Pasak ministro, žiūrint į susirgimo rodiklius, esame per daug atsipalaidavę.

„Situacija negerėja, epidemiologiškai ji išlieka tokia pat bloga. Židinių daugėja, ateityje jų irgi daugės, nes atsiranda atvejų, kurių atsekti neįmanoma. Turime suprasti, kad kuo daugiau bus atvejų, tuo mažiau mes tuos atvejus galėsime atsekti, nes kiekvienu atveju, tiriant židinį susiformuoja kartais net ne dešimtys, o šimtai kontaktinių asmenų, kurių kiekvieno apskambinti turbūt jokia tarnyba negalės.

Dar kartą noriu paprašyti visų būti sąmoningais ir elgtis atsakingai. Jeigu vis tik paaiškėjo, kad arba kontaktavote su užsikrėtusiu asmeniu, arba esate grįžę iš tokios šalies, iš kurios privaloma izoliacija, be jokių papildomų nurodymų reikėtų tą ir daryti, o ne piktintis, kad kažkas nepaskambino, nepasakė ir panašiai“, – paragino ministras.

Kaip sakė A. Veryga, izoliacijos grįžus iš šalių, iš kurių ji privaloma, būtina laikytis net ir tada, jei specialistai dėl to su asmeniu specialiai nesusisiekė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pastebėjo, kad pagal susirgimų skaičių palengva grįžta tokie rodikliai, kokie buvo kovo ir balandžio mėnesiais. Vien per savaitgalį, susumavus penktadienio, šeštadienio ir sekmadienio duomenis, iš viso COVID-19 infekcija užsikrėtė 109 asmenys.

Rolanda Lingienė

Siūlys trumpinti darbo laiką

A. Veryga įspėjo, kad greičiausiai bus reguliuojamas naktinis viešojo maitinimo įstaigų darbo laikas. Artimiausiu metu Vyriausybė tarsis, ar jį trumpinti.

Paklaustas, kiek galėtų sutrumpėti darbo laikas, A. Veryga sakė: „Jau prieš tai buvo nuskambėję keli pasiūlymai. Kol kas jie neformalūs. Buvo siūlyta ir 2 val. nakties, ir 12 val., kai kurie ministrai siūlė ir iki 10 val. trumpinti.“

Savaitgalį patikrinta daugiau kaip 1000 įvairių vietų

Apžvelgdamas savaitgalį A. Veryga pasidžiaugė, kad kai kuriuose renginiuose žmonės elgėsi drausmingai, dėvėjo kaukes, bet kai kuriuose pamiršo atstumus.

„Dėl savaitgalio patikrinimų <...> – tikrai negaliu pasakyti, kad buvo labai blogai“, – apie savaitgalį NVSC įvykdytus patikrinimus sakė A. Veryga.

Anot ministro, kadangi buvo anonsuota, kad bus tikrinimai, dalis žmonių nėjo į tas įstaigas, kurios tikrintos – jos buvo apytuštės, palyginti su ankstesniais savaitgaliais ir ten stengtasi laikytis tvarkų, atstumų ir dėvėti kaukes. O pažeidimų būta nedaug.

R. Lingienė pasakojo, kad savaitgalį buvo tikrinamos viešosios maitinimo įstaigos, renginiai, žiūrima, kaip laikomasi infekcijų kontrolės nurodymų, ar dėvimos kaukės, laikomasi saugaus atstumo.

Pasak NVSC specialistės, buvo patikrintos 1309 vietos, nustatyti 326 pažeidimai. Iš jų didžioji dalis nebuvo fiksuota, o pažeidėjams pateikti įspėjimai žodžiu.

NVSC kartu su Policijos departamentu visoje Lietuvoje tikrino 202 vietas, iš kurių 131 buvo viešojo maitinimo, likusi 71 – įvairūs renginiai, festivaliai, koncertai.

Renginių dalyvių skaičius vyravo nuo kelių dešimčių, iki tūkstančio, kaip, pvz., Velomaratone. Didžiausi patikrinti renginiai buvo Klaipėdos rajone, Gargžduose vykusi miesto šventė Minijos slėnyje, Ilzenbergo dvare, Rokiškio rajone, vykęs Kastyčio Kerbedžio koncertas, taip pat „Muzikinė iškyla“ Kūdrų parke, Vilniuje ir Velomaratonas.

