Lietuvė Viktorija pasakoja, kad Jungtinės Karalystės sostinė dabar labai pasikeitusi.

„Jei palyginsime, koks buvo Londonas prieš karantiną, ir koks yra dabar, galima sakyti, kad tai tarsi dvi skirtingos asmenybės“, – tokiais žodžiais pasakoti apie dabartinį gyvenimą Jungtinėje Karalystėje pradeda Viktorija Dulevičienė, kuri šiuo metu privačioje Londono ligoninėje dirba asmenine gydytojo asistente.

Moteris iškart pateikia tai iliustruojantį pavyzdį. Pasak jos, Londone piko metas prasideda maždaug nuo 17.45 val ir tęsiasi iki 21 val. Tuo metu važiuojant viešuoju transportu ar metro, kaip pasakoja pašnekovė, žmonės būna susispaudę kaip silkės. Tačiau prasidėjus koronaviruso pandemijai ir gatvės, ir autobusai, ir metro ištuštėjo.

„Visi žmonės privalo dėvėti kaukes. Aišku, pasitaiko ir tokių, kurie to nedaro. Tačiau didžioji dauguma sąžiningai jas dėvi. Kokia bendra nuotaika? Dauguma žmonių jau yra pavargę. Bet liepos 4 dieną buvo atidaryti grožio salonai ir netgi kai kurie viešbučiai, pradėtos leisti kelionės, – pasakojo V. Dulevičienė.

Viktorija Dulevičienė

– Žmonės pradeda atsipalaiduoti ir tai jaučiasi, nors iš kitos pusės, mūsų, tų žmonių, kurie dirba sveikatos sektoriuje, nuomone, reikėtų dar būti atsargesniems. Pavyzdžiui, viena iš Vakarų Londono ligoninių, Hilingtono, kuri netgi aptarnauja visą Boriso Džonsono komandą, buvo priversta uždaryti visą priimamojo skyrių, kadangi darbuotojai turėjo izoliuotis dėl koronaviruso protrūkio. Tai jau antra ligoninė Londone, kuri turėjo uždaryti kokį nors skyrių dėl COVID-19. Tad situacija galbūt jau kiek aprimusi, tačiau nėra visiškai suvaldyta.“

V. Dulevičienė pasakoja, kad apsaugos priemonių šiuo metu ligoninėse netrūksta, be to, ir darbuotojams, ir pacientams kasdien tikrinama temperatūra, duodamos apsauginės veido kaukės. Tas pats vyksta ir darželiuose.

Dauguma kolegų persirgo COVID-19

Kaip pasakoja V. Dulevičienė, ji taip pat buvo pajutusi koronaviruso simptomus.

„Kovo 13 dieną buvau pajutusi koronaviruso simptomus ir dabar laukiu kraujo tyrimo, kuris 99 proc. atvejų parodo, ar esu iš tiesų persirgusi. Kai man pasireiškė simptomai, tuo metu nemažai mano kolegų buvo tik pradėję sirgti arba jau prasirgę. Atėjus į darbą man pamatavo temperatūrą ir pamatė, kad ji pakilusi, o tada be jokių klausimų liepė dėtis kaukę ir vykti namo izoliuotis 2 savaites. Kiti kolegos, jei jautė simptomus, taip pat buvo izoliuoti, – kalbėjo pašnekovė.

– Iš mano kolegų dauguma yra prasirgę, vieni lengvesne forma, kiti sunkesne. Kai kurie nejautė jokių simptomų, o tyrimas parodė, kad serga. Buvo ir tokių atvejų, jog viena kolegė pasidarė testą ir pamatė, kad jos atsakymas teigiamas, o jos vyro, kuris kartu gyvena, neigiamas.“

Asociatyvi nuotrauka

Gydymo paslaugos sulėtėjo, neleidžiama lankyti ligonių

Gyvenimo pokyčiai matomi ne tik viešajame transporte ar tuštesnėse nei įprastai Londono gatvėse. Įvairios paslaugos dabar sunkiau pasiekiamos ir ligoninėse.

„Sveikatos sektoriuje Jungtinėje Karalystėje dėl koronaviruso labai daug pakeitimų, kuriais dabar turime vadovautis. Tarkime, šiuo metu padaryti kokį nors paprastą darbą yra penkis kartus sunkiau nei seniau, kadangi turime vadovautis saugumo instrukcijomis nuo A iki Z, – pasakojo V. Dulevičienė.

