Šias tabletes gyventojams įpareigotos išdalinti savivaldybės – jos pačios pasirinks būdą, kaip tai padaryti ir apie tai informuos gyventojus.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, Lietuva laiku pasirengė galimoms grėsmėms, kylančioms dėl Astravo statomos atominės elektrinės. Tačiau dabar labai svarbu, kad žmonės, gavę kalio jodido tablečių, atidžiai išklausytų ir vykdytų nurodymus, kada ir kaip jas vartoti branduolinės avarijos atveju.

„Esame tarptautinės bendruomenės dalis, tad turime būti pasirengę galimoms grėsmėms. Suprantame situacijos rimtumą ir dedame maksimalias pastangas, siekdami apsaugoti Lietuvos žmones. Tai, kad tabletes pradedame dalinti dar prieš Baltarusijos atominės elektrinės veiklos pradžią, rodo, jog visos atsakingos institucijos atliko savo darbą (...) O dabar laukia kitas svarbus uždavinys – žmonės turi įsiklausyti į specialistų raginimus ir šias tabletes panaudoti kada reikės ir taip, kaip reikės“, – sako ministras A. Veryga.

Pirmiausia, kalio jodido tabletės bus išdalintos 30 kilometrų spinduliu nuo Astravo atominės elektrinės gyvenantiems Lietuvos gyventojams. Vilniaus rajono savivaldybei ESSC perdavė 29 tūkst. kalio jodido tablečių, Švenčionių – daugiau nei 95 tūkst.

Savivaldybės, planuojama, kalio jodido tabletes savo gyventojams dalins pasirinkusioms joms priimtiniausią būdą, galintį užtikrinti operatyvumą. Vienos savivaldybės planuoja tabletes išdalinti su seniūnijų, seniūnaičių pagalba, kitos – per gydymo įstaigas ir pan. Tai reiškia, kad savivaldybės ir turės informuoti savo gyventojus, koks konkretus būdas pasirinktas ir kaip, kur šiuos preparatus tiems, kuriems jie priklauso, atsiimti.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad Lietuva yra įsigijusi 4 mln. stabiliojo jodo tablečių. Jos įsigytos pagal gruodžio 5 d. sudarytą sutartį su ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą pateikusiu konkurso dalyviu. Bendra sutarties vertė – daugiau nei 1 mln. eurų su PVM. Pirkimą organizavo ir sudarytą sutartį administruoja ESSC.

SAM primena, kad kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų radioaktyviųjų medžiagų, kurios pasklinda aplinkoje branduolinės avarijos atveju, todėl jos turėtų būti vartojamos tik rekomendavus valdžios institucijoms.

Kodėl reikalingas kalio jodidas ir kokių papildomų priemonių imtis atsitikus branduoliniam įvykiui:
Anot sveikatos specialistų, branduolinės avarijos atveju radioaktyvusis jodas galėtų pasklisti ore ir įkvėpus juo užterštą orą arba nurijus užterštą maistą (pieną, geriamąjį vandenį, lauke augančias daržoves, uogas ir kt.) radioaktyvusis jodas kauptųsi skydliaukėje ir ją žalotų, o po kelerių metų galėtų atsirasti skydliaukės vėžinių susirgimų. Todėl skydliaukės apsaugai nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio naudojamos kalio jodido tabletės. Šiose tabletėse esantis stabilusis jodas kaupiasi skydliaukėje ir ją apsaugo nuo radioaktyviojo jodo patekimo. Kalio jodido tabletės vartojamos tik rekomendavus SAM.

Taip pat svarbu žinoti, kad kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų radioaktyviųjų medžiagų, kurios pasklinda aplinkoje branduolinės avarijos atveju. Dėl to nelaimės atveju būtina imtis ir kitų apsaugos priemonių – visų pirma nebūti lauke, slėptis viduje, užverti langus, duris, sekti informaciją, ruoštis galimai evakuacijai arba vykdyti kitus gaunamus nurodymus.

Lietuva, nustatydama reikalavimus kalio jodido tablečių naudojimui įvykus branduolinei avarijai, vadovaujasi 2017 m. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)