„Apie 20 proc. patikrintų renginių nustatyti tam tikri Operacijų vadovo reikalavimų nevykdymai. Tai susiję su tuo, kad dalis asmenų nedėvėjo kaukių ar asmens apsaugos priemonių arba jas dėvėjo netinkamai ir su atstumo tarp asmenų laikymusi, ką ypatingai viešuose renginiuose, kur susiburia daug žmonių, nėra lengva išlaikyti.

Buvo įspėti tiek asmenys, kurie netinkamai laikėsi reikalavimų ir renignių organizatoriai, kurių paprašyta skelbti informaciją renginių dalyviams ir pareikalauti, kad visi, kas dalyvauja, laikytųsi privalomų būtinųjų prevencijos priemonių.

O viešojo maitinimo įmonėse lankytojams ne visada pateikta visa išsami informacija apie privalomas prevencijos priemones, apie tai, kokių higienos priemonių jie turi laikytis“, – patikslino R. Lingienė.

R. Lingienė paragino renginių organizatorius užfiksuoti atvykstančius į renginius, taip pat elgtis ir į asmenines šventes svečius kviečiančius žmones.

Aurelijus Veryga

Nauji mokslo metai – su pokyčiais

Ministras kalbėjo ir apie būtinybę pasiruošti naujiems mokslo metams.

„Principas ir logika labai paprasti – kaip galima labiau vengti susibūrimų, kryžminės taršos, kad klasės kuo mažiau maišytųsi tarpusavyje: jei užkratas išplis, teks izoliuoti klasę ar dvi, bet ne mokyklą“, – sakė A. Veryga.

Pasak A. Verygos, atėjus naujiems mokslo metams reikės itin didelio tėvų sąmoningumo. Pasak ministro, jokiu būdu nereikėtų į ugdymo įstaigas vesti vaikų, kurie karščiuoja, sloguoja ar jiems yra pasireiškusių kitokių simptomų.

„Kaip darydavo anksčiau ir rasdavo visokių pasiteisinimų, kad reikia eiti į darbą. Visiems reikia eiti į darbą ir, jeigu toks vaikas užkrės visą klasę, mokytojus, į darbą tada neis 40 žmonių, nebe 2. Atsakomybę žmonės turėtų jausti ne tik už save, bet ir už kitus. Kas dar labai svarbu – aišku, ugdymo įstaigoms bus didelis iššūkis persiplanuoti ir vaikų maitinimą, ir ugdymo procesą taip, kad grupes būtų galima mokyti kaip įmanoma labiau izoliuotai“, – sakė ministras.

Dauguma užsikrečia darbovietėse

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 38 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 28 iš jų užregistruoti Vilniaus, 4 – Klaipėdos, 3 – Kauno, 2 – Utenos ir 1 Marijampolės apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais užsikrėtė 27 žmonės, 8 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo metu dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą užregistruoti 3 įvežtiniai atvejai.

25 per pastarąją parą patvirtinti atvejai yra simptominiai, 13 asmenų simptomų nejaučia.

Pirmadienio ryto duomenimis, stacionaruose dėl koronaviruso gydomi 37 asmenys, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose - 5, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 1, o su deguonies kaukėmis gydoma 19 asmenų.

Dauguma naujų koronaviruso atvejų išplito 5 įmonėse.

„Tai reiškia, kad dauguma žmonių užsikrečia darbovietėse“, – pastebėjo R. Lingienė, išskyrusi ir chorą, kuris vadinasi „Draugiški projektai“. Per pastarąją parą jame registruoti dar 9 nauji atvejai. Taigi su šiuo židiniu susiję 19 susirgusių asmenų.

„Iš esmės rugpjūčio mėnesį užsikrečiama įmonėse, įstaigose, tai yra darbo vietose, antroje vietoje – viešojo maitinimo įstaigose, trečioje – šeimose. Įmonėse susirgimai fiksuojami masiškai. Vien vakar dieną fiksuoti 7 susirgimai. Dabar jau organizuojame nuotolinius mokymus įmonėms, ką daryti, [kad sustabdytume kornaviruso plitimą]“, – sakė R. Lingienė.

Šiuo metu asmenims, kuriems privaloma saviizoliacija, kai kuriais atvejais galima padaryti išimtis – jei NVSC patenkina prašymą laikinai nutraukti saviizoliaciją, asmuo gali palikti saviizoliacijos vietą. Tai gali būti laidotuvių, vestuvių ar kitais atvejais. SAM vadovo paklausus, ar neketinama keisti šias lengvatas dėl blogėjančios situacijos, A. Veryga atsakė, kad kol kas nėra duomenų, jog tokios išimtys paskatintų viruso plitimą.

