė.

Koreguos testavimo strategiją

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovo, greitu metu bus koreguojama testavimo strategija, nes augant atvejų skaičiui išauga ir naujų židinių skaičius bei asmenų, kuriuos reikia tikrinti ne profilaktiškai.

Aurelijus Veryga

„Šiek tiek bus mažinamas profilaktinių testavimų skaičius savivaldybėse, kurios bus įtrauktos į rizikingų savivaldybių sąrašą. Bet bus plečiamas simptominių atvejų testavimo skaičius ir židinių testavimo skaičius. Bus suformuotos dvi atskiros eilės – ne simptominiams asmenims, kurie tikrinasi profilaktiškai, ir simptominiams, kur bus nustatytas tam tikras procentas. Šiandien ryte kalbėjome, kad, matyt, bus apie 10 proc. vietų ir laikų mobiliuose punktuose palikti būtent simptominiams asmenims, kad jie galėtų greitai užsiregistruoti ir greičiau atlikti tyrimą“, – sakė A. Veryga.

Greitaisiais testais tirs mokytojus

Taip pat A. Veryga pranešė, kad mokytojai bus testuojami greitaisiais koronaviruso testais. Savivaldybės turės nurodyti, kokio skaičiaus greitųjų testų jiems reikėtų.

„Preliminariai planuojama iš pradžių pateikti apie 70 proc. mokytojų, nes tikrai tikėtina, kad visi 100 proc. nesitestuos, tai nebus privalomas testas. Savivaldybės turės susiplanuoti su sveikatos priežiūros įstaigomis ir suplanuoti sveikatos priežiūros specialistą, kuris atkeliautų į ugdymo įstaigą ir galėtų tokius testus paimti, suvesti juos į e. sveikatos sistemą“, – kalbėjo ministras.

Jei greitojo testo atsakymas būtų teigiamas, būtų atliekamas ir PGR tyrimas.

Ministro teigimu, Lietuvos laboratorijos turi būti užimtos ne tik COVID-19 testų atlikimu, bet ir kitų būtinų tyrimų atlikimu. Todėl, pasak SAM vadovo, natūralu, kad laboratorijos fiziškai nespėtų atlikti tiek daug įvairių tyrimų vienu metu.

Kaip sakė A. Veryga, mokytojų tyrimams turės ruoštis ne mokyklų direktoriai, bet savivaldybės.

„Du svarbūs aspektai – pirmiausia ugdymo įstaigų bendruomenėje yra daug nerimo, panaši situacija buvo ir su darželiais, kai buvo masiškai norima pasitikrinti. Tai norime sudaryti tokią galimybę, nes girdime ne tik iš mokytojų bendruomenės, toliau bus dirbama ir su kitais sektoriais, ir su vidaus reikalų sistema, norą testuotis yra išsakę ir socialinių įstaigų darbuotojai. O tai, kad greitaisiais testais nustatomas antikūnų susiformavimas, nereiškia, kad žmogus jau yra baigęs sirgti. Gali būti ir tokių atvejų. Bet gali būti tokių atvejų, kai bus nustatomi ir židiniai. Labai daug jų nenustatysime, bet tai pridės tam tikro saugumo ir pasitikėjimo tiems žmonėms, kuriems dabar reikės grįžti ir kurių dalis yra rizikos grupėje“, – sakė A. Veryga.

Susitiks su daugiausia problemų keliančių gydymo įstaigų vadovais

A. Veryga pasidžiaugė, kad didžioji dalis gydymo įstaigų paslaugas jau atnaujino, o šiuo metu kalbamasi, koks bus tolimesnis apmokėjimas. Pasak ministro, su maždaug 10 problematiškiausių gydymo įstaigų ateinančią savaitę bus susitinkama ir aptariama situacija. Į susitikimus bus kviečiami įstaigų vadovai, miestų merai.

„Vienas iš galimų apmokėjimo pasirinkimų yra skaičiuoti tą paslaugų pasiekimo procentą ne vienam mėnesiui, o visam ketvirčiui, kad gydymo įstaigos, kurios nedaug atsiliko nuo numatyto plano, sugebėtų pasivyti ir gauti finansavimą“, – kalbėjo A. Veryga.

Ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 54 žmonės

Kaip sakė D. Razmuvienė, šio ryto duomenimis, ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 54 žmonės, 8 iš jų gydomi reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose. 3 asmenims taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, su deguonies kaukėmis yra 25 ligoniniai.

Po kontakto su sergančiaisiais užsikrėtė 27 žmonės, 8 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą Panevėžio apskrityje registruotas 1 įvežtinis atvejis – asmuo į Lietuvą grįžo iš Didžiosios Britanijos.

