Mokslininkai sako, kad tai pirmasis vaistas, kuris, kaip įrodyta, padeda išgelbėti COVID-19 pacientų gyvybes, nėra naujas ar brangus. Tai itin džiuginantis faktas, nes tai reiškia, juo galima iš karto pradėti gydyti žmones visame pasaulyje, rašoma news.sky.com.

Deksametazonas (veiklioji medžiaga) naudojamas nuo XX amžiaus 7-ojo dešimtmečio, jis skiriamas gydyti įvairius negalavimus, pavyzdžiui, reumatoidinį artritą ar astmą. Net pusė COVID-19 pacientų, kuriems būtinas plaučių ventiliavimas, neišgyvena, taigi net trečdaliu sumažinti šią riziką – itin didelis laimėjimas.

Taikant intensyviąją terapiją, šis vaistas leidžiamas, tabletės skiriamos ne taip sunkiai sergantiems pacientams. Kitas vaistas, tinkantis COVID-19 pacientams, yra remdesiviras – antivirusinis vaistas, naudotas gydant ebolą. Jis koronaviruso simptomus nuo 15 dienų sutrumpina iki 11, tačiau nepakanka įrodymų, jog jis mažina ir mirtingumą. Remdesiviras – sąlyginai naujas vaistas, jo kiekis ribotas, o kaina neskelbiama.

Deksametazonas yra sintetinis kortikosteroidas, priklausantis antinksčių žievės hormonų grupei. Tai – receptinis vaistas, rašoma informaciniame lapelyje.

Deksametazonas vartojamas:

pakeičiamajam gydymui, kai nepakankama natūralių kortikosteroidų sekrecija (sergant antinksčių nepakankamumu, taip pat įgimta antinksčių liga – hiperplazija);

gali būti vartojamas daugeliu įvairių ligų gydymui: pvz., smegenų edemai, autoimuninėms, reumatologinėms ligoms, odos ligoms, kvėpavimo takų ligoms, sunkioms infekcinėms ligoms kartu su antibiotikais, endokrininėms ligoms, ir kai kurių rūšių vėžiui gydyti (kadangi pasireiškia uždegimą, skausmą, alergiją, imuninę sistemą ir vėmimą slopinantis poveikis) ir uždegimu pasireiškiančioms akių ligoms gydyti. Sergant uždegiminėmis reumatinėmis li­gomis (ypač reumatoidiniu artritu), deksametazonas dažniausiai vartojamas simptominiam gydymui, kol pasireikš pagrindinių vaistų poveikis arba kai jo nepakanka.

Būtina pasikonsultuoti su gydytoju prieš vartojant preparatą.

Ministras: bus galima naudoti, kai tik bus patikrintas efektyvumas

„Vaistas yra seniai naudojamas medicinoje, jis daugeliui būklių naudojamas gydyti, tikrai nebrangus, paprastas, seniai žinomas vaistas“, – BNS antradienį sakė ministras.

„Jeigu jis tikrai yra efektyvus ir jį patvirtins kaip tinkamą gydyti, mums net kažko ypatingai stengtis nereikia, mes jo Lietuvoje tikrai turime, tai nėra joks deficitinis preparatas“, – teigė jis.

Ministras patikino, kad medikai šį vaistą gydymui nuo koronaviruso tikrai galės naudoti, kai tik bus patikrintas jo efektyvumas.

„Užtektų to, kad yra efektyvumas, aiškumas, kad jis padeda, tai mūsų medikai jį tikrai galės naudot“, – tvirtino A. Veryga.

Pasak jo, tam, kad būtų galima naudoti šį vaistą koronaviruso pacientų gydymui, būtina papildyti gydymo metodikas, iškart po to vaistą bus galima naudoti.

„Tai žinoma, kai tik gausim normaliai duomenis, patys medikai turi susipažinti. Kodėl gi ne, tai nesudėtingas sprendimas“, – kalbėjo ministras.

Jis pridūrė, kad Lietuvos medikai su JK kolegomis konsultuojasi ir keičiasi informacija, tačiau kol kas nenurodė, kada galima tikėtis sprendimo dėl deksametazono naudojimo.

Nebrangus ir prieinamas

Jungtinės Karalystės mokslininkai rado nebrangų ir lengvai prieinamą būdą COVID-19 pacientams gydyti. Plačiai paplitusio steroidinio vaisto naudojimą jie pavadino „didžiule pažanga“ kovojant su liga.

Preparatas deksametazonas prie plaučių ventiliavimo aparatų prijungtų pacientų mirtingumą sumažino trečdaliu, o pacientų, kuriems reikalingas papildomas deguonis, – penktadaliu, informuoja news.sky.com.

Duomenys apie steroidinio vaisto veiksmingumą buvo paimti iš klinikinio tyrimo „Recovery“, kurio metu vertinami įvairūs galimi COVID-19 gydymo būdai. Manoma, kad šis vaistas būtų išgelbėjęs 4–5 tūkst. gyvybių, jeigu pacientai jo būtų gavę anksčiau.

