Jūrlige serga absoliučiai visi žmonės, tačiau ne visiems pasireiškia įprasti simptomai, tokie kaip: pykinimas, silpnumas, galvos skausmai. Pasak vaistininkės, tam įtakos turi vestibuliarinis aparatas, kuris mūsų organizme yra atsakingas už pusiausvyros palaikymą. Kiekvieno žmogaus organizmas turi skirtingą tolerancijos lygį judesių kaitai – vienų vestibuliarinis aparatas jautresnis, kitų – atsparesnis. Tai galima pavadinti net sėkmės reikalu.

Kaip sau padėti?

Laidoje vaistininkė tiems, kuriems mažiau pasisekė, patars gerti imbiero ekstraktą. Pasak jos, yra net klinikiniais tyrimais įrodytas imbiero poveikis. Žinoma, padėti gali ne vien tik jis. Gal jūrligės ir neįmanoma išvengti, tačiau tinkamai kelionei pasiruošti – tikrai galima.

„Likus pusvalandžiui iki kelionės – reikėtų išgerti imbiero ekstrakto. Kelionės metu: miegoti, ilsėtis, jei nenorime – muzikos klausytis. Prasidaryti langus, kad patektų gryno oro ir nebūtų karšta. Nevalgyti prieš kelionę ir stengtis, kad nebūtų aitrių kvapų aplink“, - pasakoja vaistininkė.

Bet svarbu ne tik tai, ką padarysime prieš kelionę, bet ir tai, kaip nusiteiksime. Vaistininkė pamini, kad kai nusiteikiame blogai prieš kelionę ir galvojame jog „tuoj pykins“, taip būtinai ir nutiks. Tokiais momentais labai svarbu nurimti ir pasistengti savo mintis nukreipti kita linkme.

Svarbu, kas vyksta aplinkui

S. Keturakienė akcentuos, kad reikšmės neturi, kokia transporto priemone žmogus keliauja: lėktuvu, mašina, laivu, nes simptomai vis tiek išlieka tie patys. Vis dėlto, lemiamu simptomų pasireiškimo faktoriumi gali tapti aplinkoje vyraujantys veiksniai: „Kartą važiuodamas mašina, žiūrėdamas į priekį, atsidaręs langą ir gerdamas mineralinį – nieko nepajusi, o kitą kartą, sėdėdamas gale, kur karšta ir nėra oro, gali pasidaryti taip bloga, kad net prireiks maišelio“.

Laidos vedėjai vaistinės klaus, o ką daryti vairuotojams, kuriems pasireiškia kinetozės simptomai. S. Keturakienė pasakos, jog vairuotojai labai dažnai būna tie laimingieji, kuriems pavyksta išvengti nemalonumų: „Vairuotojus labai retai ištinka kinetozė, dėl to, kad jie yra susikoncentravę ir žiūri į horizontą. Tačiau ištikus bėdai – yra citrinų sultys, kurios padeda išvengti tokių simptomų kaip: pykinimas, vėmimas, silpnumas. Dar labai didelė pagalba sau – lėtas važiavimas ir neskubėjimas“.

Ar tai kada nors praeis?

Kiekvienas, kenčiantis nuo jūrligės nemalonių simptomų, klausia: ar tai kada nors praeis? Ir vaistininkė S. Keturakienė atsako, kad taip, tai yra įmanoma. Būna taip, kad vaikystėje kankinę simptomai, su laiku dingsta. Tam įtakos turi tai, kad vaikystėje mūsų vestibuliarinis aparatas yra labai jautrus dinaminiams judesiams, todėl simptomai lengviau išprovokuojami. Augant, jis darosi atsparesnis, todėl ir su laiku, kai kuriems žmonėms, simptomai gali dingti.

Visą pokalbį su vaistininke Silvija Keturakiene galite pamatyti šįvakar Delfi TV laidoje „Dienos topas“ nuo 19.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)