Susierzinimas – labai keistas jausmas. Kaip pasakė mano redaktorė, pykc ima. Bet tai – nei agresija, nei nusivylimas, tiesiog viskas biesina. Už sienos kažkoks pacukas įsivaizduoja mokantis groti pianinu, žmona lenda glėbesčiuotis, katinas – po kojomis, kažkoks seksualinių mažumų atstovas prie vairo, prakaito kvapas nuo bendraklasio... Galima tęsti neribotai.

Susierzinimas – labai pavojingas jausmas. Pavojingas ir fizine prasme – esant nuolatiniam erzinančiam dirginimui didėja kraujospūdis, nutukimo šansas, širdies ligų rizika, blogėja miego kokybė. Pavojingas ir socialine prasme – jei mes neprisitaikome prie aplinkos, tai pratrūkstame, bloginame santykius. Ir psichologine prasme nieko gero – provokuoja depresiją, nerimą, agresiją. Todėl susiimti reikia. Keli žingsniai.

Pirmas žingsnis – prisipažinkite, kad esate nuolat suirzę.

Skundžiatės gyvenimu, darbu, eismu, šeima, visur matote neigiamas dalykų puses? Tik Jūs esate teisus, o visi kiti aplinkui – liaupiai ir nevispročiai? Kartu su suirzimu ateina karščio bangos, gilesnis kvėpavimas, dažnas pulsas, galvos skausmas, vidurių „sukimas“? Dėl dirginančių dalykų sunku susikoncentruoti, trinka bendravimas, santykiai, laisvalaikis, o tiesos ir atsipalaidavimo ieškote griebęsi priklausomybių?

Jei atpažįstate save, Jūs turite lėtinio suirzimo sutrikimą (kad ir kaip Jus ta žinia erzintų).

Antras žingsnis – paieškokite priežasčių. Jos tokios pačios kaip ir pavojai – organizmo viduje, mūsų aplinkoje ir mūsų galvoje.

Organinės priežastys – tai ūmus ar lėtinis skausmas, nuovargis, nemiga, skydliaukės ligos, hormonų svyravimai (ir ne tik menopauzė ar PMS moterims, vyrai po keturiasdešimties, kuriems krenta testosteronas, ne ką mažesnės furijos). Priklausomybės, pavyzdžiui, – nuo kavos: jei viskas kaip nagais per mokyklinę lentą, kol neišgėrei savo trečio espreso, gal jau pats laikas susimastyti.

Psichologinės priežastys – baimės, depresija, įvairūs kompleksai, nemeilė sau: pavyzdžiui, per mažai miego ir per daug darbo.

Socialinės – naujienų srautas veidaknygėje, darbo aplinka, aplinkinių sutelktas dėmesys ir nepagrįstos į Jūsų personą sudėtos viltys.

Trečias žingsnis – ištirkite ir panagrinėkite. Jei reikia, atlikite būtinus tyrimus nuėję pas gydytoją. Pasikalbėkite apie savo „trigerius“ su artimaisiais (taip, žinau, būtent jie erzina, biesina ir diorgina, bet pakentėkite, daug ką gero sužinosite). Jei nepavyksta su artimaisiais, yra psichologų. A, taip, jie irgi biesina. Tada lieka paprasčiausias dalykas – tiesiog popieriaus lapas ir sąrašas dalykų, dėl kurių Jums šiandien nebuvo patogu: kaimynas, šuo, vaikai. Tik atskirkite grūdus nuo pelų: ar suerzino kaimynas, ar tai, kad jis užstatė Jūsų mašiną? Ar šuo kaltas dėl keiksmažodžių tarpdury, ar jo palikta balutė? Ar vaikas – priežastis, ar tai, kad veždamas į darželį atžalą pavėlavote į darbą? O gal viskas erzina tik todėl, kad neišsimiegojote?

Piktas vairuotojas

Ir, galiausiai, trečias žingsnis – arba keiskite situaciją, arba, jei situacija nepajudinama, – požiūrį į ją.

a. Išsivalom aplinką, pašalinam „trigerius“. Čia viskas idealiai paprasta. Kaip sakydavo mano močiutė: neliesi kako – nesmirdėsi.

Naudinga vengti provokuojančių situacijų ir žmonių, o ne bandyti reaguoti į juos. Tada nesprogsite ir nepasakysite to, dėl ko vėliau gali tekti gailėtis. Iš veidaknygės išmetat visus Jus erzinančius, net jei tai žmona ar šefas. Erzina viešasis transportas – eikite pėstute. Erzina žmonos draugės – nuperkate joms torčiuką prie kavos, o pats išeinate į barą.

b. Ribų nustatymas. Du kartai per savaitę vežioti vaiką į darželį Jūsų dar nesubiesina – kol kas pasilikite su dviem. Su uošviais galite bendrauti tik valandą – tokiam laikui ir užsukat į svečius.

c. Prisitaikymas. Ką galėtumėt padaryti, kad padėtis pagerėtų? Per daug darbų ir nuolat vėluojate? Ar galėtumėte atsikelti 15 minučių anksčiau ir ramiai išgerti kavos, o vakarienę tegu gamina vyras?
d. Primetat savo žaidimo taisykles. Pavyzdžiui, aš viską darau paskutinę minutę ir išvakarėse. Tas labai erzindavo, kol pats tai supratau, ir pasakiau visiems, kad kitaip nebus. Nerimas dingo.

Daug kas mus erzina, daug kam esame nepakantūs, svarbu, kad tai netaptų mūsų kasdienybe. Nevarkite dėl žmonių, kurie nenori nors šiek tiek pavargti dėl Jūsų ir nors kiek nors pasikeisti dėl abipusio supratimo. Braukite tokius žmones, darbus ir buities reikalus, neapkraukite savęs Jums nemaloniais darbais ar pareigomis, išdrįskite vieną kartą pasakyti NE, pamatysite, kaip patiks.

Pasakykite suirzimui „ne“ ir, jei mažiau erzinsitės pats, tai ir kitus erzinsite mažiau.

Geros nuotaikos ir lengvų santykių. Likite sveiki!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)