„National Institute of Health and Care Excellence“ (NICE) teigimu, įrodymų, kad tokiais atvejais skausmą malšinantys vaistai yra veiksmingi labai mažai, o ilgalaikėje perspektyvoje tokie medikamentai netgi žalingi.

Ekspertai savo gairėse rekomenduoja tokiais atvejais svarstyti antidepresantų, akupunktūros ar psichoterapijos galimybes.

Patariamąją galią turinti britų institucija taip pat pažymi, jog ekspertai griežtai pasisako ir prieš opioidų skyrimą tokiems ligoniams – esą, naudos įrodymų nėra, o ilgalaikė žala neišvengiama.

Lėtinis pirminis skausmas gairėse apibūdinamas kaip būklė, „kurios negalima paaiškinti jokia kita diagnoze“. Tokio tipo lėtinis skausmas vargina nuo maždaug trečdalio iki pusės Jungtinės Karalystės gyventojų.

Komunikacijos svarba

Rekomendacijų, susijusių su lėtiniu skausmu, NICE pateikia pirmą kartą. Įrodymų, jog paracemolis yra veiksminga pacientų, kurių pirminė problema yra skausmas, gydymo priemonė, nėra. Vaistų šeima, kurios veiklioji medžiaga ibuprofenas, taip pat „nepagerina tokių pacientų gyvenimo kokybės, nepalengvina skausmo ir psichologinės naštos“, teigia ekspertai.

Ilgai besitęsiančios sveikatos problemos išvargino moterį.

Abu vaistai, jeigu vartojami nuolat, gali pakenkti virškinimui ir kepenims. NICE taip pat nerekomenduoja ir kanapių pagrindo medikamentų, nes jų veiksmingumui taip pat stinga patikimų įrodymų. Antidepresantai ar akupunktūros kursas – svarstytina alternatyva. Dar viena galimybė – kognityvinės terapijos kursas, skirtas padėti pacientams susigyventi su savo būkle arba pakeisti mąstymą apie ją.

Štai kaip naujas rekomendacijas komentuoja profesorius Martinas Marshallas: „Dauguma skausmą kenčiančių pacientų nenori ilgą laiką vartoti vaistų. To nenori ir šeimos gydytojai, tačiau kartais vaistai – vienintelė palengvėjimo viltis. Tokios gairės, kuriose didžiausias dėmesys skiriamas alternatyviems gydymo būdams, į naudą ligoniams, tačiau reikia užtikrinti, kad jie būtų lengvai prieinami“.

Vaistai

NICE taip pat pabrėžia, jog labai svarbu, kad medikai su pacientais bendrautų nuoširdžiai, tačiau neprarastų jautrumo.

Lėtinis skausmas – tai skausmas, nesiliaujantis ar besikartojantis daugiau nei tris mėnesius nepriklausomai nuo priežasties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)