Šį laišką portalas Delfi paskelbė pirmadienį. Su jo turiniu galima susipažinti čia.

Socialiniame tinkle „Facebook“ populiarus medikas, besislepiantis po Ciniško Chirurgo slapyvardžiu, atkreipė dėmesį į tai, kad tyrime kalbama apie tai, jog esant mažam naujų SARS-COV-2 atvejų skaičiui, kaukių nešioti neapsimoka, nes pigiausias būdas apsisaugoti yra laikytis saugaus atstumo ir kruopščiai plauti rankas muilu.

Vis tik medikas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje nedažnas žmogus moka teisingai ir plauti rankas, muiluojant jas mažiausiai 20 sekundžių, vangiai vartoja dezinfekcinį skystį ir nelinkę laikytis saugaus atstumo. Taigi nevykdo anksčiau išvardintų sąlygų.

Kartu gydytojas atkreipė dėmesį, kad tyrime kalbama apie besimptominius viruso nešiotojus.

„Gal kas gali man pasufleruoti, kiek besimptomių nešiotojų turime Lietuvoje, visus esam identifikavę? Pagal tą patį dokumentą tikimasi apie 20 proc., kiti šaltiniai sako, kad 40 proc.“, – atkreipė dėmesį Ciniškas Chirurgas.

Jurgita Sejonienė

Panašios nuostatos laikosi ir Lietuvos Medikų Sąjūdžio (LMS) valdybos pirmininkės pavaduotoja Jurgita Sejonienė. Esą su norvegų atliktu tyrimu ir jo rezultatais viskas yra gerai, bet galbūt medikų laiškas ministrui A. Verygai nėra labai tiksliai suformuluotas.

„Kiekviena šalis turi savo skaičiavimus ir savo modeliavimus. Aišku, reikia remtis ir kitų šalių patirtimi. Aš manau, kad pas mus tai ir yra daroma. Tačiau gal akcentuočiau ir patį visuomenės suvokimą – kiek jie suvokia atskirų priemonių svarbą ir kaip tų priemonių laikosi, saugantis koronaviruso.

Sakydami, kad pagrindinės apsaugos priemonės yra fizinio atstumo išlaikymas, rankų ir paviršių higiena, tai, jeigu mes tas sąlygas vykdome, jeigu turime tokią atsakingą visuomenę, tai greičiausiai privalomo masinio kaukių dėvėjimo ir nereikėtų.

Bet matome, kad, atšaukus privalomą kaukių dėvėjimą ir atlaisvinus visokius socialinius ribojimus, tas atvejų skaičius iš karto auga“, – pastebėjo J. Sejonienė.

Medikės teigimu, reikėtų rinktis: arba apriboti socialinį gyvenimą, kai atstumas turi būti išlaikomas visur – ne tik parduotuvėse, bet visuose renginiuose, bendraujant su šeimos nariais, draugais ir pan., arba, jeigu visuomenė to nesupranta, reiktų įvesti kaukes.

„Sakyčiau, reikia tiesiog visuomenei komunikuoti taip, kad tos kaukės nėra blogis, bausmė. Jos yra dėl visų mūsų saugumo, nes kitų sąlygų mes šiuo metu jau neįvykdėm, ką rodo augantis susirgimų skaičius.

Apskritai, kalbant apie pačią komunikaciją, man labai nepatinka, kad ji vyksta per baudimo aspektą. Manyčiau, kad tai nėra visai geras būdas. Vis tiek esame demokratinė visuomenė ir renkamės palaikyti kitą valstybę, eidami į Laisvės kelią, vadinasi, adekvačių piliečių skaičius visuomenėje yra pakankamas ir į juos pirmiausia reikėtų apeliuoti, o tada jie tuo sąmoningu gali užkrėsti ir kitus.

Kaip virusas plinta, taip ir išsilavinimas plinta. Kuo daugiau turėsime teisingai suvokiančių situaciją žmonių, tuo tik patys labiau išlošime“, – neabejojo J. Sejonienė.

Aurelijus Veryga

LMS atstovė įsitikinusi, kad neteisinga aklai nukopijuoti vienos šalies patirties, pritaikant ją savo visuomenėje, nes duomenys yra kintantys ir visuomenės sąmoningumas skirtingas.

Pašnekovė atkreipė dėmesį ir į kultūrinius lietuvių bei skandinavų skirtumus. Esą pastarieji apskritai yra santūresni už mus ir kitaip linkę organizuoti laisvalaikį.

Taip pat, pasak J. Sejonienės, būtų įdomu pažiūrėti į šalių, kurioms pavyko geriau suvaldyti koronavirusą, tarp jų – kaimyninių Latvijos ir Estijos, situaciją: kaip jų valdžia komunikavo su visuomene.

„Yra šalių, pvz., Airijoje, kur apribojimai dar griežtesni. Bet kažkodėl toks masinio pasipriešinimo nėra. O pas mus piktybiškai besireiškiantys socialiniuose tinkluose priešininkai yra nesuvaldyti. Suprantu, kad yra žodžio laisvė, bet kontrakomunikacija turėtų būti intensyvesnė.

Prisiminkime ir situaciją su tymais, kai Seime buvo antivakserių konferencija, tai vėlgi tokios tinkamos, aiškios ministerijos pozicijos tada nebuvo, kas, manau, yra žalinga“, – apgailestavo J. Sejonienė, nuogąstaujanti, kad ir minėtuoju kolegų laišku žmonės, kuriantys sąmokslo teorijas, gali pasinaudoti savo tikslams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (445)