Žurnalistų paklausus apie antrąją bangą, NVSC atstovė atsakė, kad kol kas dar nėra pasibaigusi pirmoji banga.

„Ta pirmoji banga dar nėra pasibaigusi. Juk nėra taip, kad atvejų visiškai nebūtų. Tik mes, žmonės, labai nusiraminame ir galvojame, kad viskas, bet tas virusas niekur nedingsta, jis yra tarp mūsų ir reikia labai protingai elgtis. Reikia laikytis higienos, atstumų, parduotuvėse matėte, kad žmonės labai atsipalaidavę. Antros bangos laukiame vėliau“, – sakė gydytoja epidemiologė B. Zdanevičienė.

Be to, pasak gydytojos, šiuo metu smarkiai daugėja įvežtinių atvejų.

„Kelionės taip pat daro tą juodą darbą“, – pridūrė B. Zdanevičienė.

Biruta Zdanevičienė

Epidemiologės Loretos Ašoklienės teigimu, kol kas nauji užsikrėtimų atvejai didelio nerimo nekelia, nes beveik visi – iš protrūkių.

„Jeigu tie 15 ar 17 atvejų būtų visai nesusieti, tokie išsibarstę, tada, be jokios abejonės, nerimautume labiau. <...> Dabar vyksta papildomi epidemiologiniai tyrimai, kalbame apie 3 atvejus, dėl kurių kol kas nėra žinoma, kur tie žmonės galėjo užsikrėsti“, – sakė L. Ašoklienė.

Paklausus apie galimą antrąją koronaviruso bangą, epidemiologė sakė, kad kol kas Lietuvoje jos dar nėra.

„Visada reikia stebėti, kas čia darosi. Pažiūrėjus į bendrą kreivę, tai vis dėlto yra pirmosios bangos tęsinys, ir kol kas mes ruošiamės antrajai bangai, labai tikėtina, kad ji bus. Bet tiksliai pasakyti, kada, kokia ji bus, šią dieną dar tikrai per sudėtinga“, – kalbėjo L. Ašoklienė.

Loreta Ašoklienė

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė sako, kad prievolė dėvėti kaukes bus grąžinta, jei sergamumas per 14 dienų būtų 5 atvejai ir daugiau 100 tūkstančių gyventojų.

„Daugelis atvejų yra susiję arba su jau nustatytais protrūkiais, arba yra įvežtiniai, tai – iš užsienio, iš kelionių grįžę asmenys. <...> Toks klausimas, kaip kaukių dėvėjimas, bus sprendžiamas, jei 14 dienų sergamumo rodiklis 100 tūkstančių gyventojų būtų 5 atvejai ir daugiau. Palyginkime: šis rodiklis praėjusį penktadienį buvo tik 2,8“, – sakė K. Garuolienė.

Pasak viceministrės, dėvėti kaukes šiuo metu rekomenduojama viešajame transporte, uždarose patalpose ir kitose susibūrimo vietose.

Šią savaitę intensyviau dėl koronaviruso testuojama Trakų rajono, Šakių rajono, Kauno miesto, Šalčininkų rajono, Utenos rajono ir Kretingos rajono savivaldybėse.

„Diskutuojame šiuo metu, galbūt reikėtų įvesti tam tikras priemones konkrečioms savivaldybėms, lokaliai, atsižvelgiant į sergamumo situaciją“, – kalbėjo viceministrė.

Kristina Garuolienė

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Biruta Zdanevičienė spaudos konferencijoje sakė, kad iš viso Lietuvoje nustatyti 1947 koronaviruso atvejai, tebeserga 254, pasveiko 1601, mirė 81 žmogus, saviizoliacijos laikosi 81 asmuo.

Šiuo metu sprendžiama, kaip būtų galima praplėsti mokamų tyrimų apimtis. Tą galėtų daryti ne tik privačios laboratorijos, bet ir valstybinės.

„Be abejo, pirmoji banga buvo suvaldyta, bet pavienių atvejų užregistruodavome kiekvieną dieną. Tie rodikliai, kokius mes matome šiuo metu, kai yra įvedamos priemonės, tikrai žymiai didesni nei dabar yra Lietuvoje“, – sakė viceministrė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakar parą šalyje patvirtinta 15 naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejų. Nustatyta, kad aštuoni užsikrėtę žmonės darbe arba namų aplinkoje kontaktavo su jau sergančiais, keturi per praėjusią parą užregistruoti atvejai yra įvežtiniai – po du iš Kroatijos ir Bulgarijos. Kaip užsikrėtė dar trys žmonės, šiuo metu aiškinamasi.