Vaistas naudojamas slopinti uždegiminius procesus ir sergant kitomis ligomis, panašu, kad jis veiksmingai užkerta kelią žalai, kurią organizmui gali padaryti kovoje su koronavirusu persidirbusi imuninė sistema, rašoma BBC.com.

Tokia intensyvi organizmo reakcija į virusą geriau žinoma kaip citokinų audra, ji gali būti mirtina.

Atliekant bandymus, kuriems vadovavo mokslininkų komanda iš Oksfordo universiteto, dalyvavo maždaug 2 tūkst. pacientų. Jiems buvo duodamas deksametazonas. Dar beveik 4 tūkst. tyrime dalyvavusių pacientų jis skirtas nebuvo. Pacientams, kuriems buvo reikalingas plaučių ventiliavimas, vaistas mirties riziką sumažino nuo 40 iki 28 proc. Ligoniams, kuriems buvo būtinas papildomas deguonis, mirties rizika, vartojant medikamentą, sumažėjo nuo 25 iki 20 proc., rašoma BBC.com.

Vyriausias tyrėjas profesorius Peteris Horby teigia: „Tai kol kas vienintelis vaistas, kuris sumažino mirtingumą, ir sumažino pastebimai. Tai labai svarbus lūžis“.

Kitas tyrimo vadovas profesorius Martinas Landray sako, kad gauti rezultatai leidžia daryti išvadą, kad kas aštuntam pacientui, kuriam jau būtinas plaučių ventiliavimas, šis medikamentas išgelbsti gyvybę.

Kalbant apie pacientus, kuriems taikomas gydymas deguonimi, šis vaistas išgelbsti po vieną gyvybę iš 20-25 sergančiųjų.

„Tai labai akivaizdi nauda, akivaizdi. Gydymas deksametazonu gali trukti iki dešimties dienų ir kainuoja vos apie 5 svarus pacientui. Taigi, 35 svarai gali išgelbėti gyvybę. Šis vaistas prieinamas visame pasaulyje“, – sako M. Landray.

Pirmasis vaistas, kuris, kaip įrodyta, padeda išgelbėti COVID-19 pacientų gyvybes, nėra naujas ar brangus. Tai itin džiuginantis faktas, nes tai reiškia, juo galima iš karto pradėti gydyti žmones visame pasaulyje.

Deksametazonas naudojamas nuo XX amžiaus 7-ojo dešimtmečio, jis skiriamas gydyti įvairius negalavimus, pavyzdžiui, reumatoidinį artritą ar astmą. Net pusė COVID-19 pacientų, kuriems būtinas plaučių ventiliavimas, neišgyvena, taigi net trečdaliu sumažinti šią riziką – itin didelis laimėjimas.

Taikant intensyviąją terapiją, šis vaistas leidžiamas, tabletės skiriamos ne taip sunkiai sergantiems pacientams. Kitas vaistas, tinkantis COVID-19 pacientams, yra remdesiviras – antivirusinis vaistas, naudotas gydant ebolą. Jis koronaviruso simptomus nuo 15 dienų sutrumpina iki 11, tačiau nepakanka įrodymų, jog jis mažina ir mirtingumą. Remdesiviras – sąlyginai naujas vaistas, jo kiekis ribotas, o kaina neskelbiama.

Kaip vartoti vaistą, spręs ekspertai

„Lietuva ir mūsų šalies sveikatos sistema tikrai pasinaudos kolegų iš Didžiosios Britanijos patirtimi šiuo vaistu gydant koronavirusu (COVID-19) užsikrėtusius pacientus, – sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Juo labiau, kad to vaisto (dexamethasone) mūsų šalyje yra, nes juo gydomos kitos ligos. Pavyzdžiui, jis skiriamas gydyti sąnarių ligoms, onkologinėms ligoms, sunkioms alergijoms, esant antinksčių nepakankamumui kaip pakaitinė terapija ir kitiems susirgimams gydyti.

Kaip geriausia vartoti šį vaistą, spręs ir rekomendacijas teiks medikai ekspertai ir klinikiniai farmakologai, kurie vertina galimybes ir pateiks rekomendacijas dėl šio vaisto skyrimo mūsų šalies pacientams.

Šis vaistas yra receptinis. Apie jo skyrimą ir naudojimą sprendžia gydantis gydytojas, jis skiriamas tik ligoninėje gydomiems pacientams.

Kol kas įrodymai yra maži apie šio vaisto veiksmingumą. Visgi Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas rodo, kad didžiausia nauda buvo tiems pacientams, kurie buvo labai sunkios būklės ir buvo intubuoti (taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija) arba jiems reikėjo papildomai deguonies terapijos. Kitaip tariant, šis vaistas buvo veiksmingiausias sunkiausiems pacientams."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)