Epidemiologų akiratyje – Rudaminos turgus

„Per vakar dieną patvirtinti 5 nauji atvejai, visi iš jų – Vilniaus apskrityje.

3 – Vilniaus mieste, 1 – Vilniaus rajone ir 1 – Šalčininkų rajone.

Pirmasis atvejis yra susirgusio Vilniaus rajono gyventojo šeimos narys, abiejų asmenų užsikrėtimo aplinkybės nežinomos. Abu asmenys nurodė, kad lankėsi Rudaminos turguje, ir jau turime mažiausiai 5 patvirtintus atvejus, tie žmonės nurodė, kad lankėsi šioje vietoje“, – sakė G. Megelinskienė.

G. Megelinskienė užtikrino, kad epidemiologai stebi situaciją Rudaminos turguje.

„Stebime situaciją, kiekvienu atveju vertiname (užsikrėtusiųjų – „Delfi“) maršrutus, jie yra skelbiami NVSC interneto svetainėje. Kai bus matomi tam tikri sutapimai, kad keli žmonės, kuriems patvirtinta infekcija, ten lankėsi, tai, be jokios abejonės, bus imtasi priemonių, bus vertinama, kaip turguje laikomasi infekcijos kontrolės, rekomendacijų, ir tai bus padaryta artimiausiomis dienomis“, – sakė NVSC atstovė.

Ginreta Megelinskienė

Dar vienas sekmadienį nustatytas atvejis, pasak G. Megelinskienės, yra transporto įmonės, organizuojančios tolimuosius reisus, vairuotojas. Taip pat – ir moksleivis, kurio užsikrėtimo aplinkybės vis dar tiriamos.

„Kitas atvejis – asmuo, galimai susijęs su židiniu sveikatos priežiūros įstaigoje. Vaikas turėjo sąlytį su kitu vaiku, kurio tėvai serga. Žinoma, kai turėjo sąlytį, asmenys nežinojo apie patvirtintą infekciją. Taip pat svarbios aplinkybės – birželio 12 dieną asmenys lankėsi Šv. Ignoto bažnyčioje ir dalyvavo pirmosios komunijos repeticijoje. Iš viso dalyvavo 18 šeimų, tai yra daugiau kaip 50 žmonių; repeticijoje dalyvavę asmenys yra izoliuoti. <...> Taip pat vienas atvejis patvirtintas Šalčininkų rajone – susirgo siuvimo įmonės darbuotojas, asmuo paskutinį kartą darbe buvo birželio 11 dieną, iš viso nustatyta apie 40 įmonės darbuotojų, turinčių sąlytį. Dar nėra aišku, kaip šis asmuo galėjo užsikrėsti“, – sakė epidemiologė.

Mirties atvejis – Klaipėdoje

Sekmadienį užregistruotas ir 1 mirties atvejis Klaipėdos apskrityje.

„Vakar iš Klaipėdos universitetinės ligoninės gautas pranešimas, kad mirė 81–90 metų amžiaus grupei priklausanti Kretingos rajono gyventoja, turėjusi gretutinių ligų. Apie atvejį buvo pranešta praeitą savaitę. Asmuo buvo slaugomas Kartenos slaugos ligoninėje, hospitalizuotas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, vėliau perkeltas į Salantų slaugos ligoninę. Dėl sveikatos būklės moteris vėliau išvežta į Klaipėdos jūrininkų ligoninę ir perkelta į Kretingos ligoninę, kur ir buvo nustatytas teigiamas atvejis“, – sakė NVSC atstovė.

Savaitgalį – 12 atvejų

Kaip spaudos konferencijoje sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologė Ginreta Megelinskienė, šeštadienį buvo užfiksuoti 7 nauji COVID-19 atvejai. Iš jų 6 – Vilniaus apskrityje ir 1 įvežtinis – Utenos apskrityje.

