Balandžio mėnesį per vieną dieną užregistruotų naujų susirgimų COVID-19 skaičius nė karto neperžengė 100 tūkst. ribos, o po gegužės 21 d., remiantis Johnso Hopkinso universiteto pateiktais duomenimis, net per penkias dienas užregistruotų naujų atvejų skaičius buvo mažesnis nei 100 tūkst. Vis dėlto birželio 3 d. naujų užsikrėtimų buvo užfiksuota net 130,4 tūkst., rašoma CNN.

Užregistruotų atvejų gausėjimą iš dalies galėjo lemti išaugusi testavimo apimtis, nors daugelyje šalių testų vis tiek neatliekama tiek, kad būtų galima kalbėti apie tikslų infekcijos išplitimo mastą.

Kasdien užregistruojama daugiau nei 100 tūkst. atvejų

Vidutinis naujų COVID-19 atvejų skaičius – daugiau nei 100 tūkst. per dieną. Rodiklių augimui daug įtakos turi Karibų regione, taip pat Lotynų ir Pietų Amerikose užfiksuoti nauji atvejai.

Skirtingose šalyse epidemija plito nevienodai. Daugelyje valstybių, patyrusiu stiprų koronaviruso smūgį pradiniu pandemijos etapu, įskaitant Kiniją, JAV, Jungtinę Karalystę, Italiją, Ispaniją ir Prancūziją, naujų atvejų užregistruojama vis mažiau.

Tačiau yra nemažai šalių, ypač Pietų Amerikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, kuriose užkrato plitimo tempas, kaip rodo CNN atlikta Johnso Hopkinso universiteto pateiktų duomenų analizė, ir toliau auga.

Tarkime, Libijoje, Irake, Ugandoje, Mozambike ir Haityje naujų atvejų skaičius kas savaitę dvigubėja, o Brazilijoje, Indijoje, Čilėje, Kolumbijoje ir Pietų Afrikoje atvejų skaičius dvigubėja kas dvi savaites.

„Amerikos žemynuose ir toliau užfiksuojama daugiausia atvejų. Keletą savaičių kasdien Šiaurės ir Pietų Amerikose užfiksuojamas atvejų skaičius buvo didesnis nei visame likusiame pasaulyje drauge sudėjus. Mes ypač nerimaujame dėl Centrinės ir Pietų Amerikos, kur daugybė šalių susiduria su spartėjančia epidemija“, – praėjusį trečiadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

PSO ypatingųjų padėčių komisijos vadovas dr. Mike‘as Ryanas teigė nemanantis, kad Centrinė ir Pietų Amerika jau pasiekė viruso plitimo piką.

Pietų Amerikoje ir Karibų regione taip pat auga ir mirčių skaičius.

Praėjusį ketvirtadienį Brazilija užfiksavo daugiau nei 30 tūkst. naujų atvejų. Šiuo metu bendras atvejų skaičius šalyje peržengė 690 tūkst., o bendras mirčių skaičius – 37 tūkst.

Pagal koronaviruso atvejų skaičių Brazilija nusileidžia tik Jungtinėms Valstijoms – čia užfiksuoti jau daugiau nei du milijonai atvejų ir daugiau nei 112 tūkst. mirčių. Piko metu Jungtinėse Valstijose per dieną būdavo užfiksuojama po daugiau nei 30 tūkst. naujų atvejų. O štai praėjusį penktadienį buvo užfiksuota maždaug 21 tūkst. naujų koronaviruso atvejų. Per septynias dienas vidutiniškai kasdien buvo užfiksuota po 942 mirtis.

Daugelis šalių, jau išgyvenusių pirminį piką – pavyzdžiui, Pietų Korėja, Vokietija ir Kinija – susidūrė su naujais infekcijos klasteriais, kai buvo imtasi švelninti ribojimus. Tai paskatino nerimą dėl antrosios viruso bangos.

Nuo to laiko, kai Kinija gruodį Pasaulio sveikatos organizacijai pranešė apie pirmuosius atvejus, 215 šalių ir teritorijų tarnybos užfiksavo daugiau nei septynis milijonus COVID-19 atvejų ir daugiau nei 400 tūkst. mirčių

Panašu, kad tikrasis užsikrėtimų skaičius yra didesnis nei rodo šie skaičiai, mat švelnios ar besimptomės ligos formos dažnai lieka nediagnozuotos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)