Kaip spaudos konferencijoje sakė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė, gaunama vis daugiau informacijos apie asmenis, turėjusius sąlytį su Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro vadovu (LNOBT), užsikrėtusiu koronavirusu.

„Iš tiesų yra kalbama apie Kauno chorą, Kauno filharmoniją, Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatrą. Taip pat susirgo ir vokalo mokytojas, ir kiti su juo susiję asmenys. Galima sakyti, kad situacija yra labai rimta, kadangi sąlytį turėjusių asmenų perkopė 100. Visai visuomenei reikėtų pasakyti, kad jei turi bet kokios informacijos, susijusios su atvejais ar bent įsivaizduoja, kad žino kažką daugiau, ar turėjo sąlytį, tikrai labai rekomenduojame ir prašome kreiptis į NVSC“, – sakė G. Megelinskienė.

Žurnalistams paklausus, kaip galėtų atrodyti lokalus karantinas, jei būtų uždaryta tik viena konkreti vieta, NVSC atstovė atsakė, kad visų pirma turi būti sustabdyta organizacijos veikla – kaip ir buvo padaryta su LNOBT.

Kol kas, pasak G. Megelinskienės, LNOBT vadovo užsikrėtimo aplinkybės dar kol kas neaiškios.

„Epidemiologų pats pirmas uždavinys yra identifikuoti sąlytį turėjusius asmenis, jei reikia juos izoliuoti, testuoti, kad nebeplistų liga visuomenėje, o vėliau aiškintis, kokios galėjo būti užsikrėtimo galimybės. Užsikrėtusių žmonių gali būti daugiau, kadangi, kaip ir minėjau, nustatyta daugiau nei 100 sąlytį turėjusių asmenų, jie yra aukštos rizikos“, – kalbėjo G. Megelinskienė.

NVSC epidemiologai įtaria, kad protrūkiai LNOBT ir Kauno filharmonijoje yra susiję. Įtarimus jiems pastiprina tai, ka protrūkis staiga kilo vienoje profesinėje bendruomenėje, kur anksčiau atvejų neregistruota.

„Kol kas tikėtina, kad šie du protrūkiai, tiek esantys Vilniuje, tiek Kaune, yra galimai tarpusavyje susiję, bet konkrečių išvadų dar negalime teigti ir kol kas hipotezė iki galo nėra suformuota“, – sakė G. Megelinskienė.

Paaiškino saviizoliacijos taisykles

NVSC atstovė taip pat paaiškino, kas turi izoliuotis, o, kas gali atlikti testą dėl koronaviruso. Pasak NVSC atstovės, izoliuotis turi sąlytį turėję asmenys – jei jie buvo identifikuoti. Tokiu atveju jie yra informuojami, jiems paaiškinamos izoliacijos taisyklės bei siunčiamas sutikimas dėl saviizoliacijos.

„Taip pat pristatomas, koks turi būti saviizoliacijos laikotarpis – tai 14 dienų po paskutinės kontakto dienos. Taip pat izoliuotis turi asmenys, atvykę iš paveiktų teritorijų, tai būtent grįžę iš užsienio valstybių“, – sakė G. Megelinskienė.

Specialistė taip pat paaiškino, kad sąlytį turėję asmenys turi stebėti būklę. Jei pajunta viršutinių kvėpavimo infekcijoms būdingus simptomus, tada jie turi kreiptis į karštąją liniją telefonu 1808, ir registruotis tyrimui.

Paklausus, ar kas nors prižiūri žmones, kaip jie izoliuojasi, G. Megelinskienė atsakė, kad priežiūra atliekama.

„Kalbant apie tuos žmones, kurie turėjo sąlytį, jiems kiekvieną dieną skambina padedantys savanoriai ir klausia tam tikrų klausimų. Bet, žinoma, apie priemonių griežtinimą taip pat eina kalba“, – sakė NVSC atstovė.

Kaip pasakojo NVSC atstovė, nuo pirmadienio visi atvykstantys į oro uostą ir jūros uostą, privalo užpildyti anketą, kuri yra NVSC interneto svetainėje. Keliautojams rekomenduojama iš anksto užpildyti savo duomenis.

„Kiekvienas keliaujantis žmogus išeiti nepateikęs savo duomenų negali. Vėliau su keliautojais turi būti susisiekiama ir paklausiama, ar per 14 dienų jie keliavo paveiktoje teritorijoje, jei taip – jis privalo izoliuotis“, – sakė G. Megelinskienė.

Delfi primena, kad sekmadienį buvo diagnozuota 13 naujų koronaviruso atvejų. Iš viso Lietuvoje patvirtinti 2265 koronaviruso atvejai. Pasveikusiais pripažinti 1607 asmenys. Nuo šios ligos mirė 81 žmogus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (366)