Artimiausiu metu svarstoma įvesti privalomą apsauginių kaukių dėvėjimą ir renginiuose lauke, teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Artimiausiu metu bus parengti sprendimai, kurie yra reikalingi, kad kaukės taptų privalomos ir atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras.

Jo teigimu, įvesti privalomam kaukių dėvėjimui renginiuose lauke prireiks jo, kaip valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimo.

Pasak A. Verygos, pokyčių norima imtis dėl to, kai kuriuose renginiuose išplito koronavirusas.

„Žinant, kad žmonės atstumo kai kuriais atvejais neišlaiko (...) Kad ir Kauno kiemelyje, iš esmės, atviroje erdvėje vykęs renginys parodė, kad žmonės užsikrečia ir ligos plitimas yra gan intensyvus“, – teigė A. Veryga.

Šiuo metu apsauginės veido kaukės renginiuose lauke yra rekomenduojamos.

Nors epidemiologinė situacija šalyje negerėja, tačiau praėjusią savaitę Vyriausybė nustatė, kad rugpjūčio 16–31 d. dalyvių skaičius uždarose erdvėse gali būti didinamas iki 600 asmenų. Nuo rugsėjo 1 d. dalyvių skaičius nebebus ribojamas. Žurnalistams paklausus, ar tai nėra pavojinga, A. Veryga sakė, kad šiuo metu virusas jau labiau pažįstamas.

„Geriau žinome, ką viena priemonė gali ar negali duoti. <...> Kitas dalykas, kai žinoma, kaip virusas plinta, yra keliami ir kiti reikalavimai. Trečiadienį kaip tik bus teikiamas dar vienas siūlymas, tokiu atveju, jei skaičius [žmonių] jau nebebūtų ribojamas, kad būtų privalomas atsekamumas tų, kurie atvyksta į renginius. Kad bilietai būtų parduodami elektroniniu būdu. Reiškia, kad net įvykus ligos plitimui, užsikrėtimui, būtų įmanoma atsekti tuos kontaktus, juos izoliuoti. Tai ir yra pagrindinė priemonė, kuri leidžia valdyti [situaciją]“, – sakė SAM vadovas A. Veryga.

Turizmo atstovai prašo, kad išvykstančius ir atvykstančius turistus būtų galima testuoti pirmenybės tvarka. Pasak ministro, toks noras suprantamas, tačiau tai nėra prioritetas.

„Prioritetą mes dėliojame šiek tiek kitaip. Ką premjeras paminėjo, yra tam tikra tvarka sudėliota, kas pirmiausia yra tiriama. Pirmiausia yra tiriami žmonės, kurie turi tam tikrus simptomus, tam, kad užkardytume viruso plitimą šalies viduje. Tada žmonės, kuriems reikia keliauti į gydymo įstaigas, kurie turėjo kontaktą ir panašiai. Jei sugalvotume staiga visus testuoti, kurie nori iš kažkur parvykti ar išvykti, tai būtų nemaži skaičiai, turint galvoje tai, kad dabar dar yra sezonas, kai nemažai poilsio tikslu yra keliaujama. Laboratorijų resursai yra riboti ir padaryti tokią apimtį tyrimų nėra paprasta <...> Nukeliauti atostogų į kitą šalį turbūt nėra pagrindinio būtinumo dalykas, kuriam reikia teikti prioritetą“, – kalbėjo A. Veryga.

Taip pat ministras patarė nežiūrėti tik į 5 rizikingiausias šalis – dėmesį atkreipti reikėtų ir į esančias „ant ribos“.

„Šalių, kurios peržengė 25 atvejus 100 tūkstančių gyventojų tikrai yra nemažai. Dar daugiau – būtinai rekomenduojame žiūrėti į tas vadinamas geltonas šalis, kur peržengė 16 ir net pažiūrėti į tas šalis, kurios yra arti 16. Situacija, kaip rodo gyvenimas, keičiasi labai greitai“, – kalbėjo SAM vadovas.

Žurnalistams paklausus, ar visi užsieniečiai gali atvykti į Lietuvą, ministras atsakė, kad tikrai ne visi.

„Kalbame apie Europos sąjungos ekonominio bendradarbiavimo erdvę. Iš trečiųjų šalių užsieniečiai gali atvykti tik išimties tvarka. <...> Šiandien, kaip ir premjeras minėjo, Lietuva buvo viena iš nedaugelio šalių, kuri neįsileisdavo užsieniečių iš Europos sąjungos šalių. Bet apsispręsta, kad juos įsileidžiame, tik taikome griežtus reikalavimus. <...> Reikalaujame, kad jie atsivežtų iš savo šalies testą ne senesnį nei 72 valandų“, – sakė A. Veryga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (525)