„Įvežtinis atvejis buvo iš Rusijos, asmuo kovo viduryje atvyko į Rusiją ir birželio 9 dieną vienas savo nuosavu automobiliu grįžo iš Rusijos per Smėlynės pasienio kontrolės punktą. Buvo padarytas profilaktinis COVID-19 tyrimas birželio 10 dieną, jis buvo teigiamas. Sąlytį turėjo 2 šeimos nariai. 3 atvejai buvo susiję su židiniu vienoje Vilniaus sveikatos priežiūros įstaigų, 1 atvejo užsikrėtimo aplinkybės dar nežinomos, asmuo gyvena Vilniaus rajone“, – sakė G. Megelinskienė.

Dar vienas atvejis – žmogaus, kuris virusu apsikrėtė Danijoje ir grįžo į Lietuvą (apie tai buvo paskelbta praėjusią savaitę), artimas asmuo. Jis dirba vienoje iš Vilniaus ugdymo įstaigų, tačiau joje nebuvo. Tarp šeštadienį nustatytų atvejų – ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės darbuotojas. Tai jau antras koronaviruso atvejis šioje ligoninėje.

„Sekmadienį buvo pranešta apie 5 naujus atvejus. Iš jų 4 – Vilniaus apskrityje, 1 – Telšių apskrityje, tai irgi įvežtinis atvejis iš Švedijos. Asmuo birželio 8 dieną į Lietuvą grįžo keltu, susirgimas buvo išaiškintas profilaktinio tyrimo metu, asmuo nejuto būdingų simptomų“, – kalbėjo G. Megelinskienė.

Kitas atvejis, nustatytas sekmadienį, susijęs su asmenine švente Kalvelių kaime. 2 atvejai susiję su židiniu Santaros klinikose.

Kaip spaudos konferencijoje sakė ministras Aurelijus Veryga, vis dar stebimi karantino atšaukimo kriterijai, kurie vertinami kiekvieną pirmadienį.

Stebimi 4 rodikliai

„Yra 4 stebimi rodikliai. Vienas iš jų – suminio sergamumo 100 tūkstančių gyventojų per pastarąsias 2 savaites. Šiuo metu jis yra 3,5, gegužės 22 dieną buvo 5,9. Išlieka daugiau mažiau toks pat, nepakitęs. Kitas kriterijus – kad ne mažiau nei 90 proc. atvejų, nustatytų per savaitę, būtų susiję su lokalizuotais ir valdomais ligos protrūkiais. Paskutiniais duomenimis, turime beveik 83 proc. Tas rodiklis nuo gegužės pabaigos išlieka pablogėjęs. Dar vienas rodiklis – kiek nustatoma teigiamų atvejų iš 100 tiriamų, tai yra 0,20. Praėjusią savaitę buvo 0,11. Kai kriterijai buvo pradėti stebėti, jis buvo 0,22. Jis kol kas normos ribų neperžengia. Taip pat turėjome 8 įvežtinius atvejus. Kol kas tie patys 2 kriterijai išlieka blogesni nei gegužės 22 dieną, bet bendra situacija daugiau mažiau stabili ir be reikšmingo pablogėjimo“, – sakė ministras A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Pasak A. Verygos, ir toliau stebimos savivaldybės, kuriose sergamumas nustatomas didesnis nei Lietuvos vidurkis – daugiau nei 3,5. Tokios savivaldybės šiuo metu yra Širvintų, Ignalinos, Vilniaus rajono, Jonavos, Klaipėdos rajono, Vilniaus miesto, Skuodo, Ukmergės, Elektrėnų ir Šakių.

Šiose savivaldybėse aktyviau atliekami profilaktiniai koronaviruso tyrimai.

Pildoma

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) birželio 15 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms – 1773.
  • Sergančių žmonių skaičius – 258.
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius – 5.
  • Mirusių nuo koronaviruso žmonių skaičius – 76.
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių – 10.
  • Pasveikusių žmonių skaičius – 1429.
  • Izoliacijos besilaikančių žmonių skaičius – 316.
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.
  • Nuo birželio 1 d. įvežtinių atvejų – 17.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)