– Dirbu privačioje klinikoje gydytojo asistente. Kad ir paprastas pavyzdys, jei anksčiau norint užsiregistruoti operacijai pacientui reikėdavo tiesiog pasirinkti dieną, tai dabar nėra taip paprasta. Visų pirma ligoninė turi patvirtinti, ar tikrai šis atvejis atitinka kriterijus ir yra toks skubus. Antra, žmonės iki operacijos privalomai turi izoliuotis namuose nuo 7 iki 14 dienų.“

Todėl savaime suprantama, kad dėl tokių pakitimų viskas sulėtėjo.

„Net ir registruojant pacientą paprastai konsultacijai turime paklausti, ar artimoje aplinkoje nebuvo užsikrėtimo atvejų, ar neturėjo kontaktų su sergančiaisiais. Taip pat ribojamas pacientų lankymas. Pirmosiomis dienomis nuo paguldymo į ligoninę apsilankyti artimiesiems išvis neleidžiama, o po to sprendžiama pagal situaciją. Vaikų skyriuje vaiką gali lydėti tik vienas asmuo“, – sakė pašnekovė.

Ištuštėjęs Londonas

Planinės paslaugos atšauktos dar iki karantino

Kraujo ar kitus tyrimus prieš karantiną, pasak V. Dulevičienės, galėdavai nesunkiai atlikti vos tik atėjęs, tačiau šiuo metu tam reikia registracijos ir numatytos dienos.

„Nuo karantino paskelbimo Londone kasdien vis kažkas keisdavosi, vis pridedami nauji reikalavimai ar vykdomi įvairūs pokyčiai. Darbas tikrai nėra monotoniškas, nes beveik kiekvieną savaitę turime susipažinti su naujais reikalavimais“, – pasakojo V. Dulevičienė.

Ligoninėje, kurioje dirba pašnekovė, jau kovo 13 dieną buvo atšauktos visos planinės paslaugos ir konsultacijos, nors Jungtinėje Karalystėje dar nė nebuvo įvestas karantinas.

„Medikai šiuo aspektu yra labai atsakingi, kadangi jie matė situaciją. Viskas buvo užšaldyta iki birželio pabaigos. Tik maždaug pastarąsias 2 savaites gydytojai pradėjo po truputį vėl daryti gyvas konsultacijas. Visos kitos konsultacijos vyksta telefonu“, – sakė pašnekovė.

Laukia antros bangos

Kaip sakė V. Dulevičienė, reikėtų tikėtis naujo COVID-19 atvejų šoktelėjimo, kadangi vėl gali padaugėti įvežtinių atvejų.

„Reikia džiaugtis, kad Lietuva nėra tokia tranzitinė šalis kaip Anglija. Ką parodė statistika, tai kad Lietuvoje didžioji dalis atvežtinių atvejų. Mano nuomone, antroji banga bus tokia pati, nes labai daug laukia savo atostogų ar iš jų grįžta. Ypatingai, kai atidarė barus, nes juk žmonės apsvaigę nuo alkoholio tikrai negalvoja apie socialinę distanciją“, – kalbėjo pašnekovė.

Paklausus, ką V. Dulevičienė mano apie Jungtinės Karalystės sprendimus prasidėjus pandemijai, pašnekovė atsakė, kad jos patirtis pakankamai gera.

„Tai, ką skelbia žiniasklaida apie Didžiąją Britaniją ir koronavirusą, gali sudaryti dviprasmišką vaizdą. Mano asmeninė nuomonė ir patirtis yra pakankamai teigiama. Bent jau toje ligoninėje, kurioje dirbu, nei valdžia, nei gydytojai nelaukė, kada Vyriausybė paskelbs karantiną, sprendimus priėmė jau anksčiau. Dėl to labai džiaugiuosi. Galbūt ši metodika, kai labiau atsižvelgiama į žmonių sąmoningumą, yra labiau priimtina, nei draudimai ir baudos. Žinoma, kiekvieno patirtis skirtinga, bet privatus sektorius buvo pasiruošęs gerai“, – sakė V. Dulevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)