Epidemiologė patikslino, kad rekomenduojama užsiregistruoti grįžus ir iš Baltijos šalių. Čia rasite anketą. Kaip tikslina SAM, registracija reikalinga, kad vėliau, jei paaiškėtų, jog iš šalies asmuo grįžo užsikrėtęs, būtų galima lengviau atsekti židinius.

„Atvykusiems sausumos transportu galioja ta pati taisyklė. Nors kontrolės nėra, bet žmonės patys turi užsiregistruoti. Jei jie neužsiregistruos ir susirgs, gali būti taikoma administracinė atsakomybė. Prievolė yra per 24 valandas užsiregistruoti. Pradžioje bauda administracinė, bet paskui gali būti taikomos ir griežtesnės baudos“, – sakė L. Ašoklienė.

Kol kas, pasak epidemiologės, lietuvių atostogautojų mėgstamoje Graikijoje sergamumo rodikliai pakilę, tačiau dar ne taip stipriai, kad grįžus būtų privaloma saviizoliacija.

„Jei jiems pavyks kontroliuoti situaciją, panašu, kad galbūt ir nepateks į paveiktų šalių sąrašą“, – kalbėjo L. Ašoklienė.

Sutrikus e. sveikatos sistemai, pasak epidemiologės, laboratorijos šiuo metu pačios informuoja NVSC apie nustatytus teigiamus COVID-19 atvejus.

Loreta Ašoklienė

Dauguma susiję su židiniais

NVSC informuoja, kad per ketvirtadienio parą Lietuvoje patvirtinti 26 nauji koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 13 iš jų – Kaune, susiję su protrūkiu transporto įmonėje. 9 naujai patvirtinti atvejai nustatyti Vilniaus apskrityje, siejami su šeimos šventėmis, kurios dalyviams jau anksčiau patvirtinta COVID-19 liga. Kaip užsikrėtė dar vienas asmuo Vilniuje, šiuo metu nėra aišku, aplinkybės nustatomos. Dar vienas atvejis patvirtintas Panevėžio apskrityje. Be to, nustatyti dar du įvežtiniai atvejai – iš Švedijos ir Ispanijos.

Pirmasis iš per vakar parą patvirtintų atvejų nustatytas Vilniaus apskrityje asmeniui, kuris kontaktavo su liepos 4 d. šeimos šventėje Salininkuose dalyvavusiu žmogumi. Iš viso su šia šeimos švente Salininkuose siejamų atvejų dabar jau yra 11, įskaitant šį vakar nustatytą naują atvejį.

Dar 8 nauji atvejai vakarykščią parą patvirtini Vilniaus apskrityje. Visi jie siejami su viena šeimos švente, vykusia liepos 11 d. Kaip skelbta anksčiau, šioje šventėje dalyvavo asmenys, liepos 2 d. grįžę iš Kroatijos, kuriems pirmiesiems patvirtintas koronavirusas. Taigi iki šiol jau nustatyta 14 su šia šeimos švente siejamų COVID-19 atvejų, įskaitant nustatytus vakar.

13 naujų atvejų per vakar patvirtinta Kauno apskrityje. Visi jie susiję su protrūkiu transporto įmonėje. COVID-19 patvirtinta 12 užsieniečių, turėjusių kontaktą gyvenamojoje vietoje su užsikrėtusiaisiais. Šie asmenys laikėsi izoliacijos. Taip pat koronavirusas nustatytas vienam vairuotojui lietuviui, kontaktavusiam su minėtais asmenimis. Tai reiškia, kad su šiuo protrūkiu iš viso dabar siejami 34 patvirtinti atvejai, įskaitant nustatytus vakar.

Dvidešimt trečiasis per vakar nustatytas atvejis užregistruotas Panevėžio apskrityje. COVID-19 liga nustatyta asmeniui, turėjusiam kontaktą su žmogumi, kuriam anksčiau patvirtintas koronavirusas. Asmuo koronavirusinei infekcijai būdingų simptomų nejautė. Nustatyti trys kontaktiniai asmenys, jie izoliavosi. Epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Dvidešimt ketvirtasis atvejis patvirtintas Vilniuje. Asmeniui tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti atliktas dėl jaučiamų simptomų. Nustatyta, kad žmogus nuo birželio 30 d. atostogavo, todėl darbe kontaktų neturėjo. Kokiomis aplinkybėmis asmuo galėjo užsikrėsti, šiuo metu aiškinamasi.

Dvidešimt penktasis atvejis nustatytas Klaipėdos apskrityje. Asmuo per Daniją į Palangos oro uostą atvyko iš Švedijos. Atvejis nustatytas profilaktinio patikrinimo metu.

Dvidešimt šeštasis per vakar parą patvirtintas atvejis nustatytas Kauno apskrityje. Asmuo liepos 20 d. į Lietuvą per Vilniaus oro uostą grįžo iš Ispanijos. Turimais duomenimis, jis izoliavosi, sąlyčio su kitais žmonėmis neturėjo. Tyrimas atliktas profilaktiškai po kelionės.
Lietuvoje iš viso patvirtinti 1986 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 277 asmenys, 1616 – pasveiko, 99 žmonės laikosi izoliacijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)