„Vargu, ar tai galėjo būti pagrindinis veiksnys. Juo labiau, kad tokių duomenų, kad tose vietose, kur išplito virusas, renginiuose ar susibūrimo vietose, kad jį būtų išplatinę žmonės, kurie nesilaikė izoliacijos, bent jau aš, neturiu“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, žmonės izoliaciją vertina kaip kažkokią bausmę.

„Izoliacija nėra bausmė. Tai yra infekcijų kontrolės priemonė, nes virusas plinta“, – priminė ministras.

Įvežtiniai atvejai – iš Ukrainos ir Švedijos

2 įvežtiniai atvejai vakar registruoti Klaipėdos apskrityje. COVID-19 liga patvirtinta asmenims, į Lietuvą grįžusiems iš Švedijos ir Ukrainos. Abu atvejai – besimptomiai.

Dar 1 įvežtinis atvejis patvirtintas Vilniaus apskrityje. Asmuo į Lietuvą atvyko iš Ukrainos. COVID-19 ligai būdingų simptomų žmogus nejaučia.

20 naujų atvejų yra siejami su židiniais

9 nauji atvejai, per vakar parą registruoti Vilniuje, yra susiję choru, apie su kuriuo susijusius atvejus NVSC pranešė anksčiau. Iš viso su šiuo židiniu siejama jau 19 susirgimų.

3 per vakar nustatyti atvejai Vilniaus apskrityje yra siejami su židiniu įmonėje „Intersurgical“. Visi asmenys jaučia koronavirusui būdingus simptomus. Šiuo metu registruoti 6 su šiuo protrūkiu susiję atvejai. Vertinama, kad židinys įmonėje turi sąsajų su šeiminiu protrūkiu Molėtų rajone.

Dar 2 atvejai Vilniuje yra siejami su židiniu vienos dovanų čekius parduodančios įmonės administracijoje. Iš viso su protrūkiu šiuo metu siejami 6 užsikrėtimo COVID-19 liga atvejai.

Be to, 2 nauji atvejai Vilniaus apskrityje siejami su UAB „Geruda“. Iš viso su šiuo židiniu siejami 6 registruoti atvejai, įskaitant patvirtintus praėjusią parą.

1 atvejis, nustatytas per praėjusią parą Kauno apskrityje, siejamas su židiniu UAB „Kelio ženklai“. Tai jau 3-iasis atvejis, susijęs su šiuo protrūkiu.

Dar 1 atvejis Kaune yra siejamas su protrūkiu Akademinėje kredito unijoje Kaune. Šiuo metu su židiniu iš viso siejama 10 susirgimų. NVSC primena, jog, kaip užsikrėtė pirmasis žmogus, šiuo metu vis dar nėra aišku, tačiau kaip viena iš prielaidų nurodomas asmens apsilankymas restorane.

Taip pat dar vienas, vakar Vilniuje patvirtintas atvejis, yra vertinamas kaip susijęs su protrūkiu menininkų gretose. Skaičiuojama, kad tai – 27-asis užsikrėtimo atvejis, įskaitant atvejus Vilniuje ir Kaune.

Klaipėdoje per vakar parą registruotas antrasis susirgimas vienoje šeimoje. Asmeniui pasireiškė COVID-19 ligai būdingi simptomai.

Be to, nustatyta, kad dar 7 žmonės užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtinta COVID-19 liga.

8 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 8 asmenys – 5 Vilniaus, po vieną Klaipėdos, Kauno ir Marijampolės apskrityse. Asmenys tirti dėl COVID-19 ligai būdingų simptomų.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

Lietuvoje – 85 -oji mirtis

NVSC praneša, kad Kauno klinikinėje ligoninėje mirė koronavirusu užsikrėtęs žmogus. Tai 85-oji mirtis šalyje. Mirusysis priklausė 80-89 metų amžiaus grupei, turėjo gretutinių susirgimų.

COVID-19 liga asmeniui buvo patvirtinta rugpjūčio 19 d. Nustatyta, kad mirusysis užsikrėtė po kontakto su sergančiu artimuoju namų aplinkoje.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2673 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 807 asmenų, 1766 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (601)