Septyni atvejai siejami su ta pačia įmone

7 per praėjusią parą Vilniaus ir Utenos apskrityse nustatyti atvejai yra siejami su židiniu įmonėje „Intersurgical“. Visi asmenys buvo izoliacijoje, tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti atliktas dėl turėto sąlyčio. Šiuo metu registruota 16 su šiuo protrūkiu susijusių atvejų. Kaip jau skelbta, vertinama, kad židinys įmonėje turi sąsajų su šeiminiu protrūkiu Molėtų rajone.

D. Razmuvienė, paklausta apie plintantį židinį "Intersurgical" gamykloje, pasakojo, kad dabar jis dar yra naujas, tebėra aktyvus, tyrimas dar nepasibaigęs, tad apie šio židinio rezultatus kol kas anksti kalbėti.

„Visada, kai nustatomas židinys ir pradedamas epidemiologinis tyrimas, aišku, tie kontaktiniai asmenys, kurie turi aukštą riziką, yra izoliuojami, jiems tiekiamos rekomendacijos ir dabartiniu metu vyksta šios įmonės epidemiologinių tyrimų procesas. Tai kiekvieną dieną gali atsirasti naujų atvejų“, - įspėjo peidemiologė.

Koronavirusas nustatytas ir 2 užsieniečiams

Taip pat 2 atvejai, nustatyti per vakar, siejami su rugpjūčio 15-16 d. Prienų rajone vykusiu „PravalFestu“. Vakar COVID-19 liga patvirtinta dviem šio renginio dalyviams, kuriems pasireiškė koronavirusinei infekcijai būdingi simptomai. Iš viso su šiuo renginiu siejami 7 atvejai, įskaitant patvirtintus per vakar.

Be to, vakarykštę parą Kauno apskrityje COVID-19 liga patvirtinta dviem užsieniečiams, dirbantiems Kaune veikiančioje logistikos įmonėje. Iš viso su protrūkiu dabar siejami jau 26 atvejai.

Dar 2 atvejai Kaune siejami su židiniu „Lietuvos geležinkeliai“ padalinyje Kaune. Abu atvejai yra antriniai, t. y. asmenys nėra šios įmonės darbuotojai. Epidemiologų vertinimu, iš viso su židiniu siejami 4 atvejai, įskaitant patvirtintus per vakar.

Toliau aktyvus išlieka ir grožio salone Kaune įsiplieskęs židinys. Vakar registruotas 13-asis susijęs COVID-19 ligos atvejis. Šis atvejis antrinis, žmogui yra pasireiškę koronavirusui būdingi simptomai.

Tuo metu, Vilniuje vakar patvirtintas dar 1 koronavirusinės infekcijos atvejis, siejamas su židiniu chore „Draugiški projektai“. Atvejis yra antrinis, t. y. vertinama, kad asmuo užsikrėtė, pabendravęs su choro veikloje dalyvaujančiu asmeniu. Skaičiuojama, kad iš viso su šiuo židiniu dabar siejami 25 susirgimai, įskaitant patvirtintą vakar.

Be to, dar 1 atvejis Vilniuje yra siejamas su židiniu vienos dovanų čekius parduodančios įmonės administracijoje. Iš viso su protrūkiu šiuo metu siejami 7 užsikrėtimo COVID-19 liga atvejai.

Naujas židinys vakar registruotas Panevėžio apskrityje. COVID-19 liga nustatyta žemės ūkio kooperatyvo „Šiaurės aruodai“, įsikūrusio Pasvalio rajone, darbuotojui. Tai antrasis susirgimas šioje įmonėje. Tuo metu, pirmojo asmens užsikrėtimo aplinkybės, epidemiologų vertinimu, siejamos su Akademine kredito unija Kaune.

Be to, nustatyta, kad 10 žmonių – 6 Vilniaus, 3 Klaipėdos, 1 Panevėžio apskrityse – užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtinta COVID-19 liga.

8 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 8 asmenys – 3 Panevėžio, 3 Vilniaus ir po 1 Kauno bei Klaipėdos apskrityse. Asmenys tirti dėl COVID-19 ligai būdingų simptomų.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2762 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 862 asmenų, 1802 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Skirs finansavimą

SAM pranešė, kad pagrindinėms šalies gydymo įstaigoms, kuriose gydomi koronavirusu (COVID-19) užsikrėtę žmonės ir kitoms įstaigoms, prisidedančioms prie koronaviruso pandemijos valdymo skirta daugiau kaip 50 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) lėšų. Jos turi būti investuojamos į reikalingos papildomos medicininės įrangos, asmens apsaugos priemonių įsigijimą, sveikatos specialistų mokymus, kaip saugiai ir kokybiškai dirbti plintant šiai infekcijai.

Siekiant valdyti koronaviruso (COVID-19) infekcijos plitimą ir galimos antrosios bangos padarinius, SAM kartu su Finansų ministerija padės šalies įstaigoms kompensuojant dalį susidariusių išlaidų, patirtų kovojant su šiuo klastingu virusu. Savivaldybių patirtoms išlaidoms padengti jau skirta daugiau nei 11 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (256)