Pirmieji trys atvejai nustatyti Vilniaus apskrityje. Du asmenys į Lietuvą iš Kroatijos grįžo liepos 2 d. Liepos 11 d. jie dalyvavo šeimos šventėje. Pirmieji simptomai vienam iš asmenų pasireiškė liepos 13 d., kitam – liepos 15 d. Po šios šventės susirgo trečiasis asmuo, šventės dalyvis, kuris, kaip nustatyta, užsienyje pastaruoju metu nesilankė, tad, manoma, užsikrėtė nuo šventės dalyvių.

Ketvirtasis atvejis – Utenos apskrityje (Molėtų rajone). COVID-19 nustatyta asmeniui, turėjusiam sąlytį su kolega, kuriam koronavirusinė infekcija patvirtinta anksčiau. Šiuo atveju sąlytį turėjo 10 asmenų, epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Penktasis atvejis taip pat patvirtintas Utenos apskrityje (Zarasų rajone). COVID-19 nustatyta asmeniui, bendravusiam su sergančiuoju koronavirusine infekcija. Liepos 13 ir liepos 14 dienomis užsikrėtusysis lankėsi kursuose Medininkuose, nuo liepos 15 d. laikėsi izoliacijos. Nustatyta 11 sąlytį turėjusių asmenų.

Šeštasis atvejis patvirtintas Vilnius apskrityje. Asmeniui tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti atliktas prieš planinę operaciją, jokių simptomų žmogus nejautė. Nustatyti 3 kontaktiniai asmenys, tęsiamas epidemiologinis tyrimas.

Septintasis atvejis nustatytas Vilniaus apskrityje. Asmuo dirba transporto kompanijoje, kur, nustatyta, turėjo sąlytį su asmenimis, kuriems anksčiau diagnozuota COVID-19 liga. Nuo liepos 13 d. asmuo laikėsi izoliacijos. Remiantis surinktais duomenimis, asmuo simptomų nejaučia, tirtas profilaktiškai įmonės iniciatyva. Nustatytas vienas sąlytį turėjęs asmuo.

Aštuntasis ir devintasis atvejai nustatyti Kauno apskrityje (Kėdainių rajone). Asmenys susirgo po turėto kontakto su jau sergančiais asmenimis. Vienas iš šių žmonių turėjo sąlytį su Kėdainiuose sergančiu asmeniu, kuris užsikrėtė nuo sergančios šeimos (atvejai vakar patvirtinti Kėdainiuose), kitas asmuo bendravo su žmogumi, kuriam COVID-19 liga patvirtinta liepos 17 d. (Panevėžyje).

Dešimtasis ir vienuoliktasis atvejai nustatyti Vilniaus apskrityje. Liepos 12 d. asmenys lėktuvu į Vilnių grįžo iš Bulgarijos. Liepos 13 d. asmenys pajautė koronavirusinei infekcijai būdingų simptomų, tad visą laiką laikėsi izoliacijos. Nustatytas vienas kontaktinis asmuo.

Dvyliktasis atvejis patvirtintas Panevėžio apskrityje. Asmuo užsikrėtė nuo sergančio artimojo, kuriam susirgimas COVID-19 patvirtintas liepos 13 d.

Tryliktasis ir keturioliktasis atvejai taip pat nustatyti Panevėžio apskrityje. Kaip asmenys užsikrėtė – neaišku. Siekiant nustatyti aplinkybes, tęsiamas epidemiologinis tyrimas.

Penkioliktasis atvejis – Vilniaus apskrityje. COVID-19 liga patvirtinta asmeniui, kuris nuo liepos 3 d. buvo izoliavęsis, nes kontaktavo su sergančiuoju. Asmeniui simptomų nepasireiškė, tačiau, pasibaigus izoliacijai, prieš grįžtant į darbą, buvo atlikti profilaktiniai tyrimai ir diagnozuota liga. Nustatyti 2 kontaktiniai asmenys.

Koronavirusas per praėjusią parą iš viso nustatytas 1947 žmonėms, tebeserga 254 asmenys, 1601 – pasveiko, 81 žmogus laikosi izoliacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)