Atsitiko neįmanoma

Vis dar dirbanti griežtomis karantino sąlygomis Radviliškio ligoninė nesugebėjo suvaldyti paprastos ligos protrūkio. Prieš kelis mėnesius, COVID-19 epidemijos pradžioje, ligoninės direktorius Vaidas Smalinskas tvirtino, kad būtina dėti visas pastangas apsaugoti medikus ir kitą ligoninės personalą, tam, kad šie liktų pirmosiose fronto linijose kovoje su koronavirusu

Vienkartines apsaugos priemones aukojo nevyriausybinės organizacijos, rajono Savivaldybė davė iš rezervo, taip pat šimtus tūkstančių eurų išleido pati ligoninė.

Visgi dabartinė situacija rodo - medicininio išsilavinimo neturinčio V.Smalinsko vadovaujamoje sveikatos įstaigoje dezinfekcija ir apsaugos priemonės bejėgės prieš niežus. Dabar dalis atostogaujančio personalo iškviesti iš atostogų, kad pakeistų kolegas.

Tad kyla klausimas, ar tinkamai naudojamos apsaugos priemonės, ar laikomasi visų reikalavimų dezinfekuojant patalpas, jei tokia liga kaip niežai lengvai perduodama nuo paciento medikams ir plinta tarp jų pačių.

Sujudo medikų artimieji

Dėl niekaip nesuvaldomo niežų protrūkio ligoninėje sujudo medikų aplinkos žmonės. Su žurnalistais susisiekęs radviliškietis prašė pasidomėti, kodėl antra savaitė ligoninės vadovybė negali susitvarkyti su ligos plitimu.

Evaldu prisistatęs vyras sakė pažįstantis kai kuriuos ligoninėje dirbančius medikus, tarp kurių yra užsikrėtusiųjų niežais, o šeimos nariai bijo nuo jų pasigauti nemalonią ligą. Evaldas tvirtino, esą ligoninės vadovas reikalauja užsikrėtusių darbuotojų tylėti ir nieko niekam nesakyti. Vyro žodžiais, nelaikantiems liežuvio grasinama sankcijomis ar net atleidimu iš darbo.

Viena ligoninės darbuotojos marti atsiuntė užsikrėtusios anytos nuotraukas. Jos artimieji įsitikinę, kad niežais moteris užsikrėtė nuo viename skyrių gulėjusio paciento. Šiuo metu ji jau antra savaitė yra gavusi nedarbingumą.

Serga masiškai

Netrukus po to informaciją apie protrūkį patvirtino patys su žiniasklaida susisiekę medikai. Viena slaugytoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) nebesuvokianti, ko iš tikro reikėtų labiau saugotis.

Ji nurodė, jog pirmiausiai užsikrėtė vienas administracijos vadovų, tada kiti atsakingi medikai ir pagalbinis personalas. (Pareigybės ir pavardės žinomos redakcijai, tačiau Asmens duomenų apsaugos įstatymas draudžia viešinti šiuos duomenis – aut. past.).

Anot slaugytojos, šiuo metu viename skyriuje sergančiųjų yra 10, o kitame – 6 ir visi ligoninės personalas. Tą tvirtino ir kita slaugytoja, bet ligoninės trumpame pareiškime įvardijamas kelis kartus mažesnis užsikrėtusiųjų skaičius.

Galimas ligos šaltinis

Anot medikų, niežų protrūkis prasidėjo, kai į ligoninę pateko pagyvenęs baisogališkis. Jis pirmiausiai gydytas Radviliškio ligoninės Vidaus ligų skyriuje, kuriame šiuo metu užsikrėtusiųjų medikų skaičius gali būti netgi dviženklis.

Vėliau pacientas buvo perkeltas į Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių. Pašnekovų žodžiais, šiame skyriuje užsikrėtė dar šeši žmonės.

Visgi užkrato židinys buvo nustatytas ir baisogališkis buvo perkeltas į Baisogalos ligoninę. Anot šaltinių, vyras Radviliškio ligoninėje visąlaik buvo gydytas nuo neaiškios kilmės dermatito, tik vėliau susizgribta, kad vyrą kamuoja niežai ir pradėtas tinkamas gydymas.

Apatiška reakcija

Radviliškio rajono savivaldybės Socialinių reikalų, sveikatos ir teisėtvarkos komiteto narė, gydytoja infektologė Irena Palionienė penktadienio popietę teigė, kad reali situacija dėl niežų protrūkio jai yra nežinoma.

„Iš Jūsų išgirdau šią informaciją. Ne viską, kas vyksta ligoninėje galiu žinoti, nes tik dirbu tik ketvirtadalio etato. Siūlau susisiekti su ligoninės administracija“, – teigė medikė.

Niežų protrūkis ligoninėje jai nepasirodė ta problema, kuri verstų operatyviai gilintis į situaciją.

„Pirmadienį pasidomėsiu viskuo“, – žadėjo A. Palionienė.

Su Savivaldybės gydytoja Aiste Ginaitiene pasikalbėti nepavyko. Beje, ji taip pat dirba ligoninėje vidaus audito grupės vadove ir yra pavaldi V.Smalinskui.

Ligoninė sujudo po žurnalistės paklausimo

Minėtos ligos protrūkio Radviliškio ligoninės direktorius Vaidas Smalinskas nebuvo nusiteikęs komentuoti – pirmiausiai pasiūlė klausimus išsiųsti raštu.

Tačiau įstaigos vadovas netrukus įstaigos tinklalapyje ir Facebook paskyroje išplatino pranešimą apie tai, kad esą situacija yra kontroliuojama: –Dėl epidemiologinės situacijos viešojoje įstaigoje Radviliškio ligoninėje. Viešojoje įstaigoje Radviliškio ligoninėje atlikus epidemiologinės situacijos tyrimą, nustatytas hospitalinių infekcijų protrūkis, t.y. kai du arba daugiau patvirtinti niežų atvejų ir mažiausiai du įtariami atvejai kolektyve dviejų savaičių laikotarpiu. Taikomos visos hospitalinės infekcijos valdymo priemonės. Epidemiologinė situacija yra valdoma. Ligoninės pacientai ir personalas yra stebimi. Jiems taikomos visos prevencinės